Inside Look: Pacers’ Defense

Door

Indiana Pacers v Atlanta HawksDe NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: de beste verdedigers.

Afgelopen week gebruikten we de nieuwe Player Tracking Data (PTD) om de beste schutters in de NBA te vinden. Deze week kijken we naar de andere kant van de medaille. En als we dat dan toch doen, laten we dan de beste verdedigers uit de NBA als voorbeeld nemen: de Indiana Pacers.

Defense kunnen we opdelen in drie categorieën, waarvan de steals en blocks al bekend zijn. De derde categorie is de “Opponent FG% at Rim”, oftewel: het schotpercentage van de tegenstander onder de basket, terwijl hij verdedigd wordt door de te beoordelen speler. Klinkt toch simpeler in het Engels, nietwaar?

Steals en blocks
Laten we hier snel doorheen gaan. De rookie Michael Carter Williams pakt de meeste steals per wedstrijd (3,1). Ricky Rubio komt op een goede tweede plaats met 2,9 en Chris Paul en John Wall delen plek drie met 2,3 steals per wedstrijd.

Qua blocks leidt Anthony Davis het veld met 3,6 blocks per game. Hibbert is nummer twee met 3,4 en op enige afstand volgt Serge Ibaka met 2,6.

Zo, nu we dat gehad hebben kunnen we kijken naar die gekke statistiek: “Opp FG% at Rim”. Deze statistiek kijkt dus niet slechts naar het aantal geblokte schoten bij de basket, maar naar het totale percentage schoten dat in de buurt van de basket werd geschoten tegen een bepaalde speler.

Rim Defense
Een aantal spelers moet minstens tien schoten per wedstrijd onder de basket verdedigen:

10fgarim

Dit zijn de zogenaamde ‘high volume defenders’. Dit lijstje zegt daarmee dus niet zoveel over de kwaliteiten van de spelers zelf (hoewel het Opp FG% van 37,8% bij Hibbert indrukwekkend is), maar vooral iets over de speelstijl van hun team.

Indiana’s defense
Zoals gezegd nemen we Indiana als voorbeeld. Kijk naar de plekken waar zij de meeste schotpogingen tegen krijgen (via Hoopdata.com).

Pacers fga

De Pacers dwingen hun tegenstanders te schieten vanaf mid-range, en dan ook nog eens van ver. Het minst waardevolle schot in de NBA. De spelers die toch doorbreken, toch 22,9 keer per wedstrijd, krijgen daarvan de helft van de tijd met Roy Hibbert te maken. Dit leidt weer tot lage schotpercentages en een gemiddelde van 87,6 punten per wedstrijd.

Met de tactiek zit het dus wel goed, maar je moet ook de spelers hebben om dit te kunnen uitvoeren. Over Hibbert hebben we het reeds gehad, maar hoe zit het met de anderen?

De defensive rating berekent het aantal punten dat een team doorlaat terwijl een speler op het veld staat per 100 possesions. Zeven van de twintig spelers met de hoogste DefRtg spelen bij Indiana. Roy Hibbert scoort hier, natuurlijk, het hoogste op met een DefRtg van 87,8. Achter Hibbert komen Paul George (88,5), David West (90,3), George Hill (90,7) en Lance Stephenson (92,4).

Conclusie
“Offense sells tickets, defense wins championships”, zo zeggen ze in het American Footbal. Voor de Indiana Pacers kan dit zomaar waarheid worden. Niet lang geleden was Hibbert nog boos op de aandacht die naar de Los Angeles Clippers ging, ondanks dat de Pacers de hele wedstrijd domineerden. Toch hoeft dit geen vervelende positie te zijn om je in te bevinden, de Spurs halen zo al jaren de top.

Als een ding nu al duidelijk is, is het dat wie de Pacers ook gaan tegenkomen tijdens de playoffs, zij het heel zwaar gaan krijgen. Laten we hopen op een Eastern Conference Final waarin de Miami Heat het tegen de Pacers mogen opnemen. De meest efficiënte aanval tegen de meest stugge verdediging. Dat moet een feestje worden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen