WK: Team USA verspeelt voorsprong in slotseconden

Door

Team USA v Portugal: Group G - 2014 FIFA World Cup Brazil

Vannacht speelde Team USA de tweede poulewedstrijd, nadat er vorige week al met 2-1 van Ghana werd gewonnen. Nu was Portugal de tegenstander. Bondscoach Klinsmann, die het moest doen zonder de geblesseerde Altidore, zei van tevoren dat het van cruciaal belang was om Cristiano Ronaldo onschadelijk te maken. Dat lukte aardig, een groot deel van de wedstrijd kwam Ronaldo nauwelijks in het spel voor.

Droomstart voor Portugal
Ondanks het vormgebrek van hun sterspeler, kende Portugal wel een droomstart. Al na vijf minuten kwam de ploeg van Paulo Bento op voorsprong. Daarna leek Team USA dusdanig de weg kwijt te zijn, dat het een wonder was dat het bij 1-0 bleef. Team USA mag doelman Howard zeer dankbaar zijn dat Portugal niet verder uitliep. Na een kwartier had Amerika de controle weer wat terug en kreeg het zelfs enkele kansjes. Naast Howard blonken ook rechtsback Johnson, middenvelders Bradley en Jones en spits Clint Dempsey uit.

Amerika de betere
Ook na rust was Amerika beter en gevaarlijker, de gelijkmaker hing in de lucht. Eerst werd een bal van Bradley nog van de lijn gehaald, maar even later moest Portugal toch buigen toen Jermaine Jones van een meter of twintig raak schoot. Ook na de 1-1 was Amerika beter, en dat was al snel terug te zien op het scorebord: Clint Dempsey, die speelde met een gebroken neus, maar zonder masker, maakte met zijn buik de 2-1.  Bij deze stand zou de ploeg zich plaatsen voor de volgende ronde en zou Portugal zijn uitgeschakeld.

Portugees slotoffensief
Team USA ging steeds behoudender spelen om de voorsprong te verdedigen. De Amerikanen begonnen al redelijk defensief (met twee controleurs en maar één spits), nu werd er ook nog een vijfde verdediger ingebracht. Het lukte Amerika echter niet de drie punten binnen te slepen. In de allerlaatste seconden ontsnapte Ronaldo, hij gaf een assist op Varela, die vervolgens raak kopte. Eindstand: 2-2, van tevoren had Klinsmann daar waarschijnlijk voor getekend, maar nu had er zoveel meer in gezeten…

Salonremise
Dankzij dit gelijkspel staat Team USA tweede in poule G met vier punten uit twee wedstrijden. Duitsland staat eerste met eenzelfde aantal punten. Donderdag om zes uur treffen de Amerikanen Duitsland en beide teams zijn bij een gelijkspel door naar de volgende ronde. Voer voor complottheoretici die het vannacht al hadden over een zogenaamde salonremise, waarbij Team USA en Duitsland voor de vorm nog wel negentig minuten gaan voetballen, maar allebei genoegen nemen met een gelijkspel. De Amerikaanse bondscoach Jürgen Klinsmann, die van Duitse komaf is, speelt in deze theorie een belangrijke rol. Hij zou zijn Duitse collega een smsje moeten sturen om te vragen of de Duitsers zich in willen houden tegen Amerika…

Of deze opvatting gegrond is, blijft natuurlijk speculeren, één ding is zeker: donderdagavond is bekend of Team USA de poule des doods overleefd heeft. De Amerikanen hebben er in ieder geval vertrouwen in!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen