Clipboard (#3): Anthony Davis wordt niet zomaar ROY

Door

Week 3 is alweer achter de rug. In het kader van never a dull moment in the NBA gebeurde er weer van alles de afgelopen week. De Knicks hebben eindelijk verloren, maar niet van het team waarvan velen dachten dat ze zouden verliezen, de rookies tillen elkaar naar een hoger plan en we kijken natuurlijk ook nog even naar de coaching-soap in LA. Elke zondag rond de klok van 16 uur zal Sport Amerika jullie hier op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.

clipboard600A Clipboard (#2): LA & NY. Malaise & polonaise.

No walk in the park for Anthony Davis.

Soms heb je van die seizoenen dat eigenlijk op dag één al wel duidelijk is wie er aan het einde van het seizoen Rookie Of The Year wordt. Vince Carter, LeBron James en zelfs Kyrie Irving hadden in hun eerste jaar natuurlijk de nodige concurrentie, maar bleken al snel in het seizoen de enige kandidaat te zijn om ROY te worden. Ja, er valt altijd iets te zeggen voor Wade, Bosh en Anthony in het jaar van James en bijvoorbeeld ook voor Rubio of Walker in het seizoen van Irving, maar als je heel eerlijk bent was het al vrij snel beslist. Dit seizoen is het nog maar afwachten of de #1 draftpick Anthony Davis de beste van zijn jaar wordt. Aan hemzelf zal dat overigens niet liggen. De fysiek beresterke forward van de New Orleans Hornets is uitstekend aan zijn eerste NBA-seizoen begonnen. In de zes wedstrijden die hij tot nu toe heeft gespeeld, scoorde hij gemiddeld 16 punten, pakt hij 8.3 rebounds en blokt hij ook nog eens gemiddeld 2.2 schoten.

Door veel mensen wordt er geroepen dat de groep rookies van dit jaar het sterkst is sinds de groep James. En als je kijkt wat de concurrenten van Davis op de mat leggen konden die mensen daar wel eens gelijk in hebben. De voornaamste uitdagers van unibrow zijn oud college-teamgenoot Michael Kidd-Gilchrist en Trail Blazer-pointguard Damian Lillard. Beide heren laten de afgelopen weken zien dat er met hun wel degelijk rekening gehouden moet worden. MKG laat met gemiddeldes van 11.1 punten, 6.9 rebounds en 1.7 geblokte schoten zien dat hij niet veel onder doet voor Davis en dat zijn Charlotte Bobcats een niet moe te krijgen alleskunner in huis hebben gehaald. Damian Lillard speelde met de Portland Trail Blazers vrijdagavond een nail biter tegen de Houston Rockets. In overtime wisten de Blazers de winst naar zich toe te trekken. Dat gebeurde onder andere door de belangrijke scores van Lil’ D (patent) aan het einde van de reguliere speeltijd en tegen het einde van overtime. Het was overigens al de tweede keer tegen de Rockets in overtime dat de jonge pointguard de indruk wekte alsof hij al jaren meeloopt in de NBA. Hij gaat belangrijke schoten niet uit de weg en maakt ze meestal ook nog eens.

New York eindelijk ontspoort, maar niet door de Spurs.

Donderdagavond stonden de New York Knicks een serieuze test te wachten. Het nog als enige ongeslagen team in de league moest op bezoek bij het oerdegelijke powerhouse van de San Antonio Spurs. Velen dachten dat de Spurs de Knicks wel weer even terug op aarde zouden brengen en van hun 5-0 record eventjes 5-1 zouden maken. Niets bleek minder waar. Ook de Spurs werden opgerold en de Knicks bleven ongeslagen. Maar toen kwam er de vrijdag, het volgende sterke team stond klaar om het op te nemen tegen ‘Melo, Chandler en de rest van de Knickerbockers. De Memphis Grizzlies hadden alleen hun allereerste wedstrijd van het seizoen verloren en roken, tevens met zes overwinningen op zak, bloed tegen New York. Het uitgebalanceerde team van de Grizz bleek een brug te ver voor de Knicks en won dan ook verdiend met 105-95. Waar de Knicks nu precies staan is nog steeds eigenlijk een beetje de vraag. Ze beleven een prima start van de competitie en verliezen van de Grizzlies is absoluut geen wereldramp. Aan de andere kant is het de vraag hoelang ze dit vol kunnen houden. Waren dit uitschieters en zijn ze toch hetzelfde subtop-team wat ze vorig jaar ook waren? Hebben ze de zaakjes dit seizoen wel goed op de rails en gaan ze straks tijdens de playoffs een outsider worden? En last but not least: Hoe functioneert het team straks als Stoudemire weer terug is? Allemaal vragen die de laatste weken al vaker en langer de ronde doen. En om deze vragen maar eens te beantwoorden met een keurig cliché: De tijd zal het leren…

Aan Mike D’Antoni de eer/klus om de titel naar LA te brengen.

Vorige week werd er op deze plek nog vermeld dat Phil Jackson de beste papieren had om de nieuwe coach van de Lakers te worden. Een weekje later ziet de basketbalwereld in Los Angeles er totaal anders uit. Mike D’Antoni heeft de baan van Mike Brown overgenomen en heeft zijn eerste training al gegeven. En hoewel sommige analitici zich niet helemaal kunnen vinden in die keuze, krijgen we in ieder geval wel snel en spectaculair basketbal bij de Lakers dit seizoen. Zoals gezegd heeft D’Antoni zijn eerste training al gegeven al zal hij waarschijnlijk vandaag tegen de Houston Rockets voor het eerst op de bank zitten als coach. Eens kijken of hij Steve Nash straks weer op zijn Phoenix Suns-niveau kan krijgen.

—————–

MVP/LVP of the week

MVP week #3: Rajon Rondo

Het aanwijzen van de beste speler van de afgelopen week is een pittige opdracht. Tot gisterenavond had hier de naam van of Chris Paul of LeBron James gestaan. En aangezien het allemaal vrij dicht bij elkaar ligt, heeft Sport Amerika zich laten beïnvloeden door de wedstrijden van afgelopen nacht. James was wat ziekig en speelde daardoor op halve kracht en CP3 kwam ‘maar’ tot 8 punten. Nee, dan Rondo! Meneer gaf afgelopen nacht 20 assists en vervolgt daarmee zijn streak van wedstrijden met 10 of meer assists. De reeks staat nu op 33 wedstrijden. In dit jonge seizoen geeft de pointguard van de Boston Celtics 13.4 assists gemiddeld. Als hij nou eens iets meer en vooral constanter zou scoren, dan gaat Rondo nog hoge ogen gooien in de MVP-raceEn of het toeval is of niet, donderdag moest Rondo toekijken met een zere enkel en wisten zijn teamgenoten niet te winnen van de Brooklyn Nets. Over ‘valuable’ gesproken…

LVP week #3: Jan Vesely

Het is misschien wat sneu voor Vesely dat uitgerekend hij in deze categorie het kind van de rekening wordt. Het is moeilijk om één speler naar voren te schuiven die een hele week beroerd speelt. Immers, als iemand zo slecht speelt, dan zien we diegene waarschijnlijk ook niet veel spelen. Dat de Wizards ronduit slecht zijn en een bijzonder teleurstellend seizoen tegemoet gaan kunnen we het allemaal over eens zijn. Dat de twee belangrijkste spelers John Wall en Nene nog steeds niet meedoen mag als reden voor de 0-8 start gegeven worden. Maar je mag toch wel verwachten dat de overgebleven teamgenoten zich drie slagen in de rondte werken om zo’n felbegeerde W op het wedstrijdformulier te krijgen. Van tweedejaars forward Vesely werd toch ook een beetje verwacht dat hij een volgende stap in zijn ontwikkeling zou zetten. Met 2.8 puntjes en 2.9 rebounds is dat helaas voor Washington op dit moment nog niet het geval.

—————–

Topteams van de week

Los Angeles Clippers 7-2

Aan de hand van de ideale aanvoerder Chris Paul zijn de Clippers goed van start gegaan dit seizoen. Maar het is niet alleen Paul die voor de overwinningen zorgt. Blake Griffin blijft het beest wat hij altijd al is en zijn collega-dunkmachine DeAndre Jordan lijkt wat slimmer en volwassener te worden. Maar wat vooral erg opvalt bij de Clips is de uitstekend spelende bank. Als de sterren even moeten rusten gaan de Clippers er amper op achteruit. Zowel Crawford als Bledsoe als Barnes dragen meer dan een steentje bij aan het eindresultaat. Voor een coach aan de ene kant heerlijk om zo’n bank te hebben en aan de andere kant houdt die concurrentie de startende vijf ook scherp.

Brooklyn Nets 5-2

Als er ergens meerdere keren over Rondo en Paul gepraat wordt, mag Deron Williams in dat gesprek niet ontbreken. Bij deze. De sterke pointguard van de Nets neemt zijn team elke wedstrijd weer opnieuw bij de hand en leidt ze de laatste vier ook naar een overwinning. Het hebben van twee prima luitenanten in Lopez en Johnson scheelt natuurlijk wel. Het kan een mooie toekomst worden daar in Brooklyn. Zeker als je ook nog eens bedenkt dat de eigenaren met hun oliedollars Dwight Howard op de voet blijven volgen. D12 is aan het eind van het seizoen weer ‘te koop’ namelijk.

Memphis Grizzlies 8-1

De Memphis Grizzlies hebben na drie weken het beste record in de NBA. En dat is knap! Zoals gezegd waren zij het die de Knicks op de knieën kregen. De vraag blijft hoever ze het uiteindelijk gaan schoppen. Het team is aan de ene kant mooi uitgebalanceerd en op elkaar ingespeeld, maar mist aan de andere kant een echte superster. Met spelers als Marc Gasol, Rudy Gay en Zach Randolph zal die mening overigens niet door iedereen gedeeld worden. We zijn in ieder geval benieuwd hoe hun seizoen zal verlopen, maar voor nu: Chapeau!

—————–

Top 5 plays of the week

5. Rudy knielt niet voor de koning

Het is altijd lekker om de regerend kampioen te verslaan. En als daarbij The King ook nog eens gedold kan worden, dan zal Rudy Gay dat vooral niet laten.

4. Bledsoe says no no

De backup van Chris Paul is bezig aan een goed seizoen. Dat hij behoorlijk kan springen en een goeie timing heeft bewijst hij hieronder door de iets grotere Wade te behoeden van een poster-dunk.

3. Deron doet wat hij doet

Een assist in de top 5! Het is zover. En hij komt van de hand van één van de meesters van de assist: Deron Williams.

2. Jeff Green verwelkomt zichzelf terug

Jeff Green is terug van blessureleed en dat zal iedereen weten ook. Een snoeiharde dunk en daarna een technische fout krijgen voor het aanstaren en trash talking van je tegenstander. Emotie die Kevin Garnett wel kan waarderen.

1. De prins machtiger dan de grote baby

Tayshaun Prince laat nog even zien dat hij nog altijd niet versleten is. En ‘Big Baby’ Davis is daar getuige van. Waarom Prince op 1 en niet Green of misschien Maxiell? Nou, dat is meer een respect-voor-de-leeftijd-dingetje.

—————–

Uitsmijter

Juist…

Lees hier de Clipboard van vorige week: LA & NY. Malaise & Polonaise.

Ook leuk om te lezen