Red Bulls kronen zich tot kroonprins van New York

New York Red Bulls New York City Fc NYRB NYCFC

Het was vannacht geen moment saai in het uitverkochte Yankee Stadium. Zowel New York City FC als New York Red Bulls gaven alles om de winst in deze New Yorkse derby binnen te slepen. 48.047 toeschouwers zagen hoe de Red Bulls zich uiteindelijk de sterkere kroonden: 1-3.

New York is blue
In de eerste helft leek zich een ander scenario af te gaan spelen. New York City FC domineerde vanaf het eerste fluitsignaal en kwam al gauw op voorsprong. Na zes minuten spelen bracht David Villa de bal richting de zestien en zette Mix Diskerud voor. Thomas McNamara nam aan met de borst – verraste daarmee Wright-Phillips – en schoot het leder vanuit de lucht langs doelman Saunders (1-0).

(Tekst loopt door onder foto)

McNamara zet NYCFC op een 1-0 voorsprong

Nog geen minuut later ontsnapten de Red Bulls aan een 2-0 achterstand toen Mehdi Ballouchy ternauwernood naast schoot en ook Diskerud de bal niet wist te beroeren. Ook in het restant van de eerste helft domineerde City, maar wist het haar voorsprong niet uit te breiden.

New York turns red
Red Bulls bleek zich in de kleedkamer te hebben herpakt en schoor in de tweede helft furieus uit de startblokken. Al in de eerste minuut kwam de ploeg middels een prachtig doelpunt van Bradley Wright-Phillips op gelijke hoogte. Kjelstan dribbelde met de bal naar de zijkant van de zestien meter en zette voor. Wright-Phillips bleek het neusje voor de goal nog niet te hebben verleerd: hij liep op het juiste moment in en schoot de bal vanuit de lucht snoeihard in het dak van het doel (1-1).

De thuisploeg was zichtbaar van slag en kreeg na vijf minuten een tweede treffer te verwerken. Verdediger Chris Duvall dook op in de zestienmeter en schoot via de onderkant lat raak uit een voorzet van Mike Grella (1-2). City was de regie over de wedstrijd volledig kwijt. Wright-Phillips leek bijna te profiteren, maar scoorde niet. De eerste keer raakte hij de paal, de tweede schoot hij net naast.

(tekst loopt door onder foto)

Een blije Matt Miazga na de beslissende 1-3

Beslissing
In de 73ste minuut lieten de Red Bulls geen twijfel meer over wie de winnaar van deze New Yorkse derby zou worden. Verdediger Matt Miazga kopte bij de tweede paal raak uit een vrije trap van Kjelstan (1-3). New York City FC spartelde nog even – Luis Robles verrichtte een uitstekende redding op een inzet van Kwadko Poku – maar lag na negentig minuten volledig op het droge. De Red Bulls kroonden zich zodoende tot kroonprins van New York.

De koning van New York
De nieuwbakken kroonprins speelt aanstaande woensdag een thuiswedstrijd in de U.S. Open Cup tegen de zittende koning, stadgenoot New York Cosmos. De Cosmos spelen op het tweede niveau (NASL), maar wisten in het nabije verleden zowel van NYCFC (2015, U.S. Open Cup) als van de Red Bulls (2014, U.S. Open Cup) te winnen. Beide ploegen strijden woensdag om een plekje in de kwartfinale. City speelt drie dagen later in MLS-verband uit bij Montreal. De eerstvolgende MLS-wedstrijd voor de Red Bulls is op 11 juli thuis tegen de New England Revolution.

Foto/video: New York Red Bulls/MLS