Sams: ‘Ik speel iedere dag voor Halman’

Door

Netherlands v Cuba - World Baseball Classic Second Round Pool 1

Andruw Jones tekende voor de beslissende run in de thriller tegen Cuba. De voormalige Major Leaugue-speler kwam binnen op een sac fly van Kalian Sams. De verre velder, geboren in Den Haag, die speelt voor z’n vaderland én zijn overleden vriend Gregory Halman.

“Ik speel altijd voor hem. Iedere dag”, zo deelt de 26-jarige mee aan MLB.com. Bij de allesbepalende at-bat tegen de 25-voudig wereldkampioen hoorde hij de stem van z’n in november 2011 vermoorde maat in z’n hoofd. “Kali, je kan ‘t”, bekende hij eerder al.

Mariners

Sams kende Halman al sinds z’n negende. Honkbal was hun lust en leven en beiden werden op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten gehaald en belandden allebei bij de organisatie van de Seattle Mariners. Het oefenduel van Oranje vandaag tegen zijn werkgever is dan ook een speciale wedstrijd voor Sams, die uitkomt voor Double-A Jackson. In 2012 tekende hij daar voor elf home runs, 35 RBI’s en hij had na 76 wedstrijden een slaggemiddelde van de .242.

Zijn cijfers voor het Nederlanders team tijdens de World Baseball Classic zijn beter: .263 met een .400 on-base percentage in zes wedstrijden met als absoluut hoogtepunt tot nu toe zijn sac fly tegen Cuba.

Andruw Jones

“Ik geniet ervan om met deze jongens, waarmee ik groot ben geworden te spelen”, aldus Sams. “Maar ook met jongens die ik nog nooit had ontmoet, zoals Andruw Jones. Tegen dat soort spelers kijk ik wel op. Tot nu toe is het een goede ervaring. Ik heb veel geleerd en geniet er gewoon van.”

Hij had deze ervaring graag gedeeld met zijn jeugdvriend. Halman die volgens Sams voor jonge honkballers het voorbeeld was van de grote honkbaldroom. “Zij zagen dat hij zich opwerkte van de competitie in Nederland naar de Majors. Daar droomt ieder kind van, ook in Nederland, waar honkbal niet eens een grote sport is.”

MLB

Sams hoopt in de voetsporen van Halman te kunnen treden. Ofwel: ook een plek in de line-up afdwingen bij een van de dertig clubs in The Big Show. “Ik hoop dat ik de volgende Nederlander ben die zich op dat niveau meldt.”

Het lijkt erop dat eerste honkman Curt Smith hem gaat aftroeven. Smith meldde vandaag op z’n Facebook-pagina dat hij een contract heeft getekend bij de Minnesota Twins.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen