Beste bullpen in play-offs: Royals vs. Giants

Door

ALCS - Baltimore Orioles v Kansas City Royals - Game Four

Vanaf volgende week dinsdag start de World Series tussen de San Francisco Giants en de Kansas City Royals. Beide teams hebben een uitstekende groep werpers waar beide managers uit kunnen kiezen in de late innings van een wedstrijd, maar welk team heeft nou de beste bullpen?

Royals-manager Ned Yost heeft in de bullpen de beschikking over o.a. Kelvin Herrera, Wade Davis en closer Greg Holland. Aan de andere kant heeft Bruce Bochy, manager van de Giants, namen als Jeremy Affeldt, Javier Lopez, Sergio Romo en closer Santiago Casilla tot zijn beschikking.

De bullpens van beide teams hebben de beste ERA in de play-offs. De San Francisco Giants hebben een 1.78 ERA in 35.1 innings en de Kansas City Royals een 1.80 ERA in 35 innings. De Royals hebben acht wedstrijden in de playoffs gespeeld, dus één wedstrijd minder dan de Giants. Beide bullpens kregen zeven runs tegen in play-offs.

Als we kijken naar het slaggemiddelde tegen, dan scheelt het ook niet zoveel. De tegenstanders in de play-offs sloegen .164 tegen de relievers van de Giants vergeleken met .179 tegen de relievers uit Kansas City.

Een verschil is wel dat de bullpen van de Royals veel meer strikeouts gooit in vergelijking met die van de Giants. In 35 innings gooiden ze 36 strikeouts, terwijl de bullpen van de Giants daar ruim onder zit: in 35.1 innings gooiden ze dertig keer drieslag. Tegen de relievers van de Giants worden meer ballen het veld ingeslagen, dus meer kans op een honkslag tegen.

Nog een verschil is dat de bullpen van Giants veel meer extra-base hits tegen krijgt. In totaal 7 (XBH) in de play-offs. Extra-base hits zijn honkslagen waarbij de slagman verder dan het eerste honk komt, bijvoorbeeld via een double, een triple of een homerun. De relievers van de Giants kregen maar liefst zeven homeruns om hun oren.

Aan de andere kant kregen de relievers van de Royals slechts drie extra-base hits tegen. Ook als we naar de totale honken (TB) kijken, dan zien we het verschil. De Giants’ tegenstanders hadden een totaal van 41 TB en die van de Royals 27.

Beide bullpens zijn geweldig bezig in de playoffs tot nu toe, maar die van de American League kampioenen, de Kansas City Royals is simpelweg dominanter.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen