Thunder sluiten uniek akkoord met draft pick

Door

2014 NBA Draft

De OKC Thunder verrasten vriend en vijand door Josh Huestis te selecteren met de 29e pick in de 2014 NBA Draft. Nu blijkt dat de club van Kevin Durant en Russell Westbrook een voorakkoord had met de agent van Huestis. Dat akkoord blijkt een primeur in de NBA.

Huestis wist al voor de draft dat de Thunder hem zouden selecteren in de eerste ronde. Zijn agent Mitchell Butler had namelijk een akkoord gesloten met de club waarbij de wing van Stanford University zijn gegarandeerd rookiecontract niet zou ondertekenen. Huestis zal komend seizoen echter onder contract staan bij het D-League-team van de Thunder. Dat waren tot nu toe de Tulsa 66’ers, maar dat team verhuist naar Oklahoma City (als de D-League de verhuis goedkeurt).

Pas na één of twee seizoenen zal Huestis zijn rookiedeal ondertekenen. Dat betekent dat de Thunder tot dan geen roster spot moeten spenderen en ondertussen de kans krijgen om hun draft pick te zien ontwikkelen. In essentie doen ze hetzelfde als met Serge Ibaka, die nog een jaar in Spanje speelde alvorens naar de NBA te komen. Het unieke is echter dat OKC Huestis in het binnenland ‘stashed’.

Potentieel contract

Maar waarom doet Huestis dit? Op deze manier mist hij de kans op een gegarandeerd contract tussen de 750.000 en 900.000 dollar per jaar, en neemt hij genoegen met het salaris van een speler in de D-League: 25.000 dollar per jaar. De wing doet dit echter voor het potentieel op een langdurig contract in de NBA. Zonder dit akkoord had Huestis een second rounder geweest met een niet-gegarandeerd contract ter waarde van maximum 500.000 euro. En in de D-League was hij zonder twijfel beland.

Huestis stelt door dit akkoord zijn rookiedeal gewoon uit. Bovendien wilde Huestis dit soort deal enkel maken met de Thunder of de San Antonio Spurs. Op die manier koos eerder de speler de club dan andersom. Op zich een slimme zet van Huestis. Maar wat als hij zwaar geblesseerd geraakt of helemaal niet presteert in de D-League? Dat is het risico dat Huestis neemt. Maar diezelfde risico’s golden ook als hij in de tweede ronde was gekozen. Met zijn uniek contract neemt Huestis simpelweg de beste optie op een vast contract in de NBA. Slim gezien.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen