Olympische recap: Australië, Mills kloppen Rusland in buzzer

Voor het toernooi was nagenoeg iedereen het erover eens: als er één team de VS zou kunnen kloppen, was het Spanje. Maar gaandeweg was het Rusland dat zich die rol toeschreef, onder andere door de Spanjaarden te verslaan. Maar in hun laatste groepswedstrijd moesten ze dan toch een verlies incasseren, 82-80 tegen Australië. Patrick Mills zorgde voor een sensatie met een beslissende driepunter op de buzzer!

De Russen hadden het moeilijk van bij de tip-off. Die vijfde overwinning op vijf wedstrijden en dus een vlekkeloze groepsfase leek meteen veraf door een achterstand van negen punten na het eerste kwart. Vooral kapitein Andrei Kirilenko speelde niet zijn beste wedstrijd. Hij kon een aantal layups niet afmaken, zorgde voor drie balverliezen, was minder actief als tevoren én miste daarboven een dunk. Gelukkig hadden Alexey Shved, die met Kirilenko naar Minnesota trekt, en Sacha Kaun wel hun dag. Zij zorgden voor een beter tweede kwart en een achterstand van slechts één punt bij de rust.

Maar na de rust stokte de Russische motor opnieuw en de Australiërs liepen weg, eerst via Aleks Maric en dan via Joe Ingles, speler van Regal Barcelona. Australië was op weg naar een stunt want na een korf van David Anderson, ex-speler van onder andere de Hornets, stond het 79-73 voor met nog amper drie minuten op de klok. De Russen gaven echter niet op en kwamen via sterke defense terug in de wedstrijd. Plots schoot ook Kirilenko wakker met vijf snelle punten en twee vrijeworpen van Vitaliy Fridzon gaven de Russen een 80-79 voorsprong. Australië leek uitgeteld maar Patrick Mills, die afgelopen seizoen voor de Spurs speelde, maakte een miserabel vierde kwart van zijn team goed met de knappe winnende driepunter.

Topscorer van de wedstrijd was Ingles met twintig punten. Zowel Mills als Andersen tekenden voor dertien punten. Bij Rusland was Kaun topscorer met achttien punten. Kirilenko en Shved hadden beiden dertien punten en Timofey Mozgov van de Nuggets had tien punten.

Frankrijk en Litouwen winnen

In de overige twee wedstrijden die tot nu toe gespeeld werden, wonnen de favorieten. Frankrijk klopte Nigeria nipt met 79-73. De Fransen gingen sterk van start maar vielen gaandeweg helemaal stil. Uiteindelijk was hun ervaring beslissend. Grote man was Blazers-forward Nicolas Batum die tekende voor 23 punten. Boris Diaw nam tien punten voor zijn rekening. Ster Tony Parker had zijn dag niet en scoorde slechts drie punten. Hij noteerde wel zeven assists. Bij Nigeria explodeerde Chamberlain Oguchi voor 35 punten, met onder andere acht driepunters. Het mocht niet baten voor de Afrikanen.

Litouwen won met 76-63 van de minste broerder uit de poule Tunesië. Het Afrikaanse land sluit zijn eerste Spelen af zonder overwinning. Het zag er wel even niet goed uit voor de Litouwers. Ze scoorden slechts zeven punten in het eerste kwart. Maar ze herstelden zich en overklasten hun opponent in het vierde kwart met 26-9. Beste man was opnieuw ex-Warrior en Pacer Sarunas Jasikevicius. Hij was goed voor dertien punten en vijf assist.