Team USA blaast Argentinië weg in derde kwart

Team USA had tegen Litouwen nauwelijks wat over. Plots kwamen de NBA-sterren hard met beide voeten opnieuw op de grond. Er rezen zelfs even twijfels over de goudkansen van het ‘Dream Team’. Maar in de laatste groepswedstrijd tegen Argentinië veegden ze die twijfels weer helemaal van de baan. De Argentijnen werden met 126-97 van het parket gestuurd.

Toegegeven, bij de rust waren die twijfels over de capaciteiten van Team USA nog wel degelijk aanwezig. De Amerikanen konden geen enkele keer afstand nemen van Argentinië en leek steeds kwetsbaar als Manu Ginobili de bal in zijn handen had. De ster van de San Antonio Spurs vond telkens zijn weg naar de korf of naar een vrijstaande ploegmaat voor een open schot. Manu sloot het eerste kwart af met liefst elf punten. Gelukkig maakte Kevin Durant een driepunter op de buzzer zodat Team USA het kwart niet afsloot met een achterstand (34-32).

Hetzelfde verhaal in het tweede kwart. De Amerikanen waren opnieuw te passief in de aanval en niet strak genoeg in de verdediging. De Argentijnen bleven schoten maken en driven naar de basket. LeBron James schoot in de laatste vier minuten een beetje wakker met zes punten, maar Team USA had bij de rust een voorsprong van slechts één punt: 60-59.

Gek derde kwart

Coach K ging opnieuw met zorgen de kleedkamers in. Maar wat tegen Litouwen niet lukte, zijn team oppeppen voor een sterke tweede helft, werkte deze keer wel. De Amerikanen begonnen als gekken aan de tweede helft. Eerst maakte James een paar baskets op rij, gevolgd door Durant. Ondertussen speelden ze nu wel strakke defense waardoor de Argentijnen meer en meer gefrustreerd raakten. Vooral Ginobili werd volledig afgestopt. Een driepunter van Carmelo Anthony zette de score na het derde kwart vast op 102-76. Team USA sloeg Argentinië helemaal murw in het kwart, dat het won met indrukwekkende cijfers: 42-17. De vierde periode was dan ook puur voor de statistieken.

Durant kroonde zich uiteindelijk tot  topscorer met 28 punten. James tekende voor achttien punten en vijf assists, Chris Paul voor zeventien punten en zeven assists, en ook Kobe Bryant, Kevin Love en Andre Iguodala noteerden dubbele cijfers. Bij de Argentijnen was Ginobili topscorer met 16 punten, naast zes assists en vijf rebounds. Luis Scola scoorde elf punten maar had slechts drie rebounds. Carlos Delfino had dan weer dertien punten en Andres Nocioni twaalf. Pablo Prigioni, de nieuwe aanwinst van de New York Knicks, kwam niet in actie.

Team USA speelt woensdag om kwart over tien de laatste kwartfinale tegen Australië. Argentinië komt net daarvoor om acht uur in actie tegen hun Zuid-Amerikaanse vrienden van Brazilië, dat eerder op de avond de laatste groepswedstrijd tegen Spanje won.

Foto’s: Getty Images