5-on-5: NBA Super Bowl

Door

3on3Ook op de NBA-redactie kunnen we er deze week niet onder uit: de Super Bowl is aankomende zondag! Zelfs de meest fervente NBA-redacteuren kunnen niet ontkennen dat dit hét grootste eendaagse evenement van het jaar is. Ok, na de Rookie-Sophomore Game misschien. Tijd dus voor een speciale editie van de 3-on-3, in die rubriek reageren drie NBA-redacteuren namelijk iedere week op drie actuele stellingen of vragen. Omdat deze week speciaal is: een extra lange 5-on-5. Vijf (!) NBA-redacteuren bespreken dus vijf (!) stellingen die alles en niets met zondag te maken hebben. Je zou het de Super Bowl van de 3-on-3 kunnen noemen. NBA vs. NFL. LET’S GO!

1. Wie is de beste ‘quarterback’ van de NBA?

Baltimore Ravens v Denver Broncos

Ewout Versloot (EV): Een goede QB kan passen, maar zelf ook iets uit niets creëren. In de NFL is Peyton ‘Omaha’ Manning de beste, in de NFL zou dit Chris Paul kunnen zijn. Toch is Tony Parker ook een goede optie. Goede point-guard, passt veel, maar kan ook scoren terwijl de hele play is vastgelopen.

Ingmar Meijer (IM): Ik associeer een QB met iemand die passt, distribueert en afgeeft. Een speler die de aanval leidt/opzet, het ritme dicteert, kan improviseren en zelf niet al te veel scoort. Vertaal je NFL dan naar NBA, dan kom je uit bij Ricky Rubio.

Sjoerd Neggers (SN): Ik ben hier geneigd als antwoord LeBron James te geven, maar denk dat hij op een andere positie beter tot zijn recht komt. Toch zou ik kiezen voor een andere grote point guard, bijvoorbeeld Magic Johnson. Als ik echt voor iemand van nu moet gaan? Kendall Marshall, die man kan ook passen hoor!

Marco Post (MP): Kevin Love’s outlet passes zijn dodelijk effectief, vaak over het hele veld, richting Corey Brewer voor de eenvoudige score.

Anouar Amrani (AA): Hands down LeBron James! Al zou je hem ook kunnen gebruiken als wide-receiver. Ik denk ook eerlijk gezegd dat LBJ het niveau in de NFL gewoon aan kan.

2. Welke NBA-speler zou een touchdown het beste vieren?

New Orleans Saints v Seattle Seahawks

IM: Na iene miene mutte te hebben gedaan, zeg ik niet Kenneth Faried, maar Nate Robinson. Geen grote Manimal, maar ik ga voor een klein staafje dynamiet. Explosief, intens en met veel passie viert hij een coole play, een nasty dunk of iets dergelijks fraais

SN: Dat wordt een gedeelde eerste plaats voor Ronnie Turiaf en Chris Andersen. Turiaf zou de hele endzone gebruiken voor zijn signature dancemoves, terwijl Birdman een rondje door het stadion vliegt.

MP: De beste cheerleader van de Los Angeles Lakers: de Canadees Robert Sacre. Als hij al uit z’n dak gaat bij een nietszeggende driepunter midden in het tweede kwart, stel je dan voor waar hij toe in staat is bij een touchdown?

AA: Al heeft hij alles wat een NFL-speler niet moet hebben, denk ik dat Patty Mills helemaal gek zou worden bij een touchdown. Hij zal wel helemaal losgaan na een touchdown met zijn handdoekjes.

EV: J.R. Smith, no doubt. Kennen we deze nog?

3. Welk NBA-team heeft de meeste kenmerken van een NFL-team?

Divisional Playoffs - San Diego Chargers v Denver Broncos

SN: Indiana Pacers. Een NFL-team gaat om discipline en iedereen duidelijke rol voor iedereen. Nergens is dat zo duidelijk te zien als in Indiana dit seizoen.

MP: Milwaukee Bucks > Jacksonville Jaguars

AA: Met een fitte Dwyane Wade heeft de Miami Heat veel weg van een NFL team. De omschakelingen na een score van de tegenstander is soms met één lange (alley-oop) pass weer omgezet in een aanval. Of het nou Wade of LeBron die de full court pass geeft, ze komen gewoon aan.

EV: Indiana Pacers. Bepalende voorwaartsen (Hibbert, West) en beslissende ‘quarterback’ in Paul George. Dan bombarderen we Lance Stephenson tot wide-receiver en dan lijkt dit team wel het meest. Overigens zou LeBron James zich het beste redden in de NFL, als tight-end bijvoorbeeld. Rennen, blokken, vangen, die gast kan alles.

IM: Tom Thibodeau bestudeert zijn opponenten net zo minutieus als in de NFL. Hij speelt in op de zwakheden, brieft zijn Bulls tot zestien cijfers achter de komma en eist mega-intensiteit.

4. Welke NBA-coach zou er het vaakst voor gaan op 4th down?

carroll

MP: Brett Brown van de Philadelpha 76ers. Zijn ploeg heeft de meeste possessions in de NBA, want hoe meer balbezit, hoe vaker zijn spelers kunnen scoren. Brown die bij een 4th down kiest voor een punt? No way!

AA: Er is maar een man die gestoord en geniaal is om het te doen en dat is natuurlijk Gregg Popovich. Je hebt coaches die het dan helemaal gaan uitleggen. Popp is anders, het kan hem toch niet schelen of ze de bal verliezen of winnen.

EV: Om ervoor te gaan op 4th down moet je lef hebben, vaak niet te rationeel denken en een beetje gek zijn. Als Jeff van Gundy weer zou coachen zou hij het zeker zijn. Van Gundy is nu analist en staat bekend om zijn tirades die hij van tijd tot tijd houdt, net een NFL coach.

IM: NFL-coaches zijn behoudender dan een SGP-politicus. Gaan voor de vierde poging gebeurt zelden. Meestal zijn het de aanvallend ingestelden die de gok durven wagen. Mike D’Antoni is mijn keuze. Zijn teams lijken zich meer toe te leggen op offense dan op de ‘D’.

SN: Ik vind dat maar weinig coaches in aanmerking komen, er zijn er maar weinig echt avontuurlijk in de NBA. Ik zie het Byron Scott wel doen. En misschien Jason Kidd.

5. Als de NBA hetzelfde play-offs format zou hebben als de NFL. Welke teams speelden dan in de Super Bowl van de NBA?

Super Bowl XLVII - Baltimore Ravens v San Francisco 49ersAA: Dan zou je OKC met hun uitzinnige publiek tegenover de Miami Heat, met de beste quarterback LeBron zien. Al zou dat format in de NBA totaal niet aanslaan, mits ze het als een soort NCAA toernooi gaan houden. Dan hebben we na March Madness ook nog July-Chaos.

EV: In het Westen zou het NFL-format voor mooie verrassingen kunnen zorgen en ik zou de Trailblazers dan de meeste kans geven. In het Oosten blijft alles hetzelfde, het verschil tussen de Pacers, de Heat en de rest is veel te groot.

IM: Qua intensiteit, gogme, hardheid, spel en kwaliteit kom ik uit bij Miami Heat en Indiana Pacers, al beschikken beide niet over een elite ‘QB’ (point guard), wat Peyton Manning in ieder geval is.

SN: Uit het Oosten wordt het dan Indiana. Uit het Westen zou ik gaan voor gaan voor Phoenix. De Suns laten dit seizoen zien dat ze in staat zijn om tegen alle toppers in een wedstrijd hun beste wedstrijd te spelen.

MP: Oklahoma City Thunder vs. Miami Heat. Kevin Durant en LeBron James zijn niet te stoppen in de win-or-go-home wedstrijden.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen