NBA Recap: Warriors houden Clippers van lijf, Toronto blijft perfect

Memphis Grizzlies v Golden State Warriors

Een orkaan van geluid raasde rond in de Oracle Arena aan het einde van het vierde kwart van de wedstrijd tussen de Los Angeles Clippers en de Golden State Warriors. De nog ongeslagen teams in het westen hadden vannacht hun eerste ontmoeting van het seizoen, en de Warriors bleven ternauwernood overeind. Ze wonnen wel, met 108-112.

De Warriors kwamen al vroeg in de wedstrijd op een gigantische voorsprong. De Dubs, die nog altijd spelen zonder hun hoofdcoach Steve Kerr en hem mogelijk tot de All Star Break moeten missen, liepen liefst zeventien punten weg. De Clippers gaven in het hol van de leeuw evenwel niet op, en klauterden uit het dal in het derde kwart.

Aan de hand van een paar driepunters van J.J. Redick en wederom een sterk optreden van Blake Griffin (23 punten, 10 rebounds, 6 assists in totaal) werd het gat gedicht. Sterker nog: aan het begin van het vierde kwart liepen de Clippers uit dankzij back-to-back driepunters van Wesley Johnson en – jawel! – Josh Smith. Was er dan toch een stunt in de maak?

De grote goden van de Warriors grepen echter in. Zodra Curry, Klay Thompson, Harrison Barnes en hun vriendjes weer acte de presence gaven binnen de lijnen werd de voorsprong van de Clippers snel ongedaan gemaakt. De laatste vijf minuten van de wedstrijd hielden de twee teams elkaar in evenwicht, wat zorgde voor een nagelbijtende ontknoping en een wedstrijd die twee kanten op kon vallen.

Tot het moment dat de Clippers hun kansen begonnen te missen. Paul Pierce miste een vrije worp. Chris Paul zelfs twee. DeAndre Jordan — toch al niet de beste op het gebied van vrije worpen — deed een minuut voor tijd ook zijn duit in het zakje. Het publiek in de Oracle Arena rook bloed, en uit duizenden kelen klonk het plotseling hatelijk ‘airball, airball‘.

Aan de hand van – wie anders – Steph Curry pakte Golden State een voorsprong die het niet meer weg zou geven. De avond was sowieso een prachtige showcase tussen de twee beste spelverdelers van de NBA van het moment: Chris Paul en Stephen Curry. Beide grootheden haalden het beste in elkaar boven, en dwongen elkaar diep te graven en slimmigheden uit de hoge hoed te toveren om de overwinning binnen te slepen.

Met 24 punten, 9 rebounds en 3 steals had CP3 een puike avond, maar hij werd desalniettemin naar de kroon gestoken door Chef Curry. Met 31 punten, 5 rebounds en 4 assists – en het belangrijkste: geen turnovers, waar Paul er twee noteerde – leidde de regerend MVP zijn Warriors naar de overwinning. Het zorgde bij Chris Paul voor een bekende zorgelijke blik, die als #struggleface al snel trending werd op Twitter.

Raptors blijven ongeslagen
De Toronto Raptors hebben ook hun vijfde wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. Uit tegen de Oklahoma City Thunder, toch ook niet de minste ploeg, werd een knappe zege behaald. Dankzij een sterke comeback in het vierde kwart (het was daar liefst 30-17 in he voordeel van de Raptors) won Toronto met 103-98.

DeMar DeRozan was de onbetwiste nummer één, en niet alleen bij de Raptors. Met liefst 28 punten stak hij iedereen op het veld naar de kroon, inclusief veelvraten als Kevin Durant (27 punten) en de gul met passjes strooiende Russell Westbrook (22 punten, 16 assists). DeRozan kreeg bij de Raptors voornamelijk hulp van Jonas Valanciunas, die met zeventien punten en elf rebounds een rots in de branding was.

Voor de Raptors kan het seizoen vooralsnog niet stuk. De ploeg wist afgelopen zomer weliswaar Demarre Carroll van Atlanta naar Toronto te lokken, maar niemand kon vermoeden dat het team zo snel zijn draai zou weten te vinden en geduchte tegenstanders als Oklahoma City Thunder de baas kon zijn. Toegegeven: het schema van de Raptors is ook de komende weken vrij eenvoudig.

Oklahoma City leed door de nederlaag tegen de Raptors het tweede verlies op rij. ‘Oude problemen steken de kop op‘, concludeerde ESPN fijntjes, erop wijzend dat Westbrook weliswaar vijftien assists had in de eerste drie kwarten, maar in de laatste minuten van de wedstrijd zijn ploeggenoten niet of nauwelijks meer in stelling bracht. In plaats daarvan flopte hij opzichtig.

Voor de Thunder is het zaak om de goede seizoensstart weer vervolg te geven. Het enige probleem? De volgende wedstrijd is uit tegen de Chicago Bulls, die onder de nieuwe coach Fred Hoiberg weliswaar wisselvallig zijn, maar die zeker zich niet zomaar gewonnen zullen gaan geven.