NBA MVP Watch: Week 1

Door

Miami Heat v Philadelphia 76ers

De eerste week van het 2014-2015 NBA-seizoen zit er op. Een week waarin onder andere duidelijk werd dat de Lakers (los van een herboren Kobe Bryant) een uitermate matig team zijn en dat de Thunder het wegvallen van een tweede superster (Russell Westbrook) logischerwijs niet kunnen opvangen. Klik hier voor de volledige week in review door SportAmerika.

In een eerste week zijn het regelmatig onbekende spelers die opvallen en hoog eindigen in de lijstjes van scores, rebounds en assists. In de afwezigheid van Durant en Westbrook bij de Thunder staat Perry Jones op. In vier wedstrijden scoort hij gemiddeld negentien punten en pakt hij iets meer dan vier rebounds per wedstrijd. In de thuiswedstrijd tegen de Clippers scoorde hij een career high 32 punten.

Toch zijn er al veel usual suspects terug te vinden in eerste reguliere NBA MVP Watch. Klik hier voor de MVP-voorspellingen bij aanvang van het seizoen. Gelukkig zijn er ook een aantal verrassingen terug te vinden in de lijst van Most Valuable Player.

1. Chris Bosh (Miami Heat)

Wie had gedacht dat Chris Bosh na het vertrek van Lebron James bij de Heat de kar zou gaan trekken? Bosh zijn statistieken daalden elk jaar gestaag zijn sinds overgang van de Raptors naar de Heat. Echter nu James is vertrokken naar de Caveliers lijkt het alsof Bosh zich ‘bevrijd’ voelt. Drie gespeelde wedstrijden is nog niet genoeg om dit met zekerheid te zeggen, maar de statistieken van Bosh zijn ronduit indrukwekkend. Hij scoort gemiddeld bijna 26 punten per wedstrijd, pakt daarnaast meer dan elf rebounds en deelt vier assists uit. Combineer dit met een schotpercentage van tegen de vijftig procent (zelfs boven de vijftig procent van achter de driepuntslijn) en je hebt na de eerste week te maken met de MVP. In zijn eerste wedstrijd tegen de sterke Wizards maakte hij direct indruk met 26 punten en 15 rebounds.

2. Anthony Davis (New Orleans Pelicans)

Wauw! In je eerste wedstrijd van het seizoen direct flirten met een triple-double? Dan ga je hoog eindigen in de MVP-ranking. Davis maakt zijn hoge positie uit de voorspellingen helemaal waar. In de seizoenopener van de Pelicans tegen de Magic scoorde hij 26 punten, werden er zeventien rebounds gepakt en had hij maar liefst negen blocks! In de wedstrijden daarna zijn zijn statistieken iets minder, maar zijn start is veelbelovend.

3. Klay Thompson (Golden Staten Warriors)

Niet Stephen Curry, maar Klay Thompson is de splashbrother die het hoogst staat in deze lijst. In drie wedstrijden scoort Thompson gemiddeld net geen dertig punten per wedstrijden met een schotpercentage van boven de vijftig procent, ook maakt hij meer dan drie driepunters per wedstrijd. Hierbij bewijst Thompson één van de beste schutters in de NBA te zijn. Afgelopen zaterdag scoorde hij tegen de geplaagde Lakers een careerhigh 41 punten en schoot hij zeer zuiver met veertien uit achttien.

4. James Harden (Houston Rockets)

Bij de voorspellingen kreeg James Harden nog een eervolle vermelding, echter al na de eerste week kan SportAmerika niet meer om hem heen. De Rockets hebben hun eerste vier wedstrijden gewonnen en Harden heeft hier een groot aandeel in gehad. Zijn statistieken mogen er zijn. Bijna 28 punten per wedstrijd, meer dan zes rebounds en bijna zeven assists. Helemaal indrukwekkend is dat Harden per wedstrijd meer dan dertien keer naar de vrije worplijn mag en daar boven de 94 procent schiet!

5. Blake Griffin (Los Angeles Clippers)

De Clippers zijn het seizoen redelijk goed gestart, alleen overtuigend is het allemaal nog niet echt. De drie winstpartijen hebben ze dan ook voornamelijk te danken aan het goede spel van Blake Griffin. Vooral scorend is Griffin op dreef, met bijna 28 punten per wedstrijd. Zijn rebound en assist gemiddelden zijn daarentegen in vergelijking met vorig seizoen iets minder.

6. Stephen Curry (Golden State Warriors)

Stephen Curry zijn verrichtingen in de eerste week worden een beetje overschaduwd door de indrukwekkende prestaties van zijn teamgenoot Thompson. Toch is Curry weer ouderwets op dreef met bijna 26 punten en zeven assists per wedstrijd. Ook staat hij voor een point guard goed te rebounden met bijna zeven rebounds per wedstrijd. Helaas vallen de driepunters nog niet gemakkelijk, want met net aan 27 procent is dat voor zijn doen ronduit matig.

7. LeBron James (Cleveland Caveliers)

De eerste officiële wedstrijd van LeBron James na zijn terugkeer naar de Caveliers liep uit op een klein drama. Ten eerste verloren de Cavs hun thuiswedstrijd van de Knicks en ten tweede speelde James voor zijn doen als een krant. Slechts 17 punten, vijf op de vijftien schoten raak en maar liefst acht turnovers! Echter James zou James niet zijn als hij terug zou slaan. In de fantastische overtime wedstrijd tegen de Bulls scoorde hij 36 punten, pakte acht rebounds en werden er vier assists uitgedeeld. Ook had hij nu ‘maar’ drie turnovers. Nu de spanning van de homecoming weg is bij James zal hij snel stijgen in deze lijst.

8. LaMarcus Aldridge (Portland Trail Blazers)

Drie wedstrijden gespeeld en LaMarcus Aldridge heeft zijn plek in de lijst alweer ingenomen. Scorend gaat het uitermate goed met 25 punten per wedstrijd. Het aantal rebounds mag nog wel omhoog, want nog geen zeven rebounds per wedstrijd is voor zijn doen niet goed. Ook zullen de Trail Blazers beter moeten gaan spelen wil Aldridge zijn plek behouden.

9. John Wall (Washington Wizards)

John Wall is hard op weg om de titel van beste point guard in de NBA af te pakken van Chris Paul. Offensief maakt hij indruk met bij 22 punten en elf assists per wedstrijd. Ook defensief gaat het erg goed met drie steals per wedstrijd. Zijn turnovers moeten daarentegen nog wel naar beneden, want vier per wedstrijd is te veel. Als Wall dit niveau kan volhouden dan gaat hij zeker nog stijgen.

10. Nikola Vucevic (Orlando Magic)

De Magic hebben misschien de eerste drie wedstrijden verloren, aan Nikola Vucevic heeft dat niet gelegen. Vucevic voert de lijst aan met meeste rebounds per wedstrijd aan en hij scoort daarbij ook nog bijna achttien punten. Hiermee blijft Vucevic gerenommeerde spelers zoals Kevin Love, Zach Randolph en Dwight Howard voor. Als hij dit volhoudt dan is dit seizoen definitief een breakout year voor hem. De kans is echter groot dat Vucevic snel weer uit deze lijst zal verdwijnen. De Magic zijn domweg te slecht.

Heb je een opmerking over de ranking, ben je het er mee eens, of juist niet. Discussieer mee!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen