Olympisch Dagboek (10): De vol-gen-de rooonde

Door

Sport Amerika volgt het olympisch basketbaltoernooi op de voet. Recaps, nieuwtjes en natuurlijk andere, wat meer irrelevante, zaken. Tot en met de finale lees je alles in het olympisch dagboek. Dag 10: De vol-gen-de rooonde.

Yes! De groepsfase is gegaan, de knock-outronde is gekomen. Nu het toernooi ontdaan is van de excuuslanden, kan het dan echt beginnen. De confrontaties bij de laatste acht zijn ook nog eens om van te smullen. In drie van de vier kwartfinales nemen buurlanden het tegen elkaar op. Brazilië-Argentinië is natuurlijk het meest historisch beladen, gevolgd door Spanje tegen Frankrijk en als laatste nog Rusland tegen Litouwen. Team USA heeft in Australië het enig overgebleven land getroffen dat eigenlijk niet thuishoort in deze ronde. Maar er zijn tenslotte acht plaatsen en dus staan ze er toch, de Australiërs.

1. Brazilië – Argentinië. Dit Argentinië is allang niet meer het Argentinië dat acht jaar geleden als laatste team won van de Amerikanen op de Spelen. Toch is het onbegrijpelijk dat Brazilië zich in het laatste groepsduel tegen Spanje de kaas van het brood heeft laten eten door een achterstand in dubbele cijfers aan het eind van het derde kwart om te zetten in winst toen de buzzer voor de laatste keer had geklonken. Argentinië is, mede dankzij Golden Boy Manu Ginobili, vele malen gevaarlijker dan Frankrijk. En de uitkomst van een halve finale tegen Team USA kun je nu al invullen. De Brazilianen hebben wat recht te zetten in de verloren finale in het Americas toernooi van afgelopen jaar. Prognose: Argentinië, 98-90.

2. Spanje – Frankrijk. Onder normale omstandigheden (lees: vier jaar geleden) zou er geen twijfel bestaan over een zege voor Spanje. Anno 2012 is het echter een heel ander verhaal. Spanje lijkt allesbehalve in vorm en Frankrijk heeft na die dramatische openingswedstrijd tegen Team USA bewezen al ‘grindend’ wedstrijden te kunnen winnen. Daarnaast zijn Tony Parker en co gebrand op revanche na de nederlaag van vorig jaar zomer in de EK-finale in Litouwen. Prognose: Frankrijk, 85-82.

3. Rusland – Litouwen. Als Rusland een badmintonner was geweest, had er een schorsing gevolgd en was het gediskwalificeerd. Typisch gevalletje van ‘tanking’ tegen Australië. Even rustig aan doen, want al zeker van de eerste plaats. Tegen kleine buur Litouwen zullen de Russen echter weer op volle scherpte en oorlogssterkte zijn. Litouwen put onterecht hoop uit die close game tegen Team USA. Minder getalenteerd, minder ervaring, minder kwaliteit.  Prognose: Rusland, 89-73

4. Team USA – Australië. Een formaliteit. Australië mag dan van Rusland hebben gewonnen in het laatste groepsduel, dat was enkel en alleen omdat de Russen al zeker waren van de eerste plaats. Als de Argentijnen geen kans hebben, dan de Australiërs zeker niet en dat weten ze zelf ook wel. Ga uit van minimaal 25 rake driepunters door Team USA.  Prognose: Team USA, 113-75.

Lees hier het olympisch dagboek van gisteren: Verliezen is belangrijker dan meedoen.

Ook leuk om te lezen