COLUMN: Sidney Crosby is niet meer de beste speler van deze generatie

Door

NHL Live Western/Eastern Conference All-Stars Media Availability

Al enkele jaren wordt Sidney Crosby genoemd als de beste ijshockeyer ter wereld op dit moment. Door fans, media, medespelers en coaches wordt Crosby het meest genoemd op de vraag wie nu de allerbeste is op dit moment. Die constatering is lange tijd ook terecht geweest. Maar; is dat nu nog steeds zo?

Florida Panthers v Dallas StarsWie puur naar de statistieken kijkt, ziet dat de Canadese superster dit seizoen nog niet uitblinkt in het team van Pittsburgh Penguins. Crosby noteerde drie doelpunten en acht assists, goed voor elf punten in achttien wedstrijden. De topscorers van de NHL, Patrick Kane en Jamie Benn, noteerden al 32 punten. Voormalig Tilburg Trappers-speler Dale Weise noteerde al 14 punten. De cijfers staan niet op zichzelf. Het puntengemiddelde per wedstrijd daalt al jaren en op momenten dat zijn ploeg het moeilijk heeft in de play-offs, geeft Crosby niet thuis.

Seizoen Punten per duel Uitgeschakeld in playoffs door Punten per duel
2015-2016 0,55 Lopende seizoen
2014-2015 1,09 New York Rangers 0,4 (vijf duels)
2013-2014 1,3 New York Rangers 0,43 (zeven duels)
2012-2013 1,55 Boston Bruins 0 (vier duels)
2011-2012 1,68 Philadelphia Flyers 1,33 (zes duels)

 

Bijgeloof

De superster (dat is hij nog steeds) twijfelt ook duidelijk aan zichzelf. Crosby staat bekend om het feit dat hij extreem bijgelovig is. Een voorbeeld daarvan, is dat hij op wedstrijden absoluut zijn zusje of moeder niet tegen wil komen uit angst voor blessures. De reden daarvan is dat hij zijn familieleden vaak tegen kwam op wedstrijddagen waarin hij met een blessure het ijs verlaat.

Crosby heeft echter sinds vorige week een nieuwe vorm van bijgeloof: tijdens de warming up voor het duel tegen Colorado Avalanche, verscheen Sidney Crosby zonder helm. Dat deed hij nooit eerder. In het duel scoorde hij de game winning goal. Een nieuwe vorm van bijgeloof leek geboren, maar na de assist en een verliespartij tegen San Jose Sharks maakte Crosby bekend voortaan weer een helm op te doen tijdens zijn warming up.

Wie maakt wie beter?

Daniël SprongCoach Mike Johnston is wanhopig bezig om zo ongeveer alle spelers op het roster van de Penguins te laten roteren, om maar een goed duo te kunnen vinden die Crosby goed kunnen laten renderen. Een enorme tegenstelling tot wat Daniel Sprong deze week in het AD zei over de samenwerking met Crosby. “Hij bracht mijn niveau flink omhoog.”

Sidney Crosby maakt geen spelers meer beter, andere spelers moeten Crosby beter laten renderen. Hij kan het niet zelf meer. Wat de reden van de plotse dip van Crosby is, is een raadsel. Zijn hoofdproblemen zouden een uitleg kunnen zijn. Misschien is hij daardoor wel aan het aftakelen. Misschien ziet hij dagelijks een zwarte kat onder een ladder doorlopen, of maakt hij zich zorgen omdat 100-87 dertien is. Maar wat nu het de juiste is, dat kan alleen de hoofdrolspeler zelf aangeven.

De concurrentie

toewsFeit is dat er (veel) spelers zijn die al enige tijd het niveau van Crosby kunnen overtreffen. Denk aan Jonathan Toews, Patrick Kane, Tyler Seguin, Jamie Benn, Alex Ovechkin, Vladimir Tarasenko, Patrice Bergeron, maar ook aan Ryan O’Reilly, die veel betere cijfers noteert met kwalitatief minder materiaal om zich heen. Op andere posities zijn mannen als Carey Price, Henrik Lundqvist, Erik Karlsson, Duncan Keith en P.K. Subban al langere tijd (veel) indrukwekkender bezig dan Sid the Kid. John Klingberg is ook onderweg om zich bij dat rijtje te voegen en zo zijn er in alle categorieën meer voorbeelden.

Wie nu dan ook de beste speler ter wereld zij, het is al lang niet meer zo’n uitgemaakte zaak als het jarenlang is geweest. Ik vraag mij alleen af, of de ijshockeywereld zich dat al realiseert. Mijn beste speler op dit moment? Jonathan Toews. Zowel defensief als offensief een fantastische speler en als zijn team hem het hardst nodig heeft, staat Toews paraat. Maar laat de discussie over de beste speler van deze generatie vooral los barsten.

Foto’s: Getty Images

7 Reacties
 1. Richard 9 jaar ago

  als het zo door gaat met de punten daling …… zou een trade in de mogelijkheden liggen? Gretzky is ook ooit geruild.

  • Jeroen Veenstra 9 jaar ago

   Op het dieptepunt van de hersenschuddingen van Crosby waren daar al geruchten over, omdat de Penguins het niet meer met hem aan zouden durven. Ik zou eigenlijk niet weten waarom niet en als Penguins fan, als de ploeg daar beter van wordt (voor zijn salaris zou je met wat creativiteit 2 a 3 goeie spelers op je roster kunnen herbergen) dan zou ik niet weten waarom je het niet zou doen.

 2. Richard 9 jaar ago

  is voor beiden partijen misschien wel beter dan… Ovi naar Pittsburgh??
  ik vindt alles wel best maar 1 trade niet … Toews as a Penguin….
  Alhoewel…. Crosby naar Chicago…er zijn slechtere trades. 🙂
  Crosby blijft natuurlijk een buitengewone klasse speler waar je er niet veel van hebt.

  • Jeroen Veenstra 9 jaar ago

   Crosby voor McDavid. Heb je als Pittsburgh voor een langere periode een goede speler aan. De Oilers kunnen anderzijds de ervaring van Crosby goed gebruiken. Om ff een ruil reëel te praten. 😉

 3. Basdr 9 jaar ago

  Als Penguins fan kan ik allerlei dingen gaan roepen maar die cijfers liegen niet. Maar of ze een trade aandurven? Ik denk dat ze veel te bang zijn dat Crosby na een trade opeens weer zichzelf wordt. Maar nog 1 of 2 seizoenen dat hij minder wordt en een trade zal onvermijdelijk zijn.

  • Jeroen Veenstra 9 jaar ago

   Onvermijdelijk, maar welke club durft het aan met een AAV van 8,7 miljoen voor een speler die jaar na jaar minder presteert en geen sporen van verbetering vertoont?

 4. Bas 9 jaar ago

  Crosby blijft een grootheid. Tegenstanders kijken nog met veel ontzag naar Sid. Maar is hij nog allerbeste? De afgelopen seizoenen niet meer. Maar wat is de kwalificatie? Toews is compleet. Ovi is magistraal. Karlsson is een veel scorende superverdediger. Ik heb een voorkeur, maar een echte nummer 1 is er nu even niet. Een trade zou wel de tongen los maken…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen