MLB Update: Sterren op Curacao, lefties vinden onderdak

Door

Oakland Athletics v Los Angeles Angels of AnaheimTerwijl in de meeste grote honkballanden het seizoen volledig stil ligt, geniet men in de Caraiben nog altijd van heerlijk weer en dus kan er gewoon gehonkbald worden. Op Curacao is deze kans aangegrepen om grote sterren naar het eiland te halen voor de Curacao Baseball Week. Talentvolle honkballertjes kunnen daar clinics volgen van onder andere bondscoach Hensley Meulens en internationals Andruw Jones, Wladimir Balentien, Jair Jurrjens, Kenley Jansen, Didi Gregorius, Rob Cordemans en uiteraard Andrelton Simmons.

Beste seizoen ooit?

Die laatste is in de Major League dit seizoen uitgegroeid tot een ware held. Op basis van de statistiek WAR (Wins Above Replacement), die de waarde van een speler voor zijn team ten opzichte van een mogelijke vervanger in overwinningen uit probeert te drukken, waren er slechts zeven spelers in de hele league die beter scoorden dan Simmons. Met zijn WAR van 6.8 staat hij tussen grote namen en MVP kandidaten als Miguel Cabrera (7.2), Robinson Cano (7.6), Andrew McCutchen (8.2) en Mike Trout (9.2). En dat alles met een batting line van .248/.296/.396 (AVG./OBP./SLG.), 17 home runs en 59 RBI.

Op basis van alleen het aanvallende gedeelte in WAR scoort hij slechts 2.1, vergelijkbaar met de meeste middle infielders en onder het gemiddelde voor de Major Leaguers. Dat maakte hij dit jaar goed met het beste defensieve seizoen aller tijden volgens de stat dWAR (defensive WAR). Hij scoorde 5.4 en was daarmee niet alleen beter dan Carlos Gomez dit jaar (4.6), maar ook beter dan wie dan ook in de geschiedenis van het honkbal.

Hetzelfde geldt overigens voor de statistiek DRS (Defensive Runs Saved) waarin hij met 41 punten zes punten beter scoorde dan Brett Gardner, die in 2010 het record pakte. Overigens scoorden ook Manny Machado, Carlos Gomez en Gerardo Parra dit jaar beter dan Gardner. Is hij echt de beste ooit? Dat is nog maar de vraag, want de stats waarmee de kwaliteit van defense gemeten wordt, zijn nog niet echt accuraat. Zoals Jeff Sullivan van Fangraphs al zegt: “Even today, we measure defense like we measure soup temperature with our fingers.”

clip0820.gif.opt_ clip0823.gif.opt_

Southpaws

De Kansas City Royals belegden gisteren een persconferentie zonder vooraf een reden aan te kondigen. Even werden er allerlei namen van mogelijke aanwinsten rondgeslingerd. Een terugkeer van Carlos Beltran? Robinson Cano naar KC? Het zou toch niet?! Nee, niets van dat alles. De Royals maakten bekend dat zij lefty Jason Vargas voor vier seizoenen aan zich gebonden hadden. Vier seizoenen en 32 miljoen dollar. Dat is een hoop geld voor een werper die niet beter is dan een gemiddelde MLB starter. Ergens in hun woonkamer zullen werpers als Matt Garza en Ubaldo Jimenez hebben staan juichen bij het horen van dit nieuws, want zij zullen normaal gesproken een veelvoud ontvangen van het geld dat Vargas heeft gekregen.

Lefty specialist Javier Lopez heeft ervoor gekozen om in San Francisco te blijven. Hij tekende een driejarig contract voor 13 miljoen dollar en gaat met zijn teamgenoten op zoek naar een derde titel in vijf seizoenen.

Short hops

  • Nederlander Sharlon Schoop heeft middels een Minor League contract onderdak gevonden bij de Baltimore Orioles, de organisatie waarvan zijn jongere broer Jonathan het grootste talent is.
  • Michael Weiner, de aanvoerder van de MLBPA (spelersvakbond), is op 51-jarige leeftijd overleden. Hij verloor de strijd tegen kanker.
  • De Tigers hebben het contract van Phil Coke verlengd met een jaar en ontlopen op die manier arbitration.
  • Curtis Granderson leek even verdwenen uit de plannen van de New York Yankees, maar GM Brian Cashman maakte duidelijk dat het vernieuwen van het contract van de krachtige outfielder nog altijd tot de mogelijkheden behoort.
  • Chris Young heeft volgens de allerlaastse geruchten een contract getekend bij de New York Mets. Het zou gaan om een eenjarig contract voor de outfielder die vorig seizoen uitkwam voor de Athletics.

Toeval?

Gisteren werden Ian Kinsler en Prince Fielder voor elkaar geruild door hun huidige teams. In een reclame voor ESPN Sunday Night Baseball hadden zij het er een aantal jaren geleden over. Toeval of…..?

http://www.youtube.com/watch?v=Hixt2L-kou4

Overal in de honkbalwereld werd gisteren gespeculeerd over welk team er beter uit de trade zal komen, maar hoe je het ook wendt of keert, het lijkt voor beide teams zijn positieve punten te hebben. Het enige waar beide teams niet op vooruit zullen gaan is kwaliteit van head-first slidings op het derde honk:

ian-kinsler-slide 816342989-1

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen