ROY 2011-2012: Thompson en Knight spelen op hoog niveau

Door

 

In deze rubriek op Sport Amerika houden we elke week de top 10 bij voor de race voor Rookie van het Jaar, de ROY.

Het eerste seizoen van de rookies nadert zo stilaan zijn einde. Het was voor allen waarschijnlijk een geweldige ervaring, voor de ene al wat positiever dan voor de andere. Wie de ROY wordt, ligt al een tijd vast. Kyrie Irving toonde dat hij de beste onder de rookies was, mede geholpen door de zware blessure van Ricky Rubio. Maar het blijft interessant om te kijken naar hoe de rookies hun seizoen afsluiten. De ranking van deze week kent geen nieuwkomer maar er vinden wel een aantal verschuivingen plaats.

1. (1) Kyrie Irving – Cleveland Cavaliers

Irving bleef deze week opnieuw aan de kant met zijn schouderblessure. Er is hoop dat hij in de loop van de komende week zijn comeback zal maken maar dat wordt afwachten. Voor de ROY-award moet hij niet vrezen, die is al een tijdje binnen.

2. (2) Ricky Rubio – Minnesota Timberwolves

Het verhaal, drama (?), van Rubio is bekend. We hopen met z’n allen dat hij snel de weg terugvindt naar het basketball.

3. (4) Klay Thompson – Golden State Warriors

Thompson springt over Thomas naar plaats drie door een fantastische week. Door het vertrek van Monta Ellis en de blessures van Stephen Curry en David Lee is hij nu de eerste offensieve optie voor de Warriors, en Thompson stelt niet teleur. Hij tekende deze week in vier wedstrijden voor gemiddeld 22 punten, 6 rebounds, 4 assists, 2 steals, bijna drie driepunters en een schotpercentage van 52%. Thompson bewijst dus dat hij meer kan dan scoren alleen en is mogelijk de beste rookie van de laatste weken.

4. (3) Isaiah Thomas – Sacramento Kings

Thomas zakt dan wel een plaats, dat heeft niets met zijn niveau te maken. Het is al lang geen verrassing meer dat hij een erg hoog niveau haalt en dat deed hij deze week opnieuw. Thomas was in vier wedstrijden goed voor gemiddeld 14 punten, 6 assists, twee driepunters en een schotpercentage van 46%. Hij speelde een draak van een wedstrijd tegen de Hornets (2 punten in 21 minuten) maar daarnaast was hij opnieuw goed voor punten, assists, degelijke defense en efficiëntie.

5. (6) Kawhi Leonard – San Antonio Spurs

Leonard herstelde zich deze week van een aantal mindere prestaties de week voordien. Hij zorgde in vier wedstrijden voor gemiddeld 7 punten, 6 rebounds, één steal, één driepunter en een schotpercentage van liefst 58%. Het zijn wederom geen ‘flashy’ statistieken maar Leonard is goed in wat hij doet. Hij is ook de enige rookie, enkel Norris Cole van de Heat komt hier eveneens in aanmerking, die nu al kans maakt op het winnen van een titel terwijl hij een waardevolle rol speelt.

6. (8) Kenneth Faried – Denver Nuggets

Faried blijft op een meer dan degelijk niveau spelen en bewijst keer op keer dat hij een waardevolle speler is voor de Nuggets. Hij tekende deze week in vier wedstrijden voor gemiddeld 9 punten, 9 rebounds, meer dan één steal, meer dan één blok en een schotpercentage van 50%. De Nuggets zijn goed op weg om een ticket voor de play-offs af te dwingen en Faried is een belangrijk onderdeel in het succes van het team. Hij staat offensief zijn mannetje, weet defensief wat te doen en er lijkt geen einde te komen aan zijn energie.

7. (9) Brandon Knight – Detroit Pistons

Na twee mindere weken liet Knight opnieuw zijn talenten zien, en hoe!? Hij was deze week in drie wedstrijden goed voor gemiddeld 20 punten, 4 rebounds, 7 assists, bijna twee steals, twee driepunters en een schotpercentage van 58%. Van een topweek gesproken! Knight liet eindelijk zien dat ook hij in staat is om uit te stijgen boven zijn normale niveau en dat hij wel degelijk een toekomst heeft als point guard. Hopelijk kan hij dit niveau aanhouden tot het einde van het seizoen.

8. (7) Kemba Walker – Charlotte Bobcats

Walker zakt opnieuw een plaats weg maar dat komt eerder door de uitstekende prestaties van Faried en Knight. Hij speelde deze week namelijk zeer degelijk en was zelfs vrij efficiënt. In vijf wedstrijden was Walker namelijk goed voor gemiddeld 12 punten, 3 rebounds, 3 assists, één driepunter en een schotpercentage van, jawel, 44%! Er is dus hoop voor Walker maar het wordt afwachten hoe hij de laatste weken van het seizoen afsluit.

9. (10) Marshon Brooks – New Jersey Nets

Er lijkt ook opnieuw hoop voor Marshon Brooks. Door blessures verloor hij heel wat van zijn zelfvertrouwen en minuten maar Brooks lijkt zich dan toch te herpakken. Deze week tekende hij in vier wedstrijden voor gemiddeld 17 punten, 6 rebounds, 4 assists, meer dan één steal, één driepunter en een schotpercentage van 48%. De blessure van Gerald Wallace heeft hem goed gedaan en dat toonde hij des te meer tegen de Heat. Hij was namelijk goed voor 24 punten, 7 rebounds, 6 assists en 2 steals. Brooks is dus meer dan alleen een ‘scorer’.

10. (5) Iman Shumpert – New York Knicks

Na een aantal knappe weken zakt Shumpert wederom terug. Hij raakte deze week geblesseerd aan de enkel en dat speelde hem duidelijk parten. Hij tekende mede daardoor in vier wedstrijden gemiddeld voor een magere 9 punten, 4 rebounds, 4 assists, meer dan één steal, één driepunter en een schotpercentage van amper 39%. Hij was de week goed begonnen met 12 punten tegen de Bulls en 16 tegen de Bucks maar de enkelblessure gooide roet in het eten.

Eervolle vermeldingen:

Markieff Morris – Phoenix Suns, Greg Stiemsma – Boston Celtics, Jan Vesely – Washington Wizards, Bismack Biyombo – Charlotte Bobcats en Chandler Parsons – Houston Rockets.

Prestatie van de week:

Klay Thompson is goed voor 24 punten, 7 rebounds, 8 assists, 2 steals, één blok en drie driepunters in een nipt verlies thuis tegen de Dallas Mavericks.

Voor een mooie dunk van Thompson in deze wedstrijd, check volgende clip:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen