Hall of Fame class van 2012 ingewijd

Door

Curtis Martin, Cortez Kennedy, Jack Butler, Willie Roaf, Chris Doleman en Dermontti Dawson zijn zaterdagavond ingewijd in de Pro Football Hall of Fame in Canton, Ohio.  Hun bronzen  bustes werden onthuld in het bijzijn van 12.100 mensen die naar Canton waren gekomen om de ceremonie bij te wonen.

Curtis Martin
Martin had een lange NFL carrière voor een running back. Hij werd in 1995 gedraft door de New England Patriots van Bill Parcells, waarna hij in 1998 naar de Jets verhuisde. In elf jaar tijd in de NFL kwam hij tot 14.101 rushing yards. Naast vijfvoudig Pro Bowler en vijfvoudig All-Pro, is Curtis Martin de enige running back naast Barry Sanders die in zijn eerste tien seizoenen in de NFL tenminste 1000 rushing yards verzamelde.

De prestaties van Martin zijn des te opmerkelijker door het feit dat hij toegaf nooit echt van het spel te hebben gehouden. Toen hij gedraft werd door de Patriots zei hij zelfs tegen zijn familie, ‘My God, I don’t want to play football.’

Gezien het levensverhaal van Martin is het echter niet zo verwonderlijk dat hij nooit echt van football kon genieten. In zijn speech vertelde Martin onder andere over hoe zijn vader zijn moeder mishandelde. De indrukwekkende toespraak van de running back maakte veel emotie los bij het publiek.  Voor iedereen die een half uurtje de tijd heeft is zijn speech dan ook meer dan de moeite waard om te bekijken.

Cortez Kennedy
Cortez Kennedy stond bekend als een meedogenloze verdediger. Hij had een geweldig instinct als het ging om run defense en was door zijn snelheid op de eerste meters ook zeer effectief tegen de pass. In 1992 werd Kennedy gekozen tot Defensive Player of the Year, hoewel zijn Seattle Seahawks het seizoen eindigden met een 2-14 record. Ook werd hij acht keer geselecteerd voor de Pro Bowl en drie keer voor het First Team All-Pro.

In zijn toespraak vertelde Kennedy over hoe zijn moeder hem ooit dwong te stoppen met football, omdat zijn resultaten op school niet goed genoeg waren. Toen zijn high school team de wedstrijd om het state championship speelde zat Cortez dus thuis. Zijn moeder was wel bij de wedstrijd en stuurde haar zoon een ansichtkaart met de tekst ‘Wish you were here.’ De motivatie techniek van zijn moeder had blijkbaar de juiste impact. Want in 1990 werd Cortez Kennedy door de Seattle Seahawks gedraft, en in elf seizoenen in de NFL miste hij slechts zeven wedstrijden.

Jack Butler
Cornerback Jack Butler werd in 1927 in Pittsburgh geboren en tekende in 1951 als undrafted free agent voor de Pittsburgh Steelers. Butler kwam in negen seizoenen, waarin hij 103 wedstrijden speelde, tot 52 interceptions.  Destijds maakte dat hem tweede op de eeuwige ranglijst, en zelfs nu is hij daarmee nog steeds veertiende ooit.

Opmerkelijk is dat Butler, dankzij zijn grote athletisch vermogen, soms ook als receiver speelde voor de Steelers. Ook is het nu moeilijk voor te stellen dat Butler tijdens zijn gehele loopbaan slechts 72.000 dollar verdiende. Ter vergelijking, Jets cornerback Darelle Revis dreigde dit voorseizoen opnieuw met een holdout, terwijl hij dit jaar 7,5 miljoen dollar zal verdienen.

Butler was vier keer All-Pro, speelde in vijf Pro Bowls en werd gekozen in het NFL All-Decade Team van de jaren ’50 en in het NFL 50’th Anniversary All-Time Team.

Willie Roaf
Left tackle Willie “Nasty” Roaf werd in 1993 gedraft door de New Orleans Saints en speelde dertien seizoenen in de NFL, negen voor de Saints en vier voor de Kansas City Chiefs. Voor Drew Brees naar de Saints kwam werd Roaf beschouwd als de beste speler in de geschiedenis van de Saints. De offensive lineman werd elf keer geselecteerd voor de Pro Bowl, zes keer voor het First Team All-Pro en werd verkozen in het NFL All Decade Team van de jaren ’90 en de jaren ’00.

Chris Doleman
Doleman werd in 1985 als vierde overall gedraft door de Minnesota Vikings. Hij begon zijn NFL loopbaan als outside linebacker, maar toen hij in 1987 naar de defensive end positie verhuisde kwamen zijn snelheid en behendigheid pas echt tot hun recht. In 1989 had hij als defensive end 21 sacks, het vierde hoogste aantal ooit in één seizoen. Doleman speelde in totaal tien seizoenen voor de Vikings en kwam in vijftien seizoenen in de NFL tot 150,5 sacks. Ook werd hij acht keer gekozen voor de Pro Bowl en heeft hij drie First Team All-Pro selecties achter zijn naam staan.

Dermontti Dawson
Dawson werd in 1988 gedraft door de Pittsburgh Steelers en speelde tot het eind van zijn loopbaan, in 2000, voor de club. Zijn bijnaam bij de Steelers werd ‘Dirt’, omdat hij vaak en met veel plezier tegenstanders de grond in boorde. Dawson speelde 170 wedstrijden op rij in de NFL, tweede in de geschiedenis van de Steelers. Hij werd zeven keer geselecteerd voor de Pro Bowl en was zes keer All-Pro. Ook werd hij gekozen als de center voor het NFL All-Decade Team van de jaren ’90.

 

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen