ROY: Payton komt los in de eerste week

Door

Detroit Pistons v Orlando Magic

Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW). Week 1: Peyton komt los in de eerste week.

ROW: Elfrid Payton (ORL)
Een record van 0-4 voor de Orlando Magic is zeker niet positief te noemen. De prestaties van point guard Payton zijn een stuk positiever. Hoewel Payton in de eerste twee wedstrijden nog wat moest wennen, liet hij tegen Toronto en Chicago zien wat hij echt in huis heeft. De ‘vrij complete’ guard noteerde in zijn eerste week gemiddeld 7.8 punten, 4.3 rebounds en maar liefst 7.5 assist per wedstrijd. Nu is het kijken of hij de stijgende lijn kan doorzetten en de Orlando Magic naar een overwinning kan leiden.

FOW: Nik Stauskas (SAC)
Hoewel de Sacramento Kings drie van de vier wedstrijden wisten te winnen, kwam dat zeker niet door Nik Stauskas. De 21-jarige Canadees die door de Kings als achtste werd gedraft, wist in de eerste week van de NBA geen potten te breken. Gemiddeld in zestien speelminuten noteerde hij maar drie punten, 0.5 rebounds, 0.3 assists en 0.8 blocks. Als kers op de taart wist Stauskas tegen Denver in twee minuten drie personal fouls te maken.

ROY: Elfrid Payton (zie ROW)

Top 5: Jabari Parker (MIL), Nerlens Noel (PHI), Andrew Wiggins (MIN), Marcus Smart (BOS)
Niet nog een keer een drama seizoen net zoals vorig jaar. Dat is waar de mensen in Milwaukee op hopen. Mocht dat wel gebeuren is er inmiddels een andere reden om naar het stadion te komen, namelijk #2 draft pick Jabari Parker! Parker wist in zijn eerste vier wedstrijden gemiddeld 10.5 punt te scoren en zeven rebounds te noteren. In de eerste winstpartij van de Bucks tegen Philadelphia wist Parker al zijn eerste double-double te noteren (elf punten, tien rebounds). Een punt van kritiek: Parker moet wel meer naar zijn teamgenoten kijken en assists gaan leveren.

Nerlens Noel heeft het hele vorige seizoen vanaf de tribune het NBA-circus op de voet kunnen volgen met een blessure. Dit jaar is het tijd voor zijn rookie-year. Dat extra jaar ‘ervaring’ lijkt Noel wel te helpen. Net als Jabari Parker wist Noel in dezelfde wedstrijd een double-double te noteren (viertien punten, tien rebounds). Dit jaar gaan we nog veel zien van Mister Noel.

Alle camera’s staan gericht op Andrew Wiggins. Kan de nummer één draft pick van 2014 zijn potentie waarmaken? Wiggins speelt zeker niet onaardig, maar springt er ook zeker niet boven uit. Tegen de Chicago Bulls kost de jeugdige gretigheid van Wiggins de Timberwolves zelfs een overwinning. Met één punt voorsprong en nog 0,2 seconden op de klok trapt Wiggins in een schijnbeweging van Jimmy Butler en maakt de fout. Butler maaket de twee vrije worpen en dat maakt het extra zuur voor Wiggins.

Outside Lookin’ In: Doug McDermott (CHI), Dante Exum (UTAH), KJ McDaniels (PHI)
Als iemand in vier wedstrijden ontzettend wisselvallig is geweest is het Doug McDermott. McDermott lijkt in de eerste vier wedstrijden op de Roy Hibbert van de play-offs van vorig seizoen. De eerste wedstrijd was goed te noemen van McBuckets, de twee wedstrijden daarna viel hij in een diep dal. Afgelopen wedstrijd tegen de Orlando Magic herstelde hij het nog een beetje met een redelijk aantal punten, maar was defensief ook niet sterk.

De vreemde vogel in de NBA, Dante Exum, was zeer matig in de eerste wedstrijden tegen Houston en Dallas. Tegen Phoenix en de Clippers herstelde Exum zich met een stabiele score. Het was nog geen spectaculaire score, maar voor een nummer vier pick was het zeker acceptabel te noemen. In de eerste dagen van november scoorde hij 8.5 punten, 2.5 assist en 1.5 rebounds.

De Philadelphia 76’ers hebben tot nu toe de steal van de afgelopen draft in handen. K.J. McDaniels doet het in de eerste paar wedstrijden niet geheel onaardig. Hij werd als 32e gedraft door Philadelphia en de guard blijkt vrij makkelijk punten te maken. Gemiddeld scoort hij negen punten (had meer kunnen zijn, als hij er meer dan twee scoorde tegen de Pacers) en heeft een fieldgoalpercentage van .520. Aardig begin en we houden McDaniels in de gaten. Terwijl K.J. op het veld zijn kunsten vertoont, laat hij naast het veld ook zijn moves zien.

SOW: Elfrid Payton 16-9-3 vs Toronto
Het was zeker niet genoeg om de winst binnen te slepen, maar tegen een sterk Toronto liet Payton wel zien hoe goed hij daadwerkelijk kan zijn. Dit was ook de eerste wedstrijd dat hij liet zien dat hij ook punten kan maken (naast zijn rebounds en assists). Een prima wedstrijd voor Payton en tot nu toe het lichtpuntje van Orlando.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen