SportAmerika’s Eindejaars Top 10 (Richard van Welie – 3)

Door

 

Bij wijze van jaarafsluiting laten we alle medewerkers van SportAmerika.nl even terugblikken op het afgelopen (Amerikaanse) sportjaar, middels hun persoonlijke top 10 van sportieve hoogte- en/of dieptepunten dan wel hun opvallendste momenten. Hierbij aflevering 3, die van RICHARD VAN WELIE.
Iedereen een goede jaarwisseling gewenst en een gezond en sportief 2012!

10. DE RED SOX COLLAPSE
De Red Sox staan hier niet in omdat ik extra zout in de wond wil gooien van een rivaal, maar de ineenstorting van de Red Sox in de maand september is toch wel op zijn minst gedenkwaardig te noemen. Voor het ingaan van de laatste maand stonden de BoSox bovenaan in de American League East en zag het ernaar uit dat ze de play-offs wel zouden gaan halen. Maar na een dramatische maand waarin slechts 7 keer werd gewonnen en 21 keer werd verloren, moesten ze toch afhaken.

9. SUPPORTERSGWELD IN DE VS
Je hoort er niet vaak iets over, maar supportersgeweld schijnt ook in de VS voor te komen, al is het lang niet zo erg als in Europa. Als er dan wel iets ernstigs gebeurt, blijft het ook langer bij. Voor mij was dat zeker het geval toen ik hoorde van San Francisco Giants-fan Bryan Stow die zo heftig werd toegetakeld door twee LA Dodgers-fans dat hij er onder meer hersenschade aan over heeft gehouden en een maand lang in coma heeft gelegen. Verschrikkelijk.

8. RYAN NUGENT-HOPKINS
Ryan Nugent-Hopkins werd voorafgaand aan de draft van 2011 al gebombardeerd als het nieuwe grote talent. Het was dan ook niet verrassend dat de Edmonton Oilers hem oppikten met hun eerste keuze. De verwachtingen waren dus hooggespannen en tot op heden maakt de jonge Canadees deze meer dan waar. Op basis van gescoorde punten staat hij momenteel op een zeer verdienstelijke negen plek van alle NHL-spelers.

7. CARDINALS WINNEN WORLD SERIES
De St. Louis Cardinals waren duidelijk de underdog in de World Series van dit jaar en eigenlijk was het al een wonder dat ze de play-offs überhaupt bereikt hadden. Zo verloren ze voorafgaand aan het seizoen al hun beste pitcher en stonden ze gedurende het seizoen steeds op grote afstand van de plekken die toegang tot de play-offs boden. Uiteindelijk haalden ze het dus wel en bereikten ze de finale waarin ze tegen de Rangers op de rand van de uitschakeling balanceerde. Vooral game 6 waarin ze tot twee keer toe uit de dood opstonden, was meer dan gedenkwaardig.

6. NBA-LOCKOUT
Ik heb echt helemaal niet met basketbal en daarom is een plek voor de NBA in mijn top-10 een beetje vreemd, maar ik kan niet ontkennen dat de lockout een opmerkelijke gebeurtenis was dit jaar. Voor mij als leek is het een ruzie tussen ontiegelijk rijke mensen en zeer rijke mensen over geld, waarvan de niet-zo rijke mensen de dupe werden. Ik ben nu wel blij voor de fans en de mensen die bijvoorbeeld in de stadions werken, dat de bal eindelijk weer gaat rollen.

5. TIM THOMAS IN DE STANLEY CUP FINALS
In het ijshockey kan ik genieten van goed keeperswerk en de bijbehorende fabelachtige reddingen. Wat Tim Thomas liet zien in de Stanley Cup-finale van afgelopen seizoen was onbeschrijfelijk. Hij hield de doorgaans veel scorende lineup van de Vancouver Canucks tot een schamele acht doelpunten in de hele series en bezorgde daarmee zijn team de Stanley Cup.

4. DE TERUGKEER VAN THE KID
Er zal niet vaak met meer verlangen zijn uitgekeken naar de terugkeer van een sporter na een finale. Ik las ergens dat de eerste wedstrijd van Sidney Crosby na zijn voortdurende blessure (en waar hij, naar nu blijkt, nog steeds niet helemaal van af is) nog het meest was te vergelijken met de rentree van Mario Lemieux voor dezelfde Pittsburgh Penguins eind 2000. De verwachtingen waren dus hooggespannen voor Crosby en als je dan in je eerste wedstrijd meteen twee goals scoort en twee assists geeft, dan ben je een grote koning.

3. 3000 VOOR DEREK JETER
Nadat Mr. November twee jaar geleden Lou Gehrig al voorbij ging als Yankee met de meeste hits, sloeg hij dit seizoen zijn drieduizendste hit. En hij deed dat ook nog eens op geweldige wijze door de bal het veld uit te slaan. Homeruns slaan doet Jeter die al te vaak meer, dus dit maakte het moment extra bijzonder. Daarnaast passeerde hij dit seizoen ook nog eens Mickey Mantle als de Yankee met de meest gespeelde wedstrijden ooit.

2. MARIANO RIVERA BREEKT SAVES RECORD
Deze man is voor mij echt een held en hij heeft nu in cijfers aangetoond wat de meeste mensen al wisten. Mariano Rivera is de beste closer allertijden. Ik heb een paar wedstrijden van de Yankees mee mogen maken in Yankee Stadium en de beginnende deuntjes van Metallica’s Enter Sandman hebben me elke keer kippenvel gegeven. Dit was overigens niet het enige record dat hij dit jaar neerzette. Zo werd hij bijvoorbeeld ook de eerste pitcher in de MLB die duizend keer voor hetzelfde team uitkwam en de eerste pitcher die voor het negende opeenvolgende seizoen dertig saves of meer maakte.

1. NEDERLAND WERELDKAMPIOEN
Niet echt een gebeurtenis in Amerika, maar toch heeft dit moment de meeste indruk op mij gemaakt. Ik zat er toen ’s nachts helemaal klaar voor de finale, maar toen de start telkens maar werd uitgesteld vanwege de regen, ben ik toch maar gaan slapen. Toen ik ’s ochtends wakker werd, heb ik nog net de laatste paar innings live mee kunnen krijgen. Episch.

 

Ook leuk om te lezen