Review: NBA 2K16

Door

parker

Terwijl afgelopen weekend een aantal teams begonnen aan hun NBA trainingskamp. Zitten heel wat NBA-fans al te fantaseren over het nieuwe seizoen met henieuwe spel NBA 2K16. Eerder deze maand hebben wij al het spel mogen uitproberen en praten met de maker. Na een aantal dagen van spelen, spelen en nog eens spelen ben ik tot de conclusie gekomen dat het moeilijk is om te stoppen met spelen. NBA 2K16 is een uitstekend vervolg op de vorige edities met wat kleine toevoegingen die naar mate je het spel meer spelt van grote waarde zullen zijn.

MyCareer
Om te beginnen met een van de populairste modus in het spel, de MyCareer Mode. Dit jaar heeft filmproducer Spike Lee een grote rol gespeeld in het ontwikkelen van deze carriere mode in het spel. Het draait in de game niet alleen om je acties op het veld, maar ook wat je ernaast aan het doen bent. Je speelt met een vooraf geïnstalleerde character die nog actief is op zijn high school als basketballer. Na een aantal wedstrijden krijg je de kans om te kiezen uit een college school, zoals het in het echt ook werkt. Vanaf hier begint je verhaal, om via je gekozen college team naar de NBA te komen.

Aan het begin krijg je veel scenes te zien die soms lang duren, maar wel een mooie toevoeging zijn voor het spel. Met name voor de mensen die niet bekend zijn met basketbal krijgen zo een inkijk op hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat. Je wordt ook in het verhaal meegetrokken. Onderschat het trouwens niet, want je zal niet zomaar met je speler 30 punten kunnen scoren in je rookie seizoen.

Betere tegenstanders
Het spel is namelijk zo gemaakt dit jaar dat teams zich aanpassen aan jou manier van spelen. Waar vroeger teams een tactiek hanteerden zullen ze zich gedurende de wedstrijd aanpassen aan jou speelstijl. Ga je graag voor de isolation plays en wil je ruimte maken voor LeBron James naar de basket te gaan, dan zul je na een aantal acties zien dat er beter wordt verdedigt op jou. Ga je voor de driepunters, dan zal dat misschien werken aan het begin. Doe je het vaker, dan zullen de verdedigers de driepuntslijn goed in de gaten houden.

Het is dus een kwestie van improviseren, afwisselen en geduld hebben tijdens het spelen van de wedstrijden in NBA 2K16. Net als in het echt, zal nu een tactiek niet elke wedstrijd blijven werken. Verdedigend is het allemaal wat beter geworden en zijn de spelers slimmer gemaakt. Pas dus op met het gooien van je joystick wanneer je na een fastbreak mogelijkheid heel nonchalant naar de basket rent en vervolgens geblockt wordt door je tegenstander. Ook dat is namelijk mogelijk in dit spel.

Pro Am
Een nieuwe modus in het spel is de 2K Pro Am. Hiermee kun je met jou zelf gecreëerde speler en vier andere teamgenoten (online) opneemt tegen andere spelers. Het probleem was bij het testen dat de 2K Servers nog niet optimaal werkten. Daardoor was het nauwelijks mogelijk om 9 andere spelers te vinden voor een Pro Am wedstrijd. Het irritante is ook wanneer je toch 10 spelers hebt en klaar staat om te beginnen er altijd wel een of twee weggaan, waardoor je weer opnieuw moet beginnen. Je moet het treffen dat tegenstanders en teamgenoten een goede internetverbinding hebben en dat de 2K servers optimaal werken.

Design_Uniform

Je kunt VC Coins verdienen met de Pro Am wedstrijden. Die verdien je door niet alleen te aanvallen, maar ook de speler die jou is toegewezen te verdedigen. Het is een nieuwe modus die in de komende maanden wel beter zal werken en ook interessanter zal zijn voor de spelers. Je kunt namelijk je eigen veld ontwerpen, shirts en ga zo maar door.

NBA Sfeer
De makers van het spel hebben er alles aan gedaan om het spel zo realistisch mogelijk te maken. Iets wat in de vorige edities al aardig was gelukt en die trend is nu weer verder doorgezet. We hadden het eerder al over het bitje waar onder andere Steph Curry en LeBron James tijdens de wedstrijd op zitten te kauwen. Daarnaast zijn de fans weer optimaal aanwezig in het spel (of afwezig wanneer je team heel slecht is).

Schermafbeelding 2015-09-29 om 14.21.29

De voorbeschouwingen en halftime reports zijn ook weer leuk. Vorig jaar hadden we al Ernie Johnson en Shaquille O’Neal, nu is daar Kenny ‘The Jet’ Smith nog bijgekomen. Daardoor is het TNT-kwartet bijna compleet, alleen Charles Barkley ontbreekt nog als analist. Zonder ‘Chuck’ is het nog wel grappig en leuk om te zien, waardoor de laadtijden ook korter lijken. Ernie, Shaq en Kenny weten er altijd wel wat leuks van te maken.

Op de commentaarpositie is er ook wat veranderd. Waar je vorig jaar Steve Kerr als speler, coach en commentator in een wedstrijd kon hebben is dat nu veranderd. Zijn rol als commentator is overgenomen door NBA TV analist Greg Anthony. Samen met Kevin Harlan en Clark Kellog zorgen ze weer voor heel leuk commentaar tijdens de wedstrijden. De laadtijden zijn nog wel redelijk, maar er zit weinig verschil in met vorig jaar. Een deel wordt natuurlijk gecamoufleerd door de voorbeschouwing van de drie heren, maar aan het einde van de wedstrijd en tijdens de wedstrijd een paar keer kan het nog wel even duren soms.

Andere gamemodi
Naast MyCareer en de Pro Am heef NBA 2K16 nog wat andere game modes waaronder MyGm. Hierin ben jij de baas van een basketbalteam. Jij bepaalt hierin van alles en nog wat. Ben je bijvoorbeeld de baas van de Chicago Bulls, maar wil je niet in Chicago spelen, dan kun je het team verplaatsen. Daarvoor is wel toestemming nodig van andere eigenaren in de competitie, maar het is mogelijk. Met MyLeague kun je de hele competitie aanpassen en teams toevoegen en verwijderen. Zo kun je Euroleague teams toevoegen in jou NBA en ga zo maar door.

Team_Relocation_-_Application

Conclusie
2K Sports blijft ondanks de geringe concurrentie niet achterover leunen. Ze verbeteren het spel misschien niet heel veel, maar de details worden wel goed aangepakt. NBA 2K16 is realistischer geworden en het lijkt er soms gewoon op alsof je naar een echte NBA wedstrijd zit te kijken. Er zitten hier en daar wat foutjes en in de MyCareer mode moet je wat geduld hebben in de eerste games, maar dat is voor een echte NBA-speler ook het geval. De laadtijden hadden wel wat korter gekund, maar gelukkig vullen ze dat op met het TNT-trio. NBA 2K16 is een spel die je als basketbalfan wel zou moeten hebben.

3 Reacties
  1. Yann Kiefte 6 jaar ago

    Vind het spel echt goed, maar ik vind het wel een schande dat de coach van mijn favoriete team de San Antonio Spurs Gregg Popovich ook in NBA 2k16 weer niet zijn baard heeft, daardoor zal ik het spel echt minder spelen.

  2. Daan 6 jaar ago

    Ik snap er niks van, sinds afgelopen vrijdag 2k16 in huis, maar niet de vernieuwde MyCareer functie erop (gewoon dezelfde als vorig jaar, wel andere UI), en ook niet de nieuwe MyGM functie erop. Iemand dit al eerder gehoord, van de missende features? Toevallig ermee te maken dat ik op PS3 speel?

  3. Jeroen 6 jaar ago

    Komt idd door de ps3, die kan de engine van de new gen versie niet aan dus draait die op de laatste nieuwe engine van de ps3, gelijk aan 2k14

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen