Phil Jackson schrijft memoires

Door

Legendarisch basketbalcoach Phil Jackson werkt op dit moment aan zijn memoires, getiteld “Eleven Rings”. De titel verwijst naar het aantal titels die hij veroverde als coach van de Chicago Bulls en de LA Lakers. Jackson ging vorig seizoen op pensioen en zal heel wat interessante zaken te vertellen hebben, zowel over zichzelf als zijn spelers als zijn general managers.

Phil Jackson is misschien wel de meeste bekende coach in de geschiedenis van de NBA. Dat hij de meest succesvolle coach allertijden is, helpt natuurlijk veel. Jackson passeerde al in 2009 Red Auerbach, coach van de illustere Boston Celtics van Bill Russell en eigenaar van negen titels. Hij werkt nu aan zijn tweede boek want in 2004 schreef hij “The Last Season”.

Wat nog maar weinig NBA fans weten, is dat Phil Jackson ook een succesvol basketbalspeler was. Hij speelde namelijk twaalf seizoenen en 803 wedstrijden in de NBA, waarvan het overgrote deel voor de New York Knicks. Jackson was deel van het All-Rookie Team in 1968 en van twee ‘championship teams’, de 1970 (hoewel hij het hele seizoen miste) en 1973 Knicks. Ook in 1972 speelde hij in de NBA Finals. Tijdens zijn beste seizoen, 1974-1975, was Jackson gemiddeld  goed voor 11 punten, 8 rebounds, 2 assists en een steal.

Jackson werd al snel na zijn spelersloopbaan coach maar moest het aanvankelijk doen met jobs in de Continental Basketball League (CBA) en de eerste klasse in Puerto Rico. In 1984 won hij zijn eerste titel als coach, met de Albany Patroons in de CBA. Hij zocht regelmatig naar een job in de NBA maar werd nooit aangenomen. Jackson was een buitenbeentje en hield er andere methoden op na dan men gewoon was. Dit was de voornaamste reden waarom Jackson een hele tijd moest wachten vooraleer hij coach kon worden in de NBA.

Hij kreeg dan toch zijn kans in 1989 toen de Chicago Bulls hem promoveerden tot ‘head coach’. Jackson werd al in 1987 aangenomen als assistent van toenmalig ‘head coach’ Doug Collins. Hij ontmoette in die periode Tex Winter, die bekend stond om zijn zogenoemde ‘triangle offense’. Jackson zou, met Winter als assistent, deze aanvallende strategie gedurende zijn carrière toepassen en perfectioneren (zie clip).

Onder Jackson’s leiderschap wonnen de Bulls zes titels in negen seizoenen. Jackson wist Michael Jordan ervan te overtuigen om meer gebruik te maken van zijn ploeggenoten en ook meer vertrouwen te hebben in hun talenten. Deze ‘team first’ mentaliteit had Jackson geleerd in zijn periode als speler bij de Knicks. Hij wist dat een goed team altijd wint van een goede speler.

Nadat de Bulls de titel wonnen in 1998 stapte Jackson op en stelde dat hij nooit nog zou coachen. Deze frustratie onstond na een voortdurend slechte relatie met Jerry Kraus, GM van de Bulls. Maar na een jaar rust besloot Jackson om het coachen opnieuw een kans te geven. Hij werd coach van de LA Lakers.

Jackson paste dezelfde strategie toe die hij gebruikt had om van de Bulls een succesteam te maken. Hij leerde de Lakers te spelen met de ‘triangle offense’ en werkte persoonlijk met Shaquille O’Neal en Kobe Bryant om hun relatie te verbeteren zodat ze mekaar beter konden maken. Zijn aanpak sloeg direct aan en de Lakers wonnen drie titels op een rij.

In 2004 gaf Jackson er weer de brui aan, voornamelijk door de verzuurde relatie tussen Kobe en Shaq die uiteindelijk leidde tot het 4-0 verlies in de NBA Finals tegen de Detroit Pistons. De Lakers zouden in 2005 voor het eerst in lange tijd de playoffs missen. Maar Jackson kon zijn liefde voor de sport niet bedwingen en besloot terug te keren als coach van de Lakers voor het seizoen 2005-2006.

Deze keer duurde het even voor Jackson opnieuw succes had maar een succescoach wint na verloop van tijd altijd. In 2008 verloren de Lakers nog de NBA Finals van de rivalen uit Boston maar zowel in 2009 als in 2010 pakten de Lakers de titel. Vooral zijn individuele werk met Kobe Bryant werd geprezen. Net als in zijn tijd met Jordan werkte Jackson persoonlijk met Bryant om zijn enorme talent ten volle te benutten. Jackson leerde ook Kobe dat het vertrouwen van ploeggenoten noodzakelijk is voor het winnen van titels.

Na de 2011 playoffs stopte de 66-jarige Phil Jackson definitief na een ‘sweep’ door de Dallas Mavericks, de latere kampioen. Maar het blijft altijd afwachten want Jackson stopte al twee keer voor amper één seizoen.

Hoe dan ook, Phil Jackson zal altijd legendarisch blijven. Hij coachte zoals niemand ooit gecoacht had en mogelijk niemand ooit nog zal coachen. Hij gebruikte onder andere yoga om zijn spelers naar grote hoogten te leiden en werkte met hen ook op een psychologisch niveau, ongezien in het basket. Jackson won in zijn loopbaan als coach 1155 reguliere competitiewedstrijden en heeft een ‘winning percentage’ van 70,4%, het beste allertijden. In de playoffs is dat percentage 68,8%. Wie dus aspiraties heeft om ooit te coachen in het basketbal, leest best de memoires van Phil Jackson. Het boek zou volgend jaar uitkomen.

De volgende clip legt uit wat de ‘triangle offense’ is en waarom die zo effectief is:

Foto’s: Getty Images / Google Image

Ook leuk om te lezen