Orioles roepen Nederlander Schoop op naar hoofdmacht

Door

Netherlands v Cuba - World Baseball Classic Second Round Pool 1De Baltimore Orioles hebben besloten om een van hun grootste talenten, Nederlandse infielder Jonathan Schoop, in september een kans te geven te laten zien wat hij kan op het hoogste niveau. Schoop zal zich vandaag melden in Cleveland, waar de Orioles een belangrijke wedstrijd spelen tegen de Indians in de American League Wild Card Race.

Nog een Nederlander!

Naast Jansen, Simmons, Bernadina, Gregorius, Profar en Bogaerts is Schoop op dit moment de zevende speler met een Nederlands paspoort in de Major League. Als tweede honkman nam hij met een groot deel van die spelers eerder dit jaar al deel aan de World Baseball Classic namens het Nederlands team.

Al een tijdje stond hij te boek als een van de grootste talenten uit de organisatie van de Orioles en dit seizoen speelde hij, ondanks het feit dat hij tijd gemist heeft met een rugblessure, erg goed. Voor de Norfolk Tides sloeg de 21-jarige infielder .255 met 9 home runs en 34 RBIs in 70 wedstrijden op Triple-A niveau. Over het gehele seizoen, verspreid over meerdere niveau’s in de Minors, slaat hij .278 met 14 home runs.

Perspectief

Zal Schoop, zoals bijvoorbeeld Manny Machado een jaar eerder, een grote indruk kunnen maken en op veel speeltijd kunnen rekenen? Die kans lijkt niet zo heel groot. Hoewel Schoop op alle infieldposities uit de voeten kan, staat er op elke positie ook een gerenommeerde naam voor hem. Op het tweede honk speelt Brian Roberts, J.J. Hardy is de korte stop en Manny Machado is de derde honkman. Op lange termijn moeten Machado en Schoop de keystone gaan vormen voor de O’s en we mogen dan ook verwachten dat Schoop de meeste speeltijd op het tweede honk zal krijgen.

Als hij een goede indruk achter kan laten, bestaat er zomaar de kans dat hij volgend seizoen een kans krijgt als startende tweede honkman, omdat het contract van Brian Roberts na dit seizoen afloopt. Roberts wordt al jarenlang geplaagd door blessures en zal waarschijnlijk hooguit een Minor League contract krijgen om vervolgens in Spring Training met onder andere Jonathan Schoop te strijden om een basisplaats.

Wild Card

Met de Orioles zal Schoop zich voorlopig richten op de Wild Card Race, waarvoor in de American League op dit moment naast de Orioles ook de Rangers, Athletics, Rays, Yankees, Indians en Royals nog kans op maken. Hierover lees je later vanmiddag meer op Sport Amerika!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen