Game of the week: NFC Wild West showdown

Door

Lange tijd leek niemand de Seattle Seahawks van de NFC West titel af te kunnen houden. De eerste vijf wedstrijden van het seizoen werden gewonnen en Russell Wilson was lange tijd frontrunner in de eerste MVP-discussies. Totdat Arizona afgelopen zondag de eerste bananenschil bleek te zijn voor het team van Pete Carroll. Het gevaar komt voor Seattle blijkbaar uit de eigen divisie. Laat de grote concurrent van vorig jaar in de NFC West nou net deze week op de voordeur kloppen. Het seizoen van de 49ers loopt asynchroon met dat van de Seahawks. Door een waslijst aan blessures leek het seizoen na enkele weken al verloren. Echter heeft Kyle Shanahan de boel de laatste weken toch weer op de rit gekregen. De overwinning op de Patriots in week 7 was zeer overtuigend. Trekken de 49ers deze stijgende lijn door?

CENTIMERWERK

Voor een spannende aflevering van dit duel hoef je niet ver terug in de tijd. Tijdens week 17 vorig jaar viel de beslissing om de NFC West titel. Na een waanzinnig spannende strijd strandde de comeback van de Seahawks op slechts centimeters van de endzone. Menig replay moest er aan te pas komen om er zeker van te zijn dat het geen touchdown was. Uiteindelijk gingen de 49ers er met de winst én divisietitel vandoor. Het bleek ook nog eens cruciaal in de play-offs. De bye week deed de 49ers goed en uiteindelijk werden ze pas gestopt door de Chiefs in de Super Bowl.

Dit seizoen zijn de rollen omgedraaid. Het zijn de Seahawks die fier aan de leiding staan in de NFC West. San Francisco is juist begonnen met de inhaalslag. Deze week valt nog niet de beslissing in deze divisie, maar er staat weldegelijk veel op het spel. Bij winst van de 49ers ligt de leukste divisie in de NFL weer compleet open. Dus zullen ook de Rams en Cardinals met een schuin oog naar deze wedstrijd kijken.

QB CONTRAST

Ondanks een mindere week tegen de Cardinals (drie interceptions) is het de quarterback waar het dit seizoen bij de Seahawks allemaal om draait. Russell Wilson speelt op een niveau dat slechts weinigen gegeven is. Hij gooide met afstand de meeste touchdowns, meer dan drie keer zoveel als zijn tegenstander zondagmiddag. Ook heeft hij de hoogste passer rating (119,5) van alle QB’s. Statistieken daargelaten, elke week haalt Wilson ook de highlights met spectaculaire plays naar één van zijn wide receivers. Garantie op spektakel zodra “Mr. Unlimited” het veld betreed.

Dit staat in schril contrast met de performance van Jimmy Garoppolo. Ondanks dat hij zijn team vorig seizoen naar de Super Bowl leidde, bleven er altijd twijfels over zijn presteren. Ook dit seizoen maakt hij nog geen onuitwisbare indruk. Sterker nog, halverwege het duel met de Dolphins (43-17 verlies) werd hij op de bank gezet door Kyle Shanahan. Door een blessure miste hij eerder ook al een aantal wedstrijden. Desondanks laat Jimmy G zich niet uit het veld slaan. Tegen de Rams gooide hij een sterke wedstrijd en in het duel met de Patriots was hij ondanks twee interceptions redelijk betrouwbaar.

JECKYLL & HYDE

De Seahawks zijn een team met twee gezichten. Aan de ene kant de offense die nauwelijk af te stoppen is. Dit seizoen koos Pete Carroll voor een pass-heavy offense; hetgeen ze bepaald geen windeieren heeft gelegd. Wekelijks wisten de wide receivers, met DK Metcalf en Tyler Lockett voorop, de show te stelen. Zo staat Metcalf bovenaan de NFL in average yards per catch en Lockett gedeeld eerste in touchdown catches. Het moge duidelijk zijn: als Wilson de kans krijgt om de bal te gooien is er geen houden meer aan. Aan de 49ers de schone taak om dit dan ook te voorkomen. Wilson kreeg al 17 sacks te verduren. Daar ligt een belangrijke sleutel om deze offense te beteugelen.

Aan de andere kant is er de zeer matige Seahawks defense. De ploeg uit Seattle staat dik onderaan in yards per game (479,2) tegen. Vooral de passing defense laat te wensen over. Gemiddeld gooien QB’s bijna 370 passing yards per wedstrijd tegen deze defense. Een groot probleem is de pass-rush. Omdat er tot nu toe slechts 1,5 sacks per wedstrijd werden genoteerd, kozen de Seahawks ervoor om te traden voor DE Carlos Dunlap. Hij zal het gat enigszins moeten opvullen dat is achtergebleven na het vertrek van Jadeveon Clowney. Ken Norton Jr. staat onder grote druk om deze defense weer enigszins aan de praat te krijgen. Het is verder te hopen voor Seattle dat Jamal Adams terug kan keren in deze wedstrijd.

BLESSURESPOOK

Geen team heeft het zo zwaar te verduren gehad wat betreft blessures als de 49ers. Geen enkele speler leek fit te kunnen blijven en menigeen is inmiddels al uitgeschakeld voor de rest van het seizoen. Deebo Samuel was eindelijk weer terug in de line-up, maar raakte direct weer geblesseerd vorige week tegen de Patriots. Hij zal er niet bij zijn zondagmiddag tegen de Seahawks. De running backs van de 49ers maken het wel heel erg bont. Jeff Wilson is het laatste slachtoffer. Na een geweldige wedstrijd tegen de Patriots verliet ook hij het duel met een blessure. Inmiddels staat hij op injured reserve en zal dus ook niet beschikbaar zijn voor dit duel.

Wie zijn er dan nog wel? Gezien de statistieken zal San Francisco het van de rushing offense moeten hebben. Omdat ook Tevin Coleman en Raheem Mostert geblesseerd zijn, zal Kyle Shanahan het wat betreft running backs deze week moeten doen met Jerick McKinnon en JaMycal Hasty. Ook Kyle Juszcyck zal hier en daar ingezet worden. Tot slot kan ook Brandon Aiyuk gebruikt worden in het backfield. Shanahan zal weer diep moeten graven in zijn trukendoos om met deze selectie punten te gaan scoren. Het voordeel is wel dat de defensie van de Seahawks doorgaans als los zand aan elkaar hangt.

SEAHAWKS FAVORIET

Ondanks de resultaten van vorige week, moge het duidelijk zijn dat de thuisploeg favoriet is in deze wedstrijd. Ze hebben de beste quarterback in de NFL en wapens te over om een hele berg punten te scoren. Daarnaast missen de 49ers zoveel spelers dat het maar de vraag is hoe met name de offense gaat presteren. Daar komt de wisselvalligheid van Garoppolo nog bovenop. Toch zal Seattle scherp moeten zijn. Wilson gooide vorige week drie interceptions; iets waar de 49ers defense zich ook wel raad mee weet. Robert Saleh heeft de San Francisco defense langzamerhand weer aardig op orde. Als dat deel van het team een topdag heeft, kunnen de 49ers er zomaar met de winst van doorgaan. Het zou de spanning in de NFC Wild West tot het kookpunt opvoeren.

Voorspelling: Seattle Seahawks 34 – 25 San Francisco 49ers


Lees hier over het duel tussen de Seahawks en Cardinals in week 7

Coverfoto: Otto Greule Jr / Getty Images

Ook leuk om te lezen