3-on-3: Blessure Westbrook kost Thunder finale

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: Blessure Westbrook kost Thunder finale.

3on3

Oklahoma City Thunder v Miami Heat - Game Four1. De blessure van Russell Westbrook kost de Thunder de plek in NBA Finals.

SN: Het seizoen is over voor de Thunder. Durant kan, na het wegvallen van Harden, niet nog een luitenant missen. Kijk naar de statistieken van OKC. De punten kwamen van Durant en Westbrook. De rest laat te weinig zien, simpelweg omdat er in de rest van het team te weinig scorend vermogen zit. Kevin Martin is niet opgewassen tegen de druk van constant scoren.

PH: Ja, daar mag je wel van uitgaan. Westbrook was een van die spelers die ondanks de sterrenstatus nog een beetje werd ondergewaardeerd, zeker als verdediger. Hoewel Kevin Durant een groot gedeelte van de scorelast op zich kan nemen, gaat dat verdedigend lastiger. Zowel Fisher, Jackson als Martin kunnen niet echt (of echt niet) verdedigen. Ineens hebben bijvoorbeeld Tony Parker, Chris Paul, Mike Conley en Ty Lawson vrij spel.

RK: Ik denk het niet. Ja, het is een aderlating, maar wel op te vangen. Ze gaan alsnog de Rockets, Clippers en Spurs verslaan. Jackson en Fisher pakken het op, Durant krijgt nog meer ballen en gaat meer scoren. En wellicht dat Martin en Ibaka, aanvallend gezien, iets extra’s kunnen brengen.

2. De Thunder krabben zich nu achter de oren dat ze James Harden hebben laten gaan.

SN: James Harden is een zeer groot gemis. Kevin Martin kon dat gat nooit echt volledig vullen. De rest van het team heeft te weinig scorend vermogen. Harden werd al gemist wat mij betreft, maar nu Westbrook ook nog eens wegvalt… Harden heeft dit seizoen bij Houston laten zien dat hij zijn contract(eisen) meer dan waard was geweest.

PH: Als je als team een moeilijke beslissing maakt, kun je daar niet achteraf aan gaan twijfelen door onvoorziene en oncontroleerbare gebeurtenissen. Het team maakte de beslissing om vanwege geld af te zien van Harden, en natuurlijk had hij basketballend nu iets kunnen toevoegen, maar als ze zich achter hun oren krabben zijn ze fout bezig als sportorganisatie.

RK: Dan doen ze het hele seizoen al… Ik denk niet dat ze nu nóg meer balen dan voor de blessure van Westbrook. Natuurlijk was het ideaal geweest als The Beard er nog bij zat, maar daar hebben ze zich al een tijdje geleden bij neergelegd denk ik. Hoop ik.

3. San Antonio Spurs nu grote favoriet om de NBA Finals te halen.

San Antonio Spurs v Golden State WarriorsSN: Met de degelijkheid en zakelijkheid waarmee ze nu spelen lijkt dat inderdaad onvermijdelijk. Iedereen is fit en als draait zo heerlijk op routine daar in San Antonio. De enige die ze het nog moeilijk kunnen maken zijn de Grizzlies, als die de Clippers overleven. Ik zou Tony Parker graag zien tegen Mike Conley en Tony Allen. Parker krijgt het dan beduidend moeilijker dan wat de Lakers nu tegenover hem zetten. Een match up tussen Chris Paul en Parker is natuurlijk ook prachtig.

PH: Ze zijn de favoriet, maar niet de grote favoriet. Zowel de Clippers als de Grizzlies zijn in staat de Spurs het vuur aan de schenen te leggen in de Conference Finals. Westbrook was precies het soort speler die de Spurs moeilijkheden geeft. Durant ook trouwens, maar het wordt een groot probleem om naast het verwachte gemiddelde van Durant (vijftig punten per duel ofzo) nog eens vijftig punten bij elkaar te sprokkelen met dit OKC-team. De Spurs kunnen de Thunder en Grizz outscoren en de Clippers outcoachen. Daarom zijn ze wel favoriet.

RK: Nee. Het wordt natuurlijk wel een stuk spannender in het westen. Maar OKC redt het ook zonder Westbrook. Iedereen moet een stapje extra zetten. Hoe erg het ook is voor de Thunder en Westbrook zelf, tegenstanders liggen er niet wakker. Integendeel, alle pointguards in het westen slapen vannacht net iets lekkerder in de wetenschap dat ze voorlopig even niet achter Westbrook aan hoeven te rennen.

Met dank aan Sjoerd Neggers, Pieter Horstman en Robert Kaak.

Ook leuk om te lezen