NHL Recap: St. Louis Blues verslaat Chicago Blackhawks in spektakelstuk

‘Slechts’ vier duels vannacht in de NHL. Maar wel stuk voor stuk wedstrijden waar de vonken vanaf spatten. Rivalry Night met Chicago vs St. Louis was de eyecatcher in het programma. En dat affiche stelde verre van teleur. Wat er allemaal gebeurde? Rowdy van Grieken en Ed Versteeve blikken terug.

Chicago Blackhawks – St. Louis Blues

IMG_20151105_073243

Uitgelicht door het Amerikaanse kanaal NBC Sports (wat de rechten van de NHL namens de VS bezit) voor de ‘Wednesday Night Rivalry’ en daarmee werd niks teveel gezegd. Chicago (7-5-0) en St. Louis (8-3-1) zijn op papier misschien wel de twee sterkste teams uit de Central, en vanwege de huidige massastrijd die momenteel in deze divisie gaande is, waren de belangen voor beide clubs alleen maar groter.

In de eerste periode ontvouwde er zich een waar spektakel in het United Center in Chicago. Na twee minuten veroverde Ryan Hartman de puck in de Blues-zone, bediende Marko Dano en die laatstgenoemde scoorde zijn eerste als een Blackhawk; 1-0. Een minuut later stond het echter alweer gelijk, toen Alexander Steen van Colton Parayko van richting veranderde, waar Chicago-doelman Corey Crawford geen antwoord op had. Weer een minuut later mocht Andrew Shaw een penalty-shot nemen op Blues-keeper Brian Elliott en faalde niet; 2-1.

Twee minuten later liet Elliott een rebound op het schot van Trevor Daley liggen, waardoor Teuvo Teravainen de 3-1 binnen kon werken. Daarna ging de storm even liggen, maar een kleine vijf minuten voor de pauze was het Robby Fabbri, die geen strobreed in de weg werd gelegd toen hij de zone van Chicago binnenging, en gebruikte slim zijn medespelers als gezichtshinder voor Crawford, waardoor Fabbri de 3-2 fraai binnen kon schieten. Nog geen twee minuten later was de marge echter alweer twee voor Chicago, toen Brent Seabrook een kanonskogel afvuurde. Nog in diezelfde minuut was het Patrick Kane die met een bekeken schot keeper Jake Allen (hij verving Brian Elliott na de 4-2) verraste; 5-2.

In de tweede periode zette St. Louis met succes aan; opnieuw veranderde Steen succesvol een schot van Parayko. Een kleine drie minuten voor de tweede pauze belandde de puck voor de stick van Jay Bouwmeester, waardoor hij geen moeite had om deze puck onder Crawford door te tikken; 5-4. Een halve minuut voor deze pauze werd het ook nog 5-5, toen David Backes op de rebound Crawford passeerde.

In de derde periode werd er niet gescoord, ondanks het overwicht voor de Blackhawks. Zo waren Artem Anisimov en Artemi Panarin tweemaal dichtbij, maar Jake Allen had op al hun schoten een antwoord. Dit betekende dat er overtime nodig was.

In overtime waren er kansen voor Patrick Kane (Chicago) en Alex Pietrangelo (St. Louis), maar het was Vladimir Tarasenko die het duel in het voordeel van de Blues besliste; op de rebound van Pietrangelo’s schot werd bediende de verdediger Tarasenko en die laatstgenoemde schoot met scherp de winnende binnen. De Blues (9-3-1) blijven hierdoor op de tweede plaats in de Central, op een punt achterstand op Dallas. Chicago (7-5-1) heeft nu een punt minder dan Nashville, dat de laatste wildcard-plaats op het moment bezit, maar heeft al wel twee wedstrijden meer gespeeld dan de Predators.

Anaheim Ducks – Florida Panthers

IMG_20151105_073419

Anaheim Ducks (2-7-2) won de laatste wedstrijd en ging op jacht tegen Florida Panthers (5-4-2) om de eerste winning streak van het seizoen te noteren. Coach Boudreau is niet te benijden; zijn ploeg laat hem vaker in de steek dan hem lief is.

De eerste periode waren de Ducks de betere ploeg, maar Roberto Luongo was een sta-in-de-weg voor Anaheim. Aan de andere kant onderscheidde Frederik Andersen zich met een goed optreden, zodat er 0-0 na 20 minuten op het bord stond.

In het tweede deel ontbrandde het duel in alle hevigheid, maar in Anaheim hield men de harten weer vast. De Panthers namen een voorsprong door Grimaldi, maar niet veel later maakte Stewart voor Anaheim gelijk. Vlak voor tijd deelde Gudbranson een mokerslag uit door de 2-1 te noteren.

In het laatste deel mocht Anaheim Andersen danken dat de Panthers niet uitliepen, terwijl Luongo een aantal keren de gelijkmaker voorkwam. In de laatste 30 seconden kwam er een powerplay voorde Ducks. Met 6 tegen 4 (empty net) scoorde Perry zijn eerste goal in 12 duels. Vijf seconden voor tijd stuurde hij de ploegen de overtime in.

In een overtime die bol stond van de kansen voor Florida, werd goalie Andersen de held. Zeker zijn save op een 2-on-0 was indrukwekkend te noemen. Gescoor werd er niet, waarna Chris Stewart in de 4e ronde van de shootouts de zege in Anaheim hield.

Vancouver Canucks – Pittsburgh Penguins

IMG_20151105_072944

Pittsburgh Penguins (7-4-0) komt langzaam op gang. Zij namen een 4 game winning streak mee naar Vancouver Canucks (6-2-4), de koploper in de Pacific Division.

Na vijf minuten kwamen de bezoekers op voorsprong door Perron. De 1-0 voorsprong was verdiend, ondanks dat beide ploegen moeite hadden om echte kansen te creëren. Het schaakspel tussen de beide teams duurde ook de tweede periode voort, zodat de 1-0 stand gehandhaafd bleef.

In het laatste deel van de wedstrijd sloegen de Penguins keihard toe. Via een powerplay goal van Crosby en een shorthanded goal van Fehr nam het een 3-0 voorsprong. Done deal zou je zeggen. Niet dus. De Canucks kwamen via Daniel Sedin en Jannik Hansen op 3-2. In de resterende minuut viel de gelijkmaker echter niet, waardoor Pittsburgh voor de vijfde keer op rij met winst van het ijs gingen.

Toronto Maple Leafs – Winnipeg Jets

IMG_20151105_072957

Zoals min of meer al verwacht werd, beleven de Maple Leafs (2-7-1) momenteel een zwaar seizoen. Afgelopen maandag boekte Toronto dan eindelijk zijn eerste zege in het eigen Air Canada Center, door de Stars met 4-1 te verslaan. De Jets (7-4-1) daarentegen zijn sterk aan hun seizoen begonnen, maar willen maar wat graag de afstraffing van afgelopen zondag in en tegen Montréal (5-1) wegspoelen, zeker omdat de rest van de Central Division amper punten laat liggen tot dusver.

Onder aanvoering van Dustin Byfuglien, namen de Jets een vroeg overwicht, en dit leidde ook tot de 0-1; Na een snelle één-twee met Mathieu Perreault kon Byfuglien de puck van dichtbij langs Leafs-goalie James Reimer schieten. De Leafs werden echter met de minuut sterker en het was daarom geen verrassing dat het vijf minuten later alweer gelijk stond, toen Tyler Bozak een geweldige pass, door de defensie van Winnipeg heen, naar Pierre-Alexandre Parenteau verstuurde, en die laatstgenoemde hoefde de puck alleen nog maar langs Jets-keeper Ondrej Pavelec te tikken. Lang kon Toronto niet van deze gelijke stand genieten, want 37 seconden later mocht Reimer alweer vissen; Mark Scheifele veroverde de puck achter het doel van de Leafs, legde deze terug in de doelmond, maar door de chaos voor Reimers neus was het Scheifele zelf die scoren mocht; 1-2.

In de tweede periode hadden de Jets het betere van het spel, maar goals volgden niet. Sterker nog, de goal viel aan de andere kant. Nadat Mark Stuart zichzelf uit de situatie te halen door Nazem Kadri onnodig van achteren de boarding in te checken, wat een drie-tegen-twee voor de Leafs opleverde. Leo Komarov mocht hierop op aangeven van Roman Polak de 2-2 binnentikken.

De derde periode werd gedomineerd door de Jets, maar goals volgden er lang niet en daarom leek de wedstrijd overtime nodig te hebben, tot twee minuten voor tijd. Alex Burmistrov sprong uit van de strafbank en dat leverde een twee-op-één op, nadat hij door Blake Wheeler werd bijgestaan. Wheeler ging om verdediger Jake Gardiner heen en legde voor op Burmistrov, die geen moeite ondervond om de 2-3 binnen te werken.

De Leafs probeerden het daarna nog wel, maar tot echte kansen leidde dit niet. Uiteindelijk werd het ook nog 2-4, toen Bryan Little vanuit een moeilijke hoek op het lege doel kon schieten. De Jets (8-4-1) bezitten hierdoor tijdelijk de derde plaats in de Central, maar zowel Minnesota, als Nashville, hebben staan op slechts een punt achterstand en hebben twee wedstrijden tegoed. De Leafs (2-8-2) staan nog steeds gedeeld laatste met Columbus in de East.