Martin leidt Rockets langs oude liefde Kings

De voormalig Sacramento-forward Kevin Martin heeft afgelopen zondag zijn team de Houston Rockets aan een overwinning geholpen op zijn oude team de Sacramento Kings. Voor die ploeg speelde Martin zes seizoenen, voordat hij vorig seizoen naar de Rockets werd gestuurd.

Op bezoek in de Arco Arena scoorde Martin 22 punten voor de Rockets die uiteindelijk met 102-93 wonnen. ,,Het is fantastisch om terug te komen in Sacramento en te spelen voor de fans die mij al die jaren hebben gesteund,” vond Martin. ,,Het Kings-team heeft veel jong talent rondlopen en zijn op zoek naar hun identiteit. Je kan het geen slecht team vinden. Het talent is er en zodra ze alles op de rit hebben zullen ze een team worden om in de gaten te houden,” oordeelde Martin lovend over zijn oude team.

Het was de vierde overwinning in de laatste vijf wedstrijden van de Rockets. De laatste zeven thuiswedstrijden werden gewonnen, maar dit was pas de vierde overwinning van het seizoen in een uitwedstrijd.

Martin, die tegen Sacramento drie keer een driepunter maakte en alle zeven vrije worpen erin schoot, geeft aan dat de maand december de ommekeer is voor de Rockets. ,,December is de maand waarin alles verandert. We barsten van het zelfvertrouwen en zitten in een positieve flow,” aldus de uitblinker. Eerder in de week hadden Martin en zijn teamgenoten nog kennis genomen van het slechte nieuws rondom Yao Ming. De Rockets moeten het hele seizoen de Chinees missen vanwege een hardnekkige blessure aan zijn linkerenkel.

Bij de thuisploeg was center DeMarcus Cousins goed voor negentien punten, acht rebounds en acht blocks. Ondanks zijn prestaties ondergingen de Kings hun vijfde nederlaag op rij wat de Kings, waardoor de ploeg uit Sacremento nu laatste staat in de Western Conference met een 5-20 record.

Kings-speler Francisco Garcia had geen antwoord op deze slechte reeks. ,,We moeten een manier vinden om deze slechte reeks te doorbreken. Ik weet ook niet hoe het komt, maar we moeten als team een oplossing gaan zoeken.”

Het grote verschil zondagavond was het aantal punten in het vierde kwart. De Rockets liepen volledig over de Kings heen met een score van 23-12. Kings-coach Paul Westphal gaf aan hoe belangrijk het winnen van het laatste kwart is. ,,Wij hebben het geheim van het winnen van wedstrijden in het vierde kwart nog niet gevonden. Volgens mij is dit nu al de zesde wedstrijd van de laatste acht, waarbij we twee minuten voor het einde van het vierde kwart voor staan of nog grote kans hebben om te gaan winnen. Dat zal echt beter moeten.”

Zijn collega bij de Rockets, Kyle Lowry, was juist zeer tevreden met de prestatie van zijn team in het laatste kwart. ,,We hebben het er altijd over om de verdediging nog dichter te houden in het vierde kwart en het was dan ook goed om te zien dat het dit keer lukte. We hebben ze op twaalf punten kunnen houden door harder te verdedigen en de snelheid te verhogen.”