Vandaag 10 jaar geleden – the Tuck Rule game (VIDEO – repost)

Door

 

Iedere Football-fan heeft wel eens gehoord van de zogenaamde Tuck Rule. Iedere keer als een quarterback wordt gesacked, juist op het moment dat-ie wil gaan passen, en de bal uit z’n hand komt, zal de commentator van dienst de Tuck Rule – ingesteld in 1999 – aanhalen.

Leuk, zo’n regel, maar er zijn maar weinig regels die zoveel stof hebben doen opwaaien als de Tuck Rule: NFL Rule 3, Section 22, Article 2, Note 2. When [an offensive] player is holding the ball to pass it forward, any intentional forward movement of his arm starts a forward pass, even if the player loses possession of the ball as he is attempting to tuck it back toward his body. Also, if the player has tucked the ball into his body and then loses possession, it is a fumble.

De meest controversiele uitleg van de regel vond plaats in Foxboro Stadium, Massachusetts. We schrijven 19 januari 2002, en de New England Patriots en de Oakland Raiders spelen een AFC divisional playoff-wedstrijd, ook wel bekend als de Snow Bowl.

Met minder dan twee minuten te gaan, bij een stand van 13-10 in het voordeel van Oakland, hebben de Patriots de bal. En dan gebeurt het: Tom Brady wordt gesacked door Charles Woodson, en Raiders’ linebacker Greg Biekert herovert de bal. Balbezit Raiders, met nog z’n anderhalve minuut op de klok. Ergo: wedstrijd zo goed als over, en Oakland op weg naar de AFC Championship game. Toch?

Nee, dus. Bill Belichick besluit tot een challenge, en na het bestuderen van de beelden komt de arbitrage tot de controversiele conclusie dat Brady’s arm een voorwaartse beweging maakte, en er dus sprake was van een incomplete pass in plaats van een fumble.

De rest is geschiedenis. New England behoudt de bal, Adam Vinatieri kickt de Patriots naast de Raiders (13-13), en in OT gaat de thuisploeg er alsnog met de buit vandoor: 16-13. En om het voor de Oakland Raiders allemaal nog een graadje erger te maken: de Patriots verslaan de Pittsburgh Steelers in de AFC Titel Game, om vervolgens via de St. Louis Rams (20-17) hun eerste Super Bowl binnen te halen…

 

Video-analyse het beruchte Tuck Rule-moment hieronder:

 

 

Ook leuk om te lezen