The Final Drive: Berusting in Philly

Door

Het is weer dinsdag dus is het, voor alweer de tiende keer, tijd voor The Final Drive. In deze jubileumeditie onder andere aandacht de totaal uit vorm zijnde Eagles, twee Rams rookies, Ray Rice de Pittsburgh Steelers en Bryce Brown.

Storylines

Met de Thanksgiving duels van donderdag en daarna de duels op zondag en maandag, was er deze week genoeg te genieten in de NFL. Althans in sommige steden dan. In Philadelphia en San Diego zullen de thuisfans nou niet echt hebben genoten van de prestaties van hun teams. Wel in vorm waren de 49ers en de Patriots die zich beide weer als titelfavorieten profileerden.  Maar toch zal het de regerend kampioen zijn die met het beste gevoel terugkijkt op deze NFL-week.

De New York Giants presteren al jaren het beste wanneer de druk het grootst is en als iedereen aan ze twijfelt. Afgelopen zondag zagen we daar weer een perfect voorbeeld van. De Green Bay Packers kwamen op bezoek in het MetLife Stadium en waren vol vertrouwen na een five-game winning streak. New York kwam uit de bye week en had in de laatste twee duels uiterst pover spel laten zien. Een ideaal moment dus voor de G-men om met een goede prestatie de criticasters weer de mond te snoeren.

New York putte nog eens extra motivatie uit de woorden van de 15-jarige kankerpatiënt Adam Merchant die dankzij de Make-a-Wish-Foundation een training mocht bezoeken en ook in het stadion was voor het duel tegen de Packers.  De jonge fan droeg de Giants op om iedereen te laten zien wie de ‘world champions’ waren en ook als echte kampioenen te spelen.

Na de eerste helft was al duidelijk dat de Giants alle intentie hadden om er een mooie dag van te maken voor Adam. New York leidde bij rust met 31-10 en keek daarna niet meer om. De woorden van Merchant hadden hun uitwerking niet gemist zo gaf ook Eli Manning toe na afloop van het duel, “Everybody got fired up and played the way we know we can.

Een 38-10 eindstand was het gevolg en zowel de offense als de defense van de Giants waren uitstekend op dreef. Packers quarterback Aaron Rodgers werd de hele wedstrijd onder druk gezet en dat leidde to vijf sacks, een fumble, en een interception. Aan de andere kant gooide Manning voor drie touchdowns, naar drie verschillende receivers, en zorgden Ahmad Bradshaw en Andre Brown beide voor een rushing touchdown.

Door de winst nemen de Giants weer een voorsprong van twee duels in de divisie en gaven ze, met het oog op de play-offs , een duidelijk signaal af naar de rest van de league. Niemand zal New York graag tegenkomen op weg naar de Super Bowl, zeker de Packers niet.

In Philadelphia is de druk al tijden hoog, maar zijn de prestaties een stuk minder. De fanatieke Eagles fans zijn na een sterk begin van het seizoen door een achtbaan van emoties gegaan. Eerst was er teleurstelling over het spel van hun team, maar als snel werd dat woede die  vooral op Andy Reid gericht was.

Vorige week was er een sprankje hoop toen Nick Foles het als quarterback mocht proberen, maar het duurde niet lang voordat de teleurstelling weer terug was nadat Foles faalde. En nu lijkt er alleen nog berusting te zijn in het feit dat dit een weggegooid jaar is voor de Eagles (3-8).

De normaal luidruchtige Eagles fans namen maandag niet eens meer de moeite om hun ongenoegen te laten blijken tijdens de 30-22 nederlaag tegen de Panthers. Het was alweer de zevende nederlaag op rij voor Philadelphia, en hoewel er nog wel wat boegeroep te horen was het grotendeels stil in het Lincoln Field en overheerste bij de fans de onverschilligheid.

Het team dat vorig jaar nog door Vince Young als een ‘Dream Team’ werd betiteld lijkt nu al aan een grondige renovatie toe. Wie die renovatie op zich mag nemen zal nog wel een tijd onduidelijk blijven, maar dat het niet Andy Reid wordt staat wel bijna vast.

Jeff Fisher is in St. Louis al een tijdje bezig met een renovatie. Zoiets heeft natuurlijk tijd nodig, maar de Rams lijken al aardig op weg. Vooral voor zijn rookies is Fisher streng, maar die aanpak lijkt wel zijn vruchten af te werpen.

Twee weken geleden schorste Fisher de rookies Janoris Jenkins en Chris Givens voor het duel tegen de San Francisco 49ers, omdat zij de teamregels hadden overtreden. Voor straf moesten de beide rookies bovendien een aantal keren de trappen van het Candlestick Park beklimmen.

Fisher zei toen, “Ze zouden sowieso niet spelen, dus hadden ze de training nodig. En het was ook gedeeltelijk als straf bedoeld. We moeten nog steeds wat dingen uitpraten, maar ik hoop dat ze de boodschap hebben begrepen.”

Afgelopen zondag lieten de cornerback (Jenkins) en de receiver (Givens) zien dat ze de boodschap inderdaad begrepen hebben. Jenkins had twee interceptions tegen de Cardinals en liep ze beide terug voor een touchdown. Givens was offensief de belangrijkste speler voor de Rams met vijf receptions voor 115 yards en een touchdown.

Jenkins had tijdens zijn college periode al de nodige problemen buiten het veld. Hij werd vanwege marihuana gebruik weggestuurd bij Florida en gaf zelf toe vier kinderen te hebben bij drie verschillende vrouwen.

Die off the field issues schrikten de nodige teams af in de draft, waardoor de Rams in staat waren om hem in de tweede ronde op te pikken. Het vertouwen dat Fisher in hem had begint de rookie cornerback nu dus terug te betalen.

Met een 4-6-1 record zijn de Rams nog lang niet waar ze willen zijn, maar met een jonge talentvolle ploeg en de nodige draftkeuzes voor de komende jaren achter de hand is er genoeg reden voor optimisme in de stad waar tussen 1999 en 2001 ‘The Greatest Show on Turf’ te bezichtigen was.

Top 5

J.J. Watt was weer in uitstekende vorm voor de Houston Texans. Met drie sacks, vijf tackles en vijf quarterback hits had Watt een groot aandeel in de winst van de Texans op de Lions.

Julio Jones heeft nog altijd last van een enkelblessure, maar dat weerhield hem er niet van om tegen de Buccaneers zes passes te vangen voor 147 yards en een touchdown.

Cam Newton was weer de Cam Newton van vorig seizoen. Tegen de Eagles leidde hij met 18-uit-28 passing, 306 yards, twee passing touchdowns en twee rushing touchdowns de Panthers eigenhandig naar de winst.

Robert Griffin III is de Cam Newton van dit seizoen, en dan nog een tikje beter. Op Thanksgiving zorgde hij met 20-uit-28 passing, 311 passing yards en vier touchowns voor een overwinning van de Redskins op de Cowboys.

De New England Patriots zijn de laatste weken niet te stoppen. In de afgelopen drie duels scoorden de Patriots 145 punten. Patriots quarterback Tom Brady is dan ook aardig in vorm, 24 touchdowns tegenover slechts drie interceptions tot nu toe dit seizoen.

Play of the week

Op fourth-and-29 voor de Ravens en met nog 1:59 te gaan in het vierde kwart leken de San Diego Chargers de wedstrijd in de tas te hebben.  Maar na een korte pass van Joe Flacco hielp deze catch-and-run van Ray Rice de Ravens naar een overtime periode en uiteindelijk naar de winst.

Flop 5

De Pittsburgh Steelers hadden tegen de Browns maar liefst acht turnovers. Naast de drie interceptions van Charlie Batch, hadden de Steelers ook nog eens acht fumbles waarvan er vijf tot balbezit voor de Brown leidden.

Carson Palmer beleefde met 146 yards, een interception en vier sacks geen al te prettige terugkeer in Cincinnatti.

De San Diego Chargers vinden steeds een nieuwe manier om te verliezen. Een 29-yard catch toestaan op fourth-and-29 was wel het dieptepunt.

Ryan Lindley valt het bijna niet aan te rekenen, maar de quarterback situatie van de Arizona Cardinals is vrij hopeloos. Lindley was tegen de Rams 31-52 voor 312 yards en vier interceptions.

De Seattle Seahawks wisten alweer geen uitduel te winnen. Na de nederlaag bij de Dolphins is Seattle 1-5 in uitduels, terwijl de ‘Hawks thuis 5-0 zijn.

Verrassingen van de week

Bryce Brown was het enige lichtpuntje in een treurig optreden van de Eagles tijdens Monday Nigth Football. De rookie running back was met negentien rushes goed voor 178 yards en twee touchdowns. Brown fumlede ook twee keer, maar dat zal hem (nog) niet al te zwaar worden aangerekend.

De Cleveland Browns verrasten waar de Steelers faalden. Mede door de slordigheden bij Pittsburgh wist Cleveland voor pas de tweede keer in achttien duels te winnen van de Steelers.

De grootste verrassing van de week kwam echter in Miami. Daar kwamen midden in het duel tussen de Dolphins en de Seahawks namelijk ineens de sprinklers in actie. Of deze ‘gardeners timeout’ er iets mee te maken had is natuurlijk te betwijfelen, maar de Dolphins wonnen wel eindelijk weer eens een duel.

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen