Season Preview 2020: San Diego Padres

Door

Another day, another Season Preview op SportAmerika. Het afgelopen seizoen bracht niet wat men er bij de San Diego Padres van verwacht had. In plaats van de jacht te openen op de Los Angeles Dodgers, moest andermaal met de laatste plaats in de NL West genoegen worden genomen. Het is nu aan Jayce Tingler de taak om het tij te keren. Wat mag er verwacht worden van de Friars in 2020?

2019

Met een waar monstercontract werden een jaar geleden de diensten van Manny Machado binnengehaald. Het bracht in 2019 nog niet wat men er in Californië van gehoopt had. De derdehonkman sloeg nog wel meer dan 30 homeruns, maar voor dat geld mag je wel op iets meer rekenen dan een WAR van 3.1. Toch lijkt het voorbarig om de 27-jarige speler nu al als miskoop weg te zetten. Als hij zijn oude vorm terugvindt, kan hij met het supertalent Fernando Tatis Jr. een dodelijk koppel vormen.

Tatis liet tot een blessure een vroegtijdig einde maakte aan zijn seizoen zien dat hij het enthousiasme meer dan waard was. Hij speelde slechts 84 wedstrijden, maar was daarin wel goed voor een WAR van 4.2. Dat is dus beduidend meer dan Machado in zijn 156 wedstrijden. Dat Machado daarmee alsnog de op-één-na belangrijkste speler was binnen de selectie, zegt genoeg over het 2019 van de ploeg.

Jayce Tingler is de nieuwe manager van de San Diego Padres. (Friar Wire)

EXIT ANDY GREEN

Na bijna vier jaar kwam er een einde aan het dienstverband van manager Andy Green bij de Padres. In die jaren verloor de ploeg steeds meer dan 90 wedstrijden (al waren daar dit jaar wel 7 nederlagen in 8 wedstrijden onder interim-manager Rod Barajas voor nodig) en eindigde het driemaal onderaan de eigen divisie. Met Jayce Tingler lijkt de organisatie te kiezen voor een moderne aanpak. Het wordt zijn eerste klus aan het roer, maar hij deed al jaren ervaring op binnen de Texas Rangers.

NIEUWE KANS VOOR PROFAR

Een andere oud-Ranger die ook nieuw binnenkwam bij de Padres, is koninkrijksspeler Jurickson Profar. Hij hoopte vorig jaar eindelijk een jaar lang verzekerd te zijn van een vaste plek bij de Oakland Athletics, maar belande andermaal op de bank, nadat hij maanden onder de Mendoza-lijn bleef hangen. De Curaçoaënaar sloeg nog wel twintig homeruns, maar hij zag zijn OPS+ met 17 punten onder league average duiken. Hij hoopt erop dat deze nieuwe verhuizing hem meer geluk brengt. In een artikel voor The Athletic ($$) schreef Mark Simon van Sports Info Solutions dat onze landgenoot afgelopen jaar de minst gelukkig slagman was in de MLB.

Toen de Padres tweedehonk talent Luis Urías inzetten om Trent Grisham van de Milwaukee Brewers over te nemen, leek Profar verzekerd van zijn plekje, maar inmiddels werd Brian Dozier met een minor league contract vastgelegd. Vooralsnog lijkt dat vooral een stok achter de deur mocht de oud-Athletic ook nu zijn belofte niet inlossen.

TOMMY PHAM

Naast Grisham en Profar werd ook Tommy Pham aangetrokken om de lineup te versterken. Dat niet iedereen bij de Rays achter deze deal stond, bleek wel uit de oprechte reactie van Blake Snell. Hij baalde zichtbaar van het vertrek van de populaire outfielder. De drie aankopen hebben gemeen dat zij gedisciplineerde slagmannen zijn. Alledrie hadden zij afgelopen een chase rate van onder de 30%. Geduld was iets waar de ploeg vorig jaar niet bepaald in uitblonk.

ROTATION

Waar de organisatie wel geduldigheid toonde, was in het brengen van Chris Paddack. De jonge pitcher kende een bliksemstart aan het seizoen, maar toch lieten de Padres zich niet verleiden om hem in zijn eerste jaar te veel ballen te laten gooien. Met zijn goede prestaties heeft Paddack zich wel opgewerkt tot ace binnen de rotatie. Die eer viel vorig jaar nog Joey Lucchesi te beurt. Die lijkt wat verder naar achter geschoven te zijn. Zach Davies, die met Grisham over kwam van de Brewers, Garrett Richards en Dinelson Lamet lijken de andere drie startersplekken op te gaan eisen. Er bestaat nog een kleine kans dat prospects MacKenzie Gore of Cal Quantrill een call up afdwingen, maar dat zij bij de start van het seizoen er al staan, lijkt zeer onwaarschijnlijk.

[ninja_tables id=”245251″]

BULLPEN

De bullpen in San Diego hoeft misschien wel voor geen enkele andere onder te doen. In Kirby Yates beschikken de Padres over een uitstekende closer. De 32-jarige righty is een betrekkelijk laatbloeier. Afgelopen jaar mocht hij voor het eerst aantreden in de All Star Game, maar zijn status als een van de beste closers in de MLB lijkt definitief gevestigd.

Drew Pomeranz en Emilio Pagan dienen als de setupmannen, die de laatste innings voor Yates voor hun rekening moeten nemen. Met Matt Strahm en Craig Stammen bevat de selectie nog twee ervaren opties. Een intrigerend alternatief is de 21-jarige Mexicaan Andrés Muñoz. De jonge reliever kwam in ’19 sterk voor de dag en lijkt klaar om voor vast bij de hoofdmacht in Zuid-Californië aan te sluiten.

CONCLUSIE

Langzaamaan zullen steeds meer prospects de overstap van de minors naar San Diego moeten maken en daarmee nemen de kansen van de organisatie toe. Dat lijkt voorlopig echter vooral toekomstmuziek. De Los Angeles Dodgers hebben alles in het werk gesteld om dit jaar eindelijk de World Series weer eens te winnen en zijn op het eerste gezicht alleen maar verder weggelopen.

Toch zou een volgende laatste plaats zeker niet nodig zijn. Als Tatis en Paddack fit blijven, Machado zijn oude niveau haalt en een paar van de talloze talenten een steentje kunnen bijdragen in de loop van het seizoen, dan zouden de Padres er zomaar met een wild card vandoor kunnen gaan. Dat zou een mooie kans zijn voor de jonge spelers om al wat ervaring op te doen voor de jaren waarin de club echt wil meedoen om de prijzen.

Coverfoto: ESPN

Ook leuk om te lezen