Pittsburgh Penguins winnen ternauwernood

Pittsburgh Penguins v Columbus Blue Jackets - Game Three

De Pittsburgh Penguins hebben de Columbus Blue Jackets in een enerverende wedstrijd met 3-4 verslagen. Daarmee kwamen de Penguins goed weg, want heel lang leken ze op weg naar een gevoelige nederlaag. De tussenstand in de serie is na deze wedstrijd 2-1 in het voordeel van Pittsburgh.

Het was vijf jaar geleden dat de Columbus-fans een playoff-game in eigen Nationwide Arena zagen. De Blue Jackets hadden er dan ook buitengewoon veel zin in en begonnen furieus aan de wedstrijd. Na iets meer dan een minuut maakte Boone Jenner de openingsgoal en amper twee minuten later was het 2-0. Jack Johnson profiteerde van gestuntel van Pittsburgh goalie Marc-Andre Fleury. Dat de Blue Jackets de eerste zeven faceoffs wonnen, zegt ook iets over hun denderende begin. Liefst drie keer kregen de Penguins vervolgens de kans om Columbus goalie Sergei Bobrovsky te passeren op de powerplay, maar geen enkele keer lukte dat. Pittsburgh schoot nog op de paal, maar verder was het aanvallend machteloos.

In het begin van de tweede periode mochten de Penguins nog enkele overgebleven seconden powerplay spelen, maar daar werd niks uit gehaald. Twee minuten later verprutste Pittsburgh ook z’n vierde powerplay van de wedstrijd. Daar weer kort na wisten de Blue Jackets eveneens weinig te doen met hun eerste en tweede man meer situatie. Door het rommelige spel van beide teams leek de tussenstand 2-0 te blijven, maar minder dan een seconde voor de buzzer maakte Brooks Orpik er toch nog 2-1 van.

De late goal bleek de Blue Jackets niet van hun stuk gebracht te hebben, want binnen anderhalve minuut maakte Cam Atkinson 3-1. Deze playoffs toch al niet te gelukkig spelende Kris Letang zag er bij die goal verdedigend niet al te betrouwbaar uit. De Penguins toonden zich veerkrachtig door snel de aansluitingstreffer te maken. Paul Martin was de doelpuntenmaker. Het was de aanzet naar een bizarre periode van Pittsburgh, want even later maakte Lee Stempniak 3-3 en een minuut daarna zette Jussi Jokinen de Penguins zelfs op voorsprong. Het was zijn tweede goal in de playoffs.

Een onhandige penalty voor Letang bezorgde de Blue Jackets met nog ruim zes minuten te spelen de powerplay, maar daar werd niks mee gedaan. Mede door een penalty voor James Wisniewski van Columbus, wist Pittsburgh de voorsprong uiteindelijk te behouden en daarmee deze wedstrijd te winnen.

Ondanks de overwinning zal Penguins-coach Dan Bylsma nog allesbehalve tevreden zijn. Want waar Fleury zich na zijn verschrikkelijk slechte start sterk wist te herpakken, daar vielen sterren als Crosby en Malkin deze wedstrijd opnieuw flink tegen. Voor Crosby was het de zevende playoff-wedstrijd op rij zonder goal en Malkin wist in zijn laatste tien playoff-wedstrijden maar één goal te maken. Favoriet Pittsburgh zal het daardoor nog zwaar genoeg krijgen om de eerste ronde door te komen. Woensdag staat de vierde wedstrijd op het programma. De Blue Jackets zijn dan opnieuw de gastheren.