KHL komt naar New York; basht MSG

Door

Het was al een tijdje bekend, maar nu is het officieel bevestigd: de Kontinental Hockey League gaat twee wedstrijden van hun reguliere seizoen spelen in de nieuwe Barclays Arena in Brooklyn, New York. Normaal gesproken is die arena alleen de nieuwe thuisbasis van de Nets NBA-franchise, die aankomend seizoen van Newark naar New York City verhuizen. 19 en 20 januari 2013 zullen Dynamo Moskou en SKA St. Petersburg elkaar er echter twee keer treffen.

Dat is een interessante keuze van deze league, die hard aan de weg timmert in Oost-Europa en momenteel teams heeft acht landen, maar met Rusland als belangrijkste gastland. Ze zijn namelijk niet bepaald populair bij de bestuurders van de National Hockey League, die grotendeels in nota bene New York City gevestigd zijn. Er wordt door hen al jaren gestreden met de KHL over de mogelijkheden voor jeugdspelers om over te stappen als ze gedraft zijn en over de agressieve pogingen van vooral rijke Russische teams om met belastingvrije salarissen Europese topspelers weg te lokken uit de NHL.

Het was daarom ook misschien niet zo verstandig van een woordvoerder van de KHL om bij de aankondiging minder vriendelijke dingen te zeggen over Madison Square Garden (foto), thuisbasis van de New York Rangers en Knicks en misschien wel de meest bekende arena in de Amerikaanse sport. “Er is niet goeds aan MSG”, zei hij, “iedereen die daar ooit is geweest, weet dat het niet meer geschikt is voor ijshockey.”

Natuurlijk, het is begrijpelijk dat hij dit zegt, want Barclays Arena en de Brooklyn Nets zijn deels eigendom van de Russische miljardair Mikhail Prokhorov, maar het is niet bepaald verstandig. Niet alleen is Prokhorov’s arena door het basketbalontwerp behoorlijk ongeschikt voor ijshockey en blijft er zelfs één zijde van het ijsvlak zonder direct aangelegen tribune, Madison Square Garden wordt momenteel grondig verbouwd en als over twee jaar de verbouwing klaar is, is het stadion onherkenbaar gemoderniseerd.

Tevens zijn bestuurders van de KHL nu niet bepaald in een positie om eventueel achterstallig onderhoud van anderen te bekritiseren. In 2008 liet uitgerekend New York Rangers top prospect Alexei Cherepanov het leven omdat een van hun teams een medisch team had ingehuurd met defibrillators die leeg bleken te zijn toen hij een hartstilstand kreeg en afgelopen jaar kwamen tientallen spelers om toen een van hun teams een achterstallig onderhouden vliegtuig charterde en dat neerstortte.

Het zou de KHL daarom meer sieren als ze zich eerst zouden bezighouden met hun eigen onderhoud om vervolgens pas goede sier te komen maken in een markt waar ze vooralsnog weinig te zoeken hebben.

Foto: Wikimedia Commons

Ook leuk om te lezen