ROY: Jabari Parker is goed en constant, Napier dolt

Door

2014 NBA Draft

Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

ROW: Jabari Parker
Na Elfrid Payton en Bojan Bogdanovic is het deze week de beurt aan Jabari Parker. De Bucks draaien een veel beter seizoen dan vorig seizoen en bezetten nu de vijfde plaats in het oosten (6-5 record). Brandon Knight neemt daarbij het voortouw, maar ook zeker mede door de aanwezigheid van rookie Jabari Parker wisten de Bucks de wedstrijden tegen de Heat en de Knicks met winst af te sluiten.

FOW: Elfrid Payton
Hij begon dit seizoen uitstekend en werd gezien als de toekomstige assistkoning. Toch loopt het niet meer over rozen bij de jonge Payton. Vorige week ging het al bergafwaarts met zijn prestaties en ook deze week zijn de scores niet om naar huis te schrijven. In de laatste drie wedstrijden wist Payton maar vijf assists te noteren. Zwaar onder de maat.

ROY: Jabari Parker (Zie ROW)
Deze week mag Jabari Parker zich eindelijk voorlopige ‘Rookie of the Year’ noemen. Twee maal werd hij er al vanaf gehouden, maar doordat Parker het meest constant de goede prestatie doorzet kunnen we niet meer om hem heen.

Top 5: Shabazz Napier, Andrew Wiggins, Nerlens Noel, K.J. McDaniels
LeBron James vond Shabazz Napier een geweldenaar tijdens de draft en de Miami Heat haalde hem op als een charmeoffensief richting James. Uiteindelijk keerde King James terug naar Cleveland, maar met Napier heeft Miami wel een parel binnen gehaald. Het begin was lastig tussen de grote jongens, maar Napier lijkt zich langzaam aan uitstekend te ontwikkelen en wist zelfs de mannen uit Brooklyn heerlijk weg te spelen.

Andrew Wiggins blijft meer dan behoorlijk spelen bij de Timberwolves. Hij krijgt de minuten van Flip Saunders en weet deze goed te benutten. Het spel van Wiggins resulteerde de laatste zes wedstrijden overigens niet tot een overwinning.

Plaats vier en vijf worden net als vorige week bezet door Nerlens Noel en K.J. McDaniels. Het duo uit Philadelphia wist nog geen wedstrijd te winnen dit seizoen, maar de vorm van beide mannen is iets wat we onder positief kunnen zetten. Toch moet er meer gedaan worden om eindelijk eens een wedstrijd te winnen en te stijgen in de race om ROY.

Outside Lookin’ In: Nikola Mirotic, Dante Exum, Bojan Bogdanovic
Van ‘flop’ naar Outside Lookin’. Niet verkeerd van Nikola Mirotic. De eerste wedstrijden van het seizoen kreeg Mirotic genoeg minuten. Vooral de allereerste wedstrijd was goed en we konden waarschijnlijk nog veel verwachten van de 23-jarige forward. Daarna belandde hij op de bank en mocht mondjesmaat invallen bij de Bulls. Tegen de Clippers kreeg hij maar liefst achttien minuten om zichzelf weer opnieuw te bewijzen en dat deed hij niet onaardig. Hij eindigde de wedstrijd met twaalf punten, zeven rebounds en twee assist.

Het omgekeerde van Mirotic gebeurde bij Bojan Bogdanovic. Vorige week was hij nog ROY, maar presteerde daarna ondermaats. Zijn verrichtingen in de wedstrijd tegen Portland waren niet om aan te zien en alleen twee rebounds bevestigde dat Bogdanovic ook daadwerkelijk met de wedstrijd heeft meegespeeld. Bojan was rijp voor de flop van de week, maar deed een ‘Roy Hibbertje’. Hij wist zich zeer sterk te revancheren tegen Miami met 22 punten, drie rebounds en één assist.

SOW: Bojan Bogdanovic
De sterke comeback tegen Miami zorgt voor een tweede vermelding in deze ROY (22 punten, drie rebounds en één assist). Het is zeker niet zo indrukwekkend als vorige week, maar de comeback is zeer sterk te noemen en met 22 punten evenaart hij zijn puntenrecord in de NBA

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen