ROY: Mitch McGary dendert de lijst binnen

Door

Los Angeles Clippers v Oklahoma City Thunder

Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

ROW: Mitch McGary (OKC)
Twee wedstrijden achter elkaar tegen de New Orleans Pelicans verpieteren op de bank, maar de twee wedstrijden daarna tegen de Los Angeles Clippers en de Denver Nuggets schitteren met twee double-doubles. Mitch McGary kende daarvoor maar acht schamele minuten in de NBA, maar wist zich uitermate goed in de picture te spelen bij Scott Brooks de laatste twee duels.

FOW: Nikola Mirotic (CHI)
Mirotic staat vaak positief in de spotlights in deze rubriek, maar deze week moet hij het ontgelden. Hoewel de Chicago Bulls wel drie van de vier wedstrijden wisten te winnen, had Mirotic daar een zeer mager aandeel in: tien magere punten in vier wedstrijden is te weinig. Toch nog iets positiefs. Hij geeft een heerlijke assist op E’Twaun Moore

ROY: Andrew Wiggins (MIN)
Het is al vaker gezegd. Niemand kan Wiggins stoppen op weg naar de Rookie of the Year award. Alleen een vervelende blessure kan het talent nog in de weg zitten. Ook deze week kan hij makkelijk mee met het niveau van de grote NBA-mannen. Alleen tegen Miami was het niet best en liet hij maar zes punten en vijf assists noteren.

TOP 5: Nerlens Noel (PHI), Elfrid Payton (ORL), Jusuf Nurkic (DEN), Jordan Clarkson (LAL)
Nerlens Noel blijft het lichtpuntje van de Philadelphia 76ers. Hij wordt ook steeds constanter en elke wedstrijd lijkt er een double-double in te zitten. Ook worden er steeds meer wedstrijden van de 76ers met een winst afgesloten. Allemaal positief, toch blijft er nog een punt van kritiek. Hij komt niet in de buurt bij Andrew Wiggins.

Elfrid Payton ontwikkelt zich prima in de NBA. In het begin werd nog wel eens gezegd dat hij alleen voor assists kon zorgen, maar inmiddels blijkt hij ook een goede schutter te zijn en weet hij aardig wat rebounds te pakken.

Jusuf Nurkić zien we aankomend weekend terug tijdens de Rising Star Challenge. Hij vervangt Steven Adams, die geblesseerd raakte aan zijn hand. De keuze om voor Nurkić te kiezen is volkomen terecht. Als vervanger van Timofey Mozgov doet de Bosniër het geweldig en wist hij tegen Oklahoma City voor een double-double te zorgen (zestien punten, veertien rebounds).

Vorige week kwam Jordan Clarkson al voorbij in deze rubriek en hij behoudt de vorm waarin hij zit. De 22-jarige point guard van de Lakers speelde tegen de Cavaliers een geweldige wedstrijd met twintig punten, zes rebounds en vier assists.

Outside Lookin’ In: Marcus Smart (BOS), K.J. McDaniels (PHI), Mitch McGary (OKC)
Marcus Smart doet het helemaal niet onaardig voor een rookie. Hij scoort zijn punten, pakt zijn rebounds en creëert assists. Niks aan de hand. Toch is hij te wisselvallig om als starter op te treden bij de Boston Celtics. Werk aan de winkel voor Smart. Daarnaast mag zijn schotpercentage ook efficiënter. Tegen de 76ers schoot hij namelijk één op zes.

Lang stond K.J. McDaniels naast Noel in de top 5, maar concurrentie en een mindere vorm hebben ervoor gezorgd dat hij gezakt is in de ranglijst. McDaniels staat vooral bekend om zijn scorend vermogen, maar in de laatste twee wedstrijden laat hij het toch afweten. Tegen Charlotte en Golden State weet hij maar acht en vijf punten te maken, al was de alley-oop op zichzelf genieten.

SOW: Mitch McGary (OKC)
Als je twee double-doubles in twee wedstrijden weet te noteren word je zeker genoemd in de Statline of the Week.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen