Miami Heat ten onder tegen laagvlieger Utah Jazz

Utah Jazz v Charlotte Bobcats

Je ziet het wel vaker; teams die in de laatste week voor het All-Star Weekend de focus even kwijt zijn. Vannacht was er zo’n speelronde. Het leverde behalve verrassingen ook spectaculaire momenten op. Miami Heat nam het op tegen de hekkensluiter van de Western Conference, Utah Jazz. Met een matige LeBron James blijkt maar weer eens dat de verdedigend kampioenen van iedereen kunnen verliezen.

Na het eerste kwart (20-32) hadden de alarmbellen al af moeten gaan bij coach Spoelstra. Hoewel zijn vedetten het gat kleiner kregen en zo nu en dan een kleine voorsprong namen, moest hij lijdzaam toezien hoe Marvin Williams continu open driepunters mocht binnenleggen. En hoewel King James niet zijn beste avond kende, is hij nog altijd goed voor een stoomwalsdunk.

Na rust blijft de wedstrijd in evenwicht. De Heat krijgen geen vat op de lange Enes Kanter, die in korte tijd acht punten scoort. Halverwege het vierde kwart vergroot Utah de voorsprong en lijkt het gedaan voor The Heatles. Een late wederopstanding maakt het toch weer spannend. Ray Allen (waar hebben we dat eerder gezien?) raakt een wanhoopsdriepunter om de achterstand tot twee punten te decimeren in de laatste minuut. Echter dichterbij komen ze niet. Een zwaarbevochten 94-89 zege brengt Utah weer op gelijke hoogte met de Sacramento Kings.

Tip-Off
De Phoenix Suns en Goran Dragic blijven maar doorstomen in de Western Conference. Het volgende slachtoffer waren de Golden State Warriors van Steph Curry. In een heerlijke wedstrijd maakt Dragic in het vierde kwart persoonlijk het verschil. Met een career high 34 punten, tien assist en zes op zeven driepunters is hij hoofdverantwoordelijke voor de 122-109 overwinning. Geloof het of niet, maar de Suns hebben een beter record dan de Warriors: 30-20 om 30-21. Wie daar op had gewed voorafgaand aan het seizoen, was nu miljonair.

Three Point Play
* Op voorhand was het een mooi affiche in Minny: de Portland Trail Blazers komen op bezoek bij de Minnesota Timberwolves, oftewel LaMarcus Aldridgde versus Kevin Love. Helaas voor de fans zat Love geblesseerd aan de kant. De Wolves zijn bezig aan een vrije val in het Westen en de 117-110 nederlaag tegen de Blazers helpt daar niet aan mee. Halverwege het vierde kwart loopt de score op en als je offensief op Ricky Rubio moet leunen (die wel een career high 25 punten scoort) dan weet je dat je kansloos bent.

* Defense first bij de Atlanta Hawks tegen de Memphis Grizzlies. Behalve de 79-76 overwinning voor de Grizzlies is een andere statistiek merkwaardig: slechts één vrije worp in de hele wedstrijd, die ook nog eens komt uit een technische fout. Eén vrije worp! Het leverde wel vermakelijke slotminuten op. Atlanta krijgt in de slotseconde nog een kans op de gelijkmaker, maar de driepunter ketst af. Aan Paul Millsap lag het echter niet.

* Als Brandon Jennings on fire is, dan berg je maar. Met 35 punten (inclusief zes driepunters) en twaalf assists is hij blikvanger in de met 126-109 gewonnen wedstrijden tegen de o zo wisselvallige Denver Nuggets. De wedstrijd kende wel ‘aardige dunks’ en werd zelfs in het slotkwart nog even spannend. De (zeldzaam) effectieve Pistons sloegen de late aanval echter prima af en winnen eindelijk weer eens een back-to-backwedstrijd. Zoals beloofd: Hammer time!