ROY: Wiggins bevestigt, verrassende namen vallen op

Door

Minnesota Timberwolves v Cleveland Cavaliers

Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

ROW: Andrew Wiggins (MIN)
Als de torenhoge favoriet op de Rookie of the Year award een career-high scoort in een duel met de beste speler van het moment, dan moet die wel de Rookie van de Week zijn. Andrew Wiggins tekende namelijk voor 33 punten tegen de Cleveland Cavaliers van LeBron James in een 106-90 nederlaag. De wing van de Timberwolves was vorige week in vijf games gemiddeld goed voor zeventien punten, vier rebounds, twee assists en ruim één steal met een FG% van 42,7.

http://youtu.be/AfYSbRKrLic

FOW: Dante Exum (UTA)
Dan mag je al eens een paar keer starten, stel je zwaar teleur. Dat somt zo ongeveer de week van Dante Exum op: ontzettend slecht. Exum krijgt de voorkeur op Trey Burke als starter bij de Jazz en speelt ruim 20 minuten per wedstrijd. Daarin liet de Australiër afgelopen week echter niets zien: nul punten tegen Boston, Portland en Memphis; drie punten tegen de Clippers en Golden State. En dan moest hij ook nog overgeven na een harde pick van Draymond Green:

ROY: Andrew Wiggins (MIN)
Met zijn career-high tegen Cleveland neemt Wiggins nog meer afstand in de strijd om de ROY award. Met gemiddeld bijna vijftien punten, vier rebounds, ruim één steal en een FG% van 43 voldoet de Canadees toch wel aan de verwachtingen.

Top 5: Elfrid Payton (ORL), Nerlens Noel (PHI), Marcus Smart (BOS), Jusuf Nurkic (DEN)
Elfrid Payton had een wisselvallige. De PG van de Magic begon uitstekend met vijftien punten en zes assists tegen Milwaukee, maar liet het daarna afweten. Vier punten en vijf assists tegen Dallas en nul punten met drie assists tegen OKC is te weinig. Payton tekende dan wel voor negen assists tegen de Spurs. Nerlens Noel speelde wel een hele week op niveau. In vijf wedstrijden was hij gemiddeld goed voor negen punten, zes rebounds, twee assists, twee steals, drie blocks en een FG% van 59. De center van de Sixers toonde met andere woorden zijn volledige arsenaal.

Ook Marcus Smart lijkt steeds meer constante te kunnen leggen in zijn prestaties bij de Celtics. Efficiënt schieten is nog steeds een werkpunt, maar de guard strooide deze week wel met de assists. Zo had hij er onder andere zes tegen Houston, negen tegen Miami en acht tegen Denver, goed voor gemiddeld bijna zeven assists deze week. Jusuf Nurkic begon zijn week met vijftien punten en negen rebounds tegen de Pelicans. Daarna was de grote Bosniër minder sterk voor Denver, maar hij maakte veel goed met veertien punten en zeven rebounds tegen Boston.

Outside Lookin’ In: Jordan Clarkson (LAL), Jerami Grant (PHI), Aaron Gordon (ORL)
Terwijl mannen als Nikola Mirotic en K.J. McDaniels het wat lieten afweten, speelden twee minder bekende rookies zich in de kijker. Bij de Lakers zorgt Jordan Clarkson voor wat licht in de duisternis. Met achttien punten tegen Washington, achttien tegen Chicago en negentien tegen New York was hij op topniveau voor LAL. Clarkson krijgt eindelijk zijn kans en grijpt die met beide handen.

http://youtu.be/hGtB08TQRTY

Nog een rookie die zijn kansen benut, is Jerami Grant. De forward miste het begin van het seizoen met een blessure, maar krijgt steeds meer minuten. Afgelopen week was hij goed voor dertien punten tegen Atlanta en achttien tegen Cleveland. In Philly hebben ze er daarmee een extra wapen bij, welk ze goed kunnen gebruiken. In Orlando kunnen ze sinds 18/1 weer beschikken over Aaron Gordon. De forward was lange tijd buiten strijd maar werkt zich ondertussen terug in de rotatie. Tegen Dallas scoorde hij elf punten en tegen OKC pakte hij acht rebounds. Hoopvolle signalen!

SOW: Andrew Wiggins 33pts vs. Cleveland
Het was al duidelijk dat de career-high 33 punten van Wiggins tegen de club die hem wegdeed voor Kevin Love de statline van de week zou worden.

Ook leuk om te lezen