South Carolina in thriller onderuit tegen Mizzou

Missouri v South Carolina

#13 South Carolina had voor dit weekend volgens de statistieken één van de slechtste verdedigingen in het college football. Daar was in de eerste 53 minuten tegen Mizzou niets van te merken. De verdediging van South Carolina wist keer op keer de aanvallen van Mizzou af te stoppen, tot de laatste zeven minuten. Toen ging het alsnog heel erg fout. Uiteindelijk kwam South Carolina precies één punt tekort: 21-20.

South Carolina lang aan de leiding

Na een touchdown van Mizzou op hun eerste drive werkten de Gamecocks zich langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. De verdediging die de afgelopen weken uiterst zwak was wist Mizzou maar liefst vijftig minuten van scoren te weerhouden. Aanvallend ging het moeizaam, maar onder andere door een prachtige touchdown van Pharoh Cooper liepen ze uit naar 7-20 met nog zeven minuten op de klok.

In de laatste zeven minuten gaven de Gamecocks echter alles weg. Mizzou was daarvoor slechts tot 161 aanvallende yards gekomen. Ze scoorde bij hun laatste twee keer balbezit twee touchdowns en 119 yards in slechts iets meer dan twee minuten aan de bal. South Carolina blijft dus grote problemen houden aan de verdedigende kant van de bal. Gezien de rest van hun programma in de SEC kan hierdoor het seizoen wel eens dramatisch gaan verlopen.

Ondanks dat Mizzou lang niet tot scoren kwam, waren de Tigers de hele wedstrijd tot het bot gedreven. Iedere Gamecock was een doelwit en dan ook echt iedere Gamecock. Mizzou quarterback Matty Mauk nam zelfs South Carolina coach Steve Spurrier onder vuur.

Spurrier heeft mazzel dat er een speler zit op de tafel waar hij op af gaat dankzij dit zetje. Het had ook heel anders kunnen aflopen. En mocht je twijfelen of de hit op Spurrier een ongelukje was, kijk er dan nog maar eens naar vanuit een andere hoek.

Notre Dame te sterk voor Syracuse

#8 Notre Dame maakte fouten tegen Syracuse, maar de overwinning kwam geen moment in gevaar, 31-15. Dit onder andere dankzij de verdediging. Zoals gebruikelijk was deze weer eens uitstekend op dreef. De aanval liet veel briljante dingen zien, maar liet ook veel te veel steekjes vallen. In beide gevallen was quarterback Everett Golson de hoofdrolspeler. Zo was hij onder andere goed voor een perfecte 72 yards touchdown pass op Will Fuller.

Golson zag maar liefst 32 van zijn 39 passes hun bestemming bereiken. Totaal goed voor 362 yards en vier touchdowns. Hieronder was ook een bijzonder indrukwekkende serie van 25 passes op rij die aankwamen. Slechts één minder dan het NCAA record van 26 completions. De keerzijde was dat Golson ook goed was voor twee fumbles en twee interceptions.

Zoveel fouten kan Notre Dame zich niet veroorloven in aanstaande wedstrijden tegen Stanford en Florida State. Weten de Irish deze fouten echter te voorkomen, dan lijken ze dit seizoen van iedereen te kunnen winnen. De verdediging staat als een huis en de aanval is goed op dreef. De eerste vier wedstrijden waren ze iedere keer goed voor dertig of meer punten en dat is voor het eerst sinds 1943. Mocht je je afvragen wat de rest van het seizoen 1943 de Irish bracht? Enkel een nationale titel en de Heismann.

Baylor blijft winnen

#7 Baylor weet nog altijd aardig onder de radar te blijven, maar was opnieuw bijzonder indrukwekkend. Iowa State werd met 49-28 terzijde geschoven. Baylor was goed voor ruim 600 aanvallende yards en dat lijkt eerder de regel dan de uitzondering inmiddels. Baylor is gemiddeld goed voor bijna 650 yards en ruim 50 punten per wedstrijd dit seizoen. Met deze statistieken gaan ze aan de leiding in de FBS.

Hoe indrukwekkend deze cijfers ook zijn, ze zeggen helemaal niets over de kansen van Baylor om de play-offs te halen. Om die te halen zullen de Bears namelijk op 8 november uit bij #4 Oklahoma moeten winnen en verder ook geen fouten maken. Het zal dus nog even duren voor we weten wat de Bears echt waard zijn. Tot die tijd kunnen we in ieder geval nog genieten van quarterback Bryce Petty (336 yards en één touchdown passing en twee rushing deze week). Petty zou zomaar met de Heismann aan de haal kunnen gaan. Kijken dus de komende weken.