Indianapolis Colts schakelen Peyton Manning en Denver Broncos uit

Door

Divisional Playoffs - Indianapolis Colts v Denver Broncos

Peyton Manning en de Denver Broncos zullen dit jaar geen kans krijgen om zich te revancheren voor het pijnlijke verlies in de Super Bowl van vorig seizoen. Uitgerekend tegen Manning’s oude werkgever, de Indianapolis Colts, kwam de ploeg fors tekort en gingen ze met 24-13 onderuit.

Vooral de toekomst van Peyton Manning zal naar aanleiding van deze wedstrijd een veelbesproken onderwerp worden. Manning gooide in de eerste helft voor slechts 71 yards, maar op dat moment bleef de schade nog beperkt en stonden de Broncos slechts 14-10 achter. Manning zou de wedstrijd uiteindelijk eindigen met 211 passing yards en één touchdown.

Aan de andere kant maakte Andrew Luck (265 passing yards, 2 TDs en 2 INTs) meer indruk, al was dit voor een groot deel ook te wijten aan het gebrek aan druk dat de Broncos-defensie uitoefende op de Colts-quarterback. Luck kreeg vaak veel tijd en ruimte, en in het derde kwart wist hij dit optimaal te benutten door Hakeem Nicks in de endzone te vinden voor een 21-10 voorsprong.

Het publiek in Denver raakte ongeduldig, maar gelukkig gaf C.J. Anderson, runningback van de Denver Broncos, het thuispubliek nog reden tot hoop met enkele belangrijke rushes. Zo produceerde hij aan het einde van het derde kwart, op 4th down, een rush die op dat moment de Broncos in leven hield:

Dit tot groot afgrijzen van Indianapolis-coach Chuck Pagano, die zijn ploeg op dat moment een gigantische kans zag verspelen om de wedstrijd al vroegtijdig in het slot te gooien.

Gelukkig voor de Colts en Pagano bleef het hier echter bij. Ook in het vierde kwart maakte de offense van de Denver Broncos weinig indruk, en verder dan één field goal zouden beide ploegen niet meer komen. Voor Peyton Manning is het alweer de negende keer in zijn carrière dat hij al in de eerste play-offwedstrijd ten onder gaat, en naar verluidt zou ook de positie van hoofdcoach John Fox na deze nederlaag ter discussie staan.

Voor de Indianapolis Colts, die als enige wild card team wisten te winnen dit weekend, wacht nu een reis naar Foxborough waar de Andrew Luck en co. het op zullen nemen tegen de New England Patriots (die gisteren op het nippertje van de Baltimore Ravens wonnen) . Eerder dit seizoen speelden beide ploegen ook al tegen elkaar: in week 11 wonnen de New England Patriots met 42-20 in Indianapolis.

Foto: Getty Images

3 Reacties
 1. Wouter van Willigen 8 jaar ago

  Na weer een verloren seizoen moet je zolangzamerhand over Peyton zeggen: He was close, but no cigar.
  Mooie stats, maar geen winner.

 2. Daniel 8 jaar ago

  Tsja wat maakt iemand een winnaar. De man heeft de SB gewonnen, wint 70% van z’n wedstrijden en heeft zo’n beetje elke QB-stat die er is op z’n naam. Hij was/is in het regular season vaak zo dominant dat de matige prestaties in de playoffs voor velen als een teleurstelling ervaren worden. Hij heeft de kwaliteiten en de teams om zich heen gehad om 3 of 4 keer de SB te winnen en om dan – zeer waarschijnlijk – te eindigen met eentje is zonde. 14 keer de playoffs gehaald en 9 keer in de eerste wedstrijd verliezen, én vaak zelf ook slecht spelen – geen enkele andere QB heeft meer dan 4 one&done’s.

  De Manning-haters zullen hem wel weer fileren, maar je kunt het hem eigenlijk niet meer verwijten op dit punt in z’n loopbaan. De man is bijna 39 jaar oud, je kunt bijna niet verwachten dat hij nog dezelfde prestaties levert als 10 jaar geleden, of als collega’s die 15 jaar jonger zijn. Met oudere quarterbacks weet je dat er ergens een punt komt waar de (fysieke) kwaliteiten hard naar beneden gaan. Helaas voor de Broncos lijkt dat punt bij Manning ergens na week 9 van dit seizoen bereikt te zijn. Laten we niet vergeten dat de Broncos in week 7 de 49ers simpelweg afslachten, en Manning ook in week 8 tegen de Chargers uitstekend speelde. De daaropvolgende week werd verloren van de Patriots en daarna heeft hij eigenlijk niet meer écht goed gespeeld en was de dominantie van de eerste seizoenshelft verdwenen.

  Tenzij hij nu worstelt met een onbekende blessure is de kans dat hij z’n helm aan de wilgen hangt volgens mij groot. Om mee te kunnen doen voor een SB heb je een top 5 QB nodig, en Manning in deze vorm haalt met moeite de top 20. Wellicht kunnen de Broncos hem nog overhalen om er nog een jaar aan vast te plakken door Adam Gase te promoveren tot hoofdcoach, en de 19 miljoen die Manning nog tegoed heeft zullen ook wel helpen, maar niemand wil een QB zien die wanhopig probeert z’n gloriejaren terug te halen.

 3. Jeroen 8 jaar ago

  Net als vorig jaar zorgen de Colts weer voor een verrassing in de play-offs. Hopelijk doen ze dat volgende week niet.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen