ROY: Jordan Clarkson nieuwe ster bij Lakers (?)

Door

Washington Wizards v Los Angeles Lakers

Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

ROW: Jordan Clarkson (LAL)
Een week of vier/vijf geleden kwam Jordan Clarkson de ROY-lijst in knallen. Uit het niets. Hij lijkt gemaakt voor de NBA. Sinds hij veel minuten maakt bij de Lakers is hij een grote waarde voor het team. Tijdens de afgelopen drie wedstrijden liet Clarkson zien dat hij veelzijdig is, met als klapstuk de wedstrijd tegen de Grizzlies. Daarin kwam de point guard tot 25 punten, vier rebounds en zes assists.

https://youtu.be/2hchH5l63qI

FOW: Mitch McGary (OKC)
Het gaat maar om één man bij de Oklahoma City Thunder en nee, dat is niet Mitch McGary. Dat is natuurlijk Russell Westbrook. Een paar weken geleden wist Mitch McGary de redactie van SportAmerika wel op hol te brengen door zomaar ineens twee double-doubles achter elkaar te noteren. Daarna heeft McGary nog wel minuten gekregen, maar zijn niveau zakte drastisch naar beneden. En deze week mag hij zich, met iets minder trots, Flop of the Week noemen.

ROY: Andrew Wiggins (MIN)
Hij is nog steeds leider in het ROY-klassement, maar we mogen eindelijk een klein beetje kritiek hebben op de small forward. De prestatiedrang lijkt er een beetje vanaf te zijn. Tegen de Clippers viel Wiggins spreekwoordelijk door de mand, met elf punten en vijf assists.

Top 5: Nerlens Noel (PHI), Elfrid Payton (ORL), Nikola Mirotic (CHI), Marcus Smart (BOS)

Een zeer knappe winstpartij van Philadelphia tegen de Atlanta Hawks en Nerlens Noel had daar een degelijk aandeel in. Zoals we gewend zijn, was het verdedigend subliem wat Noel liet zien en pakte hij zeventien rebounds en vijf steals. Daarnaast kon hij ook nog elf punten toevoegen. In de verloren wedstrijd daarvoor tegen Orlando had hij ook al een double-double met tien punten en elf rebounds.

Ook Elfrid Payton groeit uit tot een zeer degelijke rookie. De point guard van Orlando had, net als Noel, ook twee double-doubles deze week. Tegen de Sacramento Kings behaalde hij dat met twaalf assists en tien punten. Tegen Boston waren het negentien punten en tien rebounds. Beide wedstrijden werden met behulp van een goede Payton gewonnen.

https://youtu.be/A5l-tmjZawU

Nikola Mirotic stond vorige week in het middelpunt van de belangstelling door verkozen te worden als Rookie of the Week. Dat haalt hij deze week niet, maar zijn goede vorm blijft er wel. In de drie wedstrijden die hij afgelopen week speelde scoorde hij in totaal 47 punten en wist hij tegen de Grizzlies ook nog twaalf rebounds te pakken. Zeker voor de Bulls, met veel geblesseerden, komt de vorm van Mirotic goed van pas.

Er zijn mensen die nog geloven in een play-off ticket van de Boston Celtics. Die kans is ook zeker aanwezig. De ploeg loopt goed de laatste tijd. Dit is ook mede te danken aan Marcus Smart. De jongeling heeft het probleem dat hij niet altijd even constant is, maar deze week was hij hard nodig in Boston. Er werden vier wedstrijden gespeeld en drie gewonnen. Juist in de verloren wedstrijd haalt Smart zijn beste statistiek. Tegen de Orlando Magic zorgde hij voor negentien punten, vijf rebounds en vijf steals.

Outside Lookin’ In: Damjan Rudez (IND), Dante Exum (UTAH)

Een gemiddelde van ongeveer vijf punten, iets minder dan één assist en één rebound is niet om over naar huis te schrijven, maar Damjan Rudez gaat mee in de vorm van de Indiana Pacers. Tegen Orlando maakte hij zeventien punten en bezorgde hij vijf assists.

We mogen eindelijk juichen om de mythische Australiër. Lang werd Exum bekritiseerd en zou hij de slechtste keuze van afgelopen draft zijn. Afgelopen week is dat ook bij Exum doorgedrongen en er is wel iets veranderd. In de wedstrijd tegen de Brooklyn Nets zette hij een aardige prestatie neer. Op weg om iedereen te laten zien dat ze het mis hadden. Hij eindigde de wedstrijd met veertien punten en vier rebounds.

SOW: Nerlens Noel (PHI)
Nerlens Noel noteerde twee double-doubles in de enige twee wedstrijden die de Sixers speelde deze week. In de laatste partij tegen de sterke Hawks was hij verdedigend top en pakt 17 (!) rebounds. Een career-high.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen