Florida State nipt voorbij Notre Dame

Notre Dame v Florida State

Florida State tegen Notre Dame was niet voor niets onze Game of the Week. In een ware nagelbijter trokken de ploegen de hele wedstrijd gelijk op. Waar Notre Dame meestal de voorsprong nam voordat Florida State gelijk maakte, pakten de Seminoles halverwege het laatste kwart voor het eerst de leiding met 31-27 om deze daarna met de grootst mogelijke moeite vast te houden.

Verdediging Notre Dame zet de toon

De eerste helft was zonder twijfel voor de verdediging van Notre Dame. De Irish wisten Winston en zijn mannen te beperken tot tien punten en dat is een ware prestatie. Voortdurend zag Winston als uit het niets verdedigers van de Irish voor zijn neus verschijnen. Dit zorgde voor zoveel druk dat hij domme fouten begon te maken. Uiteindelijk gooide hij slechts één interception, maar dit hadden er zomaar meer kunnen zijn.

Overigens was ook de verdediging van Florida State erg goed bezig in de eerste helft. Notre Dame quarterback Everett Golson stond bijna net zo vaak onder druk als Winston. Golson, uiteindelijk goed voor 313 yards en drie touchdowns, wist met deze druk echter net iets beter om te gaan en dat was voor velen toch een beetje een verrassing. Helemaal aan de druk ontsnappen zat er echter ook voor Golson niet in.

Seminoles beter na rust

Dat Florida State met de rust achter staat, in dit geval met 17-10, en vervolgens alsnog weet te winnen begint bijna een traditie te worden. We hebben Winston bijna niets anders zien doen de afgelopen twee jaar. Vaak krijgt met name Winston zelf hier alle lof voor, maar als een team zo vaak na rust beter weet te spelen dan daarvoor, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Blijkbaar lukt het de coaches keer op keer om het team tijdens de rust beter te maken via hun instructies. Deze overwinning van de Noles is dan ook voor een belangrijk deel aan de coaches toe te schrijven.

Eenvoudig ging het deze keer echter absoluut niet. Notre Dame bleef goed spelen en er waren meerdere momenten die hadden kunnen zorgen voor een andere uitslag, maar in de tweede helft leek het geluk ook nog eens aan de kant van Florida State. In combinatie met een na rust veel beter spelende Jameis Winston, in de gehele wedstrijd goed voor 273 yards en twee touchdowns, was het allemaal net iets teveel voor de Fighting Irish.

Veel scheelde het echter allemaal niet. In haar laatste drive wist Notre Dame, zoals hieronder te zien is, eerst een vierde down en 18 yards te overleven dankzij een uitstekende actie van Everett Golson.

Even later stond er zelfs een winnende touchdown voor de Irish op het bord, maar deze moest er weer af dankzij een penalty waar nog lang over gesproken zal worden. Wat velen zagen als een normaal block werd door de scheidsrechters uitgelegd als aanvallende pass interference, Als gevolg hiervan kwam er opnieuw een vierde down en 18 yards te gaan, maar deze keer lukte het Golson niet om aan de druk te ontsnappen. Zijn pass werd licht aangeraakt en belande daardoor in de handen van een verdediger. Einde van een wedstrijd tussen twee uitstekend spelende teams.

Florida State blijft met deze zege ongeslagen en is daarmee gelijk een enorme kandidaat voor het behalen van de play-offs. De Seminoles hebben nog wel wat hordes te gaan, maar de kans dat ze struikelen lijkt niet groot. Voor Notre Dame staat het er uiteraard anders voor. Kansloos zijn de Irish echter absoluut nog niet. Met het uitstekende spel in deze wedstrijd hebben ze veel respect afgedwongen en hierdoor blijven ze een kanshebber op een plek in de play-offs. Deze wedstrijd was om de vingers bij af te likken. Wij hebben dus geen enkel bezwaar tegen een herhaling tijdens de play-offs.