NBA Recap: Hawks vliegen naar eenzame hoogte

Door

Memphis Grizzlies v Atlanta Hawks

Tussen het NFL-geweld door, met alle spektakel, verdedigende hoogstandjes, sensatie en ‘geluk’ van dien, werd er vannacht natuurlijk ook gebasketbald in Amerika. Niet veel, maar het gebeurde wel. In totaal werden er vijf wedstrijden gespeeld, waarbij het onderlinge duel tussen de Washington Wizards en de Atlanta Hawks nog wel het meeste in het oog sprong.

Tip-Off: “Hawks show Wizards where the real magic’s at
Waar de tovenaars uit Washington de laatste drie wedstrijden hadden gewonnen, waaronder een knappe en ruime zege op de Chicago Bulls gisteren, waren hun spreuken niet opgewassen tegen de magie van de Hawks. Liefst 31 (!) punten was het uiteindelijke verschil na vier keer twaalf minuten spelen: 120-89 in het voordeel van Atlanta.

http://youtu.be/Tvy0u_6JTUE

De winst op de Washington Wizards is alweer de achtste zege op rij voor de Hawks, die inmiddels een moyenne van .784 hebben vergaard en soeverein aan de leiding gaan in de Eastern Conference met 29 gewonnen en 8 verloren wedstrijden. De nummer twee, Toronto, staat qua winstpercentage bijna een vol tiende punt achter met .694 – een straatlengte. In de hele NBA kunnen alleen de Golden State Warriors (29-5) en de Portland Trail Blazers (30-8) zich meten met de Hawks.

Een groot deel van het succes van Atlanta kwam vannacht door hun uitstekende verdedigende spel en het pakken van punten uit turnovers. En daarvan had Washington er, anders dan een maand geleden toen maar nipt verloren werd, genoeg: liefst twintig keer gingen de hoofdstedelingen in de fout, en als gevolg daarvan scoorden de Hawks 38 punten aan de andere kant.

Ook de driepunters vlogen er een stuk beter in bij de ploeg van coach Mike Budenholzer. Vanuit the land of plenty schoten de Hawks twee keer zo vaak schoten als de Wizards. Om precies te zijn was het verschil in percentages 51,6 % om 25 %. Maar wat wil je ook als je als Atlanta zijnde een jongen als Kyle Korver in de gelederen hebt, een jongen die geblinddoekt nog zijn driepunters raak schiet? En ook nog eens onzelfzuchtig is in de fast break?

Aan de kant van de Wizards ging het zoals gezegd niet allemaal even fris. Of, zoals de Washington Post het noemde: sloppy. Hoewel alle starters in de dubbele cijfers belandden, wist niemand van Washington boven de twintig punten uit te komen. Met vijftien stuks deed point guard John Wall het nog het best – ware het niet dat hij liefst acht turnovers had.

Als de Wizards verwachten dat ze deze bittere pil makkelijk kunnen wegspoelen komen ze helaas bedrogen uit. Komende woensdag komen de San Antonio Spurs namelijk op bezoek. En de Hawks? To the victor go the spoils. Twee dagen rustig de beentjes omhoog en woensdag aantreden tegen de Philadelphia 76ers. Beter wordt het niet.

Three Point Play
*Tonight we spell justice G-R-I-Z-Z-L-Y. Waarom? Omdat Eric Bledsoe. De point guard van de Phoenix Suns trok in de wedstrijd tegen de Memphis Grizzlies in negatief opzicht de aandacht naar zich toe door in de laatste seconden opzichtig aan goaltending te doen. Angstig als hij was dat de gelijkmakende lay-up van ploeggenoot PJ Tucker naast zou gaan, sprong Bledsoe op, trok hij aan het net van de basket en beïnvloedde de uitkomst. Gek genoeg floten de scheidsrechters niet en ging de game naar niet één, maar twee overtimes. Daarin nam de verder weinig dominante Marc Gasol tot vreugde van het woedende thuispubliek sportieve wraak door de wedstrijd alsnog in het voordeel van de Grizzlies te beslissen: 122-110. Gelukkig maar.

* Hassan Whiteside. Remember that name. Niet in de laatste plaats omdat het een naam is die uit de gefrustreerde kelen galmt van de fans van de Los Angeles Clippers. De volledig onbekende speler van de Miami Heat, die tot voor kort nauwelijks op minuten hoefde te rekenen van coach Erik Spoelstra, nam zijn ploeg op sleeptouw en was eigenhandig verantwoordelijk voor de winst op de Clippers: 104-90. Whiteside speelde 28 minuten en 43 seconden en maakte daarin 23 punten en pakte ook nog eens 16 rebounds. Niet Dwyane Wade, niet Chris Bosh en niet Luol Deng waren de doorn in de zij van Blake Griffin en consorten, maar een jongen die afgelopen najaar acht keer van club wisselde en drie keer gewaived werd. Whiteside bleef zelf rustig onder zijn plotse faam: “De coach gaf me een kans, en ik wilde die grijpen.” We zijn het eens met SI’s Hoops Habit: laat hem vaker spelen!

* De tweede wedstrijd van de dag in Staples bracht weinig verandering voor de thuisploeg. Ook de Los Angeles Lakers gingen namelijk in eigen huis onderuit, met 106-94 tegen de Portland Trail Blazers. Tot tien minuten voor het einde waren de twee teams aan elkaar gewaagd, maar toen drukten de mannen uit Oregon het gaspedaal in. De aangewezen persoon daarvoor was Damian Lillard, die het meest positief opviel in een wedstrijd die bol stond van de gemiste kansen. De spelverdeler van de Blazers had daar weinig last van, want hij scoorde 35 punten en deelde 7 assists uit. Veelvraat LaMarcus Aldridge kwam voor de verandering niet eens tot een double-double. De Portland Trail Blazers zijn dankzij de winst het eerste team in de NBA met dertig gewonnen wedstrijden.

Stat of the Night
Hij is weliswaar geen rookie meer – die 19 invalbeurten in 2011 en 2012 voor de Kings moeten eigenlijk niet meegeteld worden – dus kunnen we het geen debuut noemen. Maar wát een wedstrijd voor Hassan Whiteside. Spoelstra had na drie verloren wedstrijden niet meer van hem kunnen vragen dan 26 punten en 16 rebounds. Niet alleen leverde het complimenten op van zijn medespelers, maar ook een indrukwekkende vergelijking. Alonzo Mourning is niet niemand!

The Paint
Een prettig staaltje ouderwetse psychologische oorlogsvoering van Dennis Schröder (Atlanta Hawks). Nog voordat zijn driepunter goed en wel in het net is geploft heeft hij zich al omgedraaid. “He gave it the Larry Bird!”

Wow. Veel meer kan je er eigenlijk niet over zeggen! Of ja: respect voor Damian Lillard!

DeMarcus Cousins ontdoet Kevin Love kinderlijk eenvoudig van de bal en scoort aan de andere kant. Een van de redenen waarom de Cavaliers met 84-103 verloren van de Kings. Wat is er in *hemelsnaam* aan de hand in Cleveland?

Box Score
Washington Wizards – Atlanta Hawks: 89-120
Miami Heat – Los Angeles Clippers: 104-90
Phoenix Suns – Memphis Grizzlies: 110-122 (2 OT)
Cleveland Cavaliers – Sacramento Kings: 84-103
Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers: 106-94

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Ohhh Dennis Schröder, held!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen