NBA ROY: Trio big men maakt het verschil

Door

ROY 1

Vorig seizoen bewees Andrew Wiggins de beste rookie van de NBA te zijn. Hij won vrij overtuigend de Rookie of the Year award. Dit seizoen belooft de ROY-race een stuk spannender te worden, met een reeks kandidaten die strijden om de award. SportAmerika brengt maandelijks verslag uit over het doen en laten van de beste rookies.

1. Karl-Anthony Towns (Minnesota Timberwolves)

De eerste pick in de draft is altijd de grote favoriet om de ROY-award in de wacht te slepen. Voorlopig maakt Karl-Anthony Towns zijn status helemaal waar. Hij leidt alle rookies met gemiddeld 9,5 rebounds en 2,3 blocks en staat tweede qua punten met 14,7 punten per wedstrijd. Towns toonde zich defensief al een enorme meerwaarde in Minnesota en lijkt offensief wedstrijd na wedstrijd beter te worden. Hij zit dan ook al aan acht double-doubles, goed voor plek drie in de NBA.

2. Jahlil Okafor (Philadelphia 76’ers)

De Sixers hebben nog steeds geen wedstrijd gewonnen, maar daarin treft Jahlil Okafor voorlopig weinig tot geen schuld. De center leidt alle rookies ruim met gemiddeld 18,4 punten, is gedeeld tweede met gemiddeld 1,8 blocks en derde met 8,1 rebounds per wedstrijd. Okafor maakte gehakt van Towns in hun eerste onderlinge duel en lijkt een offensief wapen for years to come. Defensief is er nog werk aan de winkel, maar op zich doet Okafor het ook daar behoorlijk.

3. Kristaps Porzingis (New York Knicks)

De verwachtingen in New York waren enorm voor Kristaps Porzingis en tot nu toe lost de Letse big man die grotendeels in. PorzinGod liet zich eerst opmerken met een paar fantastische putback dunks, maar liet zich gaandeweg ook opvallen als schutter en shot blocker. Zijn FG% van 41 is nog aan de lage kant, maar Porzingis leert elke wedstrijd wat bij. Hij deelt samen met Towns en Okafor de lakens uit in de ROY-race en dat had eigenlijk niemand verwacht.

4. Emmanuel Mudiay (Denver Nuggets)

De eerste speler in deze lijst die geen big man is, is Emmanuel Mudiay. De point guard van de Denver Nuggets leidt alle rookies met 6,3 assists per wedstrijd en volgt na de eerste drie in deze lijst met gemiddeld 12,5 punten. Mudiay toonde al flitsen van zijn talent als playmaker, maar moet werken aan zijn efficiëntie. Een FG% van 33 en een 3P% van nog geen 28 is echt wel te weinig in de hedendaagse NBA.

5. T.J. McConnell (Philadelphia 76’ers)

T.J. McConnell… Wie? Ja, T.J. McConnell komt binnen op plek vijf. De point guard krijgt alle kansen in Philadelphia en profiteert daarvan voorlopig optimaal. Hij volgt onder de rookies net na Mudiay met gemiddeld 6,2 assists, maar is ook tweede met 1,3 steals per wedstrijd en zelfs negende met gemiddeld 4,8 rebounds. Verder raakt hij zijn 6,8 punten per wedstrijd tegen een FG% van 49. Dat is toch wel een uitstekende start voor een undrafted rookie.

6. Justise Winslow (Miami Heat)

Voor en na de draft ontstond er een debat over wie de beste wing is: Justise Winslow, Stanley Johnson of Mario Hezonja? Voorlopig wint Winslow die strijd. De wing betekent een serieuze meerwaarde bij de Miami Heat en speelt er gemiddeld bijna 29 minuten. Daarin laat Winslow tot nu toe gemiddeld zeven punten en vijf rebounds noteren, met een FG% van 46. Vooral defensief bleek hij tot nu toe een topper en verdedigt hij met regelmaat de beste speler van de tegenstander.

7. D’Angelo Russell (LA Lakers)

Het is nog geen makkelijk seizoen geweest voor D’Angelo Russell. De point guard leert het leven in de NBA met vallen en opstaan. Naar het einde van de maand toe kreeg Russell meer minuten van coach Byron Scott en dat deed hem duidelijk goed. Met gemiddeld tien punten, vier rebounds en drie assists sluit Russell een degelijke seizoensstart af. Het komt er voor de 19-jarige speler vooral op aan om meer zelfvertrouwen te kweken.

8. Rondae Hollis-Jefferson (Brooklyn Nets)

Een offensief wapen zal Rondae Hollis-Jefferson mogelijk nooit worden. Defensief staat de rookie van de Brooklyn Nets echter al vrij ver. Als je complimenten krijgt van Kevin Durant, dan weet je dat het goed zit. Hollis-Jefferson leidt alle rookies met 1,5 steals per wedstrijd en is gedeeld vierde met gemiddeld zes rebounds. Een lichtpunt in de duisternis van de Nets…

9. Nemanja Bjelica (Minnesota Timberwolves)

In Minnesota loopt naast Towns ook nog een andere sterke rookie rond: Nemanja Bjelica. De Serviër is momenteel geblesseerd, maar liet zich positief opmerken tijdens zijn eerste twaalf wedstrijden in de NBA. Hij is gedeeld vierde met zes rebounds per wedstrijd en zit aan gemiddeld 7,2 punten. Tel daarbij ruim twee assists en een 3P% van bijna 36, en je ziet dat Bjelica zijn draai aan het vinden is.

10. Stanley Johnson (Detroit Pistons)

Het is nog niet meteen hét seizoen geweest van Stanley Johnson. De wing van de Detroit Pistons is nog steeds op zoek naar zijn flow in de NBA. Maar Johnson liet wel al flitsen zien van zijn talent als atletische 3D-speler, met enkele coole dunks en sterke defensieve prestaties. Maar een FG% van amper 37,2 en een 3P% van 20 is echt niet goed genoeg. Step it up Stanley!

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen