Inside Look: Irving redder van Cleveland

Door

irvingTerwijl andere teams winstreaks aaneenrijgen zijn de Cleveland Caveliers bezig met hun eigen reeks. Negen wedstrijden op rij werd er verloren en dan niet alleen tegen ploegen zoals de Spurs en Heat, maar ook tegen de 76ers en de Hornets. Wat gebeurt er met een ploeg die geen Charlotte Bobcats of Orlando Magic is dat je negen keer op rij verliest? En wat moet er gebeuren om de Cavs weer terug op de rails te krijgen?

insidelook

Even een korte terugblik. In het voorjaar van 2010 verloren de Cavaliers in de Eastern Conference semi-finals van Boston na een van hun beste seizoenen ooit. Het reguliere seizoen werd afgesloten met 61 overwinningen tegenover 21 verlieswedstrijden. LeBron James vertrok en de problemen begonnen. Het seizoen erna behaalde de ploeg het discutabele record voor meeste verliezen op rij, 26 stuks. In totaal wonnen zij dat seizoen slechts negentien wedstrijden, een schril contrast met het jaar ervoor.

Door de slechte prestaties waren de Cavs echter wel in de gelegenheid Kyrie Irving en Tristan Thompson te draften om het jaar daarna Dion Waiters en Tyler Zeller aan het team toe te voegen. Stuk voor stuk talenten die Cleveland verder moeten kunnen helpen.

Statistiek

Toch blijkt het opbouwen van een nieuwe ploeg niet zo makkelijk. Op dit moment staan de Cavaliers dertiende in de Eastern Conference met een record van 22 zeges tegen 51 nederlagen. Een blik op de gangbaren statistieken laat zien dat de ploeg op nagenoeg alle aspecten slecht scoort:

Onderdeel (per wedstrijd) Aantal Plaats in de league
Punten 96.9 17
Punten tegen 101.4 26
Rebounds 40.6 24
Assists 20.7 25
Schotpercentage (2pt) 44% 29
Schotpercentage (3pt) 35% 22

Nu zijn de prestaties van Cleveland gezien de gebeurtenissen dit seizoen niet zo heel verrassend. Kyrie Irving speelde door blessures maar vijftien van de 73 wedstrijden, C.J. Miles speelde er 62 en ook rookie Dion Waiters miste wedstrijden. Anderson Varejao, de boomlange Braziliaanse center, was het grootste slachtoffer, hij bleef steken op 25 voordat hij een blessure opliep die hem de rest van het seizoen uitgeschakelde. Alleen Tristan Thompson speelde tot nu toe in elke wedstrijd, en presteerde daarin prima met 11 PPG en 9.2 RPG. Het trio Irving-Varejao-Waiters, de drie beste spelers van de Cavs, speelden slechts tien wedstrijden samen (overigens -nog- niet heel succesvol gezien slechts drie zeges). 

In de laatste negen duels doen de Cavs zo ongeveer alles verkeerd wat ze verkeerd kunnen doen.  Door het gemis van Irving stagneert de aanval. Overall raken de Cavs nog steeds zo’n 43 procent van hun schoten, maar Cleveland krijgt minder vrije worpen (en die ze wel krijgen worden veel slechter geschoten, 76 om 67 procent) en mist meer driepunters. Daarnaast waren ze verdedigend al kwetsbaar, maar in deze reeks is de defense een grote gatenkaas. Voor de reeks scoorden de Cavs per honderd aanvallen 101.9 punten en kregen er 106.7 tegen (geen winnende formule), tijdens de reeks staat Cleveland echter 110.5 punten toen en scoort er maar 95.3 (een formule voor heel veel nederlagen).

Shotchart_1364989979414
Shot chart Kyrie Irving 2012-2013

Wat is het effect van al die blessures? Laten we kijken naar het grootste talent van de Cavaliers, Kyrie Irving. Ondanks alle blessures werd hij dit jaar verkozen tot All-Star. Hij moet dus het verschil maken als hij fit is. En dat doet hij ook, met Irving wonnen de Cavs zeventien keer, tegenover 33 verliezen. Zonder Irving waren dat vijf overwinningen en achttien verliezen. In percentages wint Cleveland dus 34% met en maar 21.7% zonder Irving op het veld.

Dat zien we ook terug in andere statistieken. Uit de shotcharts blijkt hoe zuiver Kyrie Irving is in verhouding tot het team als geheel.

Shotchart_1364990008091
Shot chart Cleveland Cavaliers 2012-2013

Wederopbouw

De blessures van Irving, en andere spelers, spelen de Cavaliers dit seizoen parten, maar de ploeg heeft een enorme potentie. Kyrie maakt echt verschil en samen met andere draftpicks bouwen de Cavs langzaam naar een nieuw team dat weer kan meedoen in de play-offs. Door hun lage notering in de league kunnen ze dit jaar weer een speler uit de eerste ronde kiezen, waarbij Cleveland waarschijnlijk voor een goede small forward gaat.

Daarnaast zullen de Cavaliers zich moeten richten op de free agency van 2014. Er komen dan nogal wat spelers op de markt onder wie, jawel, LeBron James. Er gaan geruchten dat LeBron  terug zou willen keren bij de Cavs om nog een keer te vlammen met zijn oude team. Tot die tijd is het echter aanpoten voor Cleveland. Door te investeren in spelers rond Kyrie Irving en wat meer geluk in de ziekenboeg kan het team wellicht volgend jaar al het oog gaan richten op de play-offs.

Ook leuk om te lezen