WBC Analyse: Japan

Door

Morgen is het zover: het duel tussen de wereldkampioen en de titelverdediger. Nederland tegen Japan. Tijd voor Sport Amerika om, net als eerder deze week Cuba, de tegenstander van het Nederlands team te analyseren. Voor wie moeten we oppassen, wie is de starter en maken we kans?

Australia v Japan - WBC 2013 Friendly

Het team van Japan mist de nodige star power. Bekende MLB-spelers Ichiro Suzuki, Hiroki Kuroda en Yu Darvish zegden al vroeg af voor de World Baseball Classic. Het team bestaat daarom louter uit spelers uit de voor ons onbekende J-League. Dat betekent niet dat we de Japanners moeten onderschatten, want de afgelopen twee edities wonnen zij met een team dat ook voor het grootste deel bestond uit spelers uit de eigen professionele competitie.

In de wedstrijd tegen Chinese Taipei, een thriller die pas in de tiende inning beslist werd, moest de lineup van manager Koji Yamamoto het opnemen tegen rechtshander Chien-Ming Wang. De voormalig Major Leaguer gooide zes zeer sterke innings, waarin hij slechts zes honkslagen toestond en geen punten tegenkreeg. Hoewel Yamamoto tot nog toe veel wisselt in zijn slagvolgorde verwachten we dat hij tegen de Nederlandse starter Rob Cordemans aka #Cordebaas een vergelijkbare lineup opstelt. Laten we daarom eens een kijkje nemen tegen wie Cordemans het op moet nemen.

De kop van de slaglijst bestaat uit aangewezen slagman Katsuya Kakunaka en tweede honkman Hirokazu Ibata. Tot nog toe heeft Japan echter elke wedstrijd met een andere leadoff man geslagen, telkens zonder fortuin. Tegen Taipei ging Kakunaka 0-3. Ibata is dit toernooi de meest succesvolle slagman van de Japanners. Een belangrijke schakel in de lineup en iemand die uitgeschakeld zal moeten worden voordat de middle of the order aan slag komt. Ibata slaat 6-9 (.667) met twee keer vier wijd en scoorde twee punten.

Waar bij de meeste teams de heart of the order bestaat uit grote en sterke mannen, moeten de Japanners het doen met kleine en snelle spelers. Het is schrijnend om te zien dat de titelverdediger het voorlopig nog niet is gelukt de bal uit het veld te slaan, sterker nog: geen enkel team heeft een lager slugging percentage dan Japan. Twee doubles, dat zijn de enige extra base hits van de 33 hits in totaal. Het slugging percentage van Japan ligt maar 11 punten hoger dan het slaggemiddelde van het Nederlands team. Die twee doubles kwamen overigens van de knuppel van Yoshio Itoi, de nummer vijf slagman van Japan. Hij is goed voor een slaggemiddelde van .286 en sloeg al vier punten over de plaat. Samen met catcher Shinosuke Abe (.083), outfielder Seiichi Uchikawa (.417) en korte stop Sakamoto (.176) vormt hij het hart van de slagploeg.

Nakata, Inaba en Matsuda/Toritani vervolmaken de slagvolgorde, maar ook voor hen hoef je niet direct bang te zijn. Het is een slagploeg zonder power, die vooral op het korte werk en haar snelheid zal moeten bouwen aan rallies. Gedurende het toernooi hebben we de Japanners vooral punt voor punt zien sprokkelen. De gelijkmaker tegen Taipei in de laatste inning was daarvan een mooi voorbeeld. Nadat Toritani met vier wijd op het honk was gekomen, stal hij met twee uit het tweede honk, waarna hij dankzij de honkslag van Ibata de 3-3 kon scoren. Het is dus belangrijk dat Cordemans samen met zijn defense ervoor zorgt dat de Japanners geen rally starten.

HirokazuSawamuraYubingJia

Pitching

De starter voor Japan is Kenta Maeda. Maeda heeft zeer goede stats (5 IP, 0.00 ERA, 0.40 WHIP in vijf innings) maar die gooide hij bij elkaar in de wedstrijd tegen het zwakke China (GIF). Desalniettemin is de 24-jarige Maeda een goede werper. Met zijn aparte arm slot (drie kwart) wisselt hij harde fastballs af met goede sliders. In de J-League is Maeda al jarenlang een van de beste werpers. in 2012 ging hij 14-7 met een ERA van 1.53 en een zeer goede K/BB ratio van 3.89. Dat betekent dat hij voor elke walk bijna vier strikeouts gooit.

Zelf heeft hij al aangegeven dit toernooi te willen gebruiken om, net als eerder Matsuzaka en Darvish, Amerikaanse scouts te laten zien wat hij kan. Hij ambieert een plek als starter in de Major League en zal tegen de lineup van Nederland uitermate gemotiveerd aan de start komen. Manager Hensley Meulens zal zijn slagmensen ongetwijfeld het gameplan meegeven de fastball van Maeda aan te vallen om zo de strikeout pitch (de slider) te ontwijken. Iets wat notoire fastball hitters als Jones, Balentien en Simmons als muziek in de oren zal klinken.

Manager Yamamoto moest in de wedstrijd tegen Taipei zes werpers uit zijn bullpen inzetten, maar met de rustdag tussendoor mogen wij er vanuit gaan dat elke werper beschikbaar is. Het team ERA van Japan ligt op 3.25, waar dat van Nederland op 2.06 ligt.

Conclusie

Op basis van de geschiedenis van het toernooi en het thuisvoordeel zouden we Japan als favoriet moeten zien en hoewel Nederland het in de underdog rol goed doet, zijn ze op basis van de gespeelde wedstrijden dit jaar favoriet voor dit duel. Nederland slaat beter, pitcht beter en heeft waarschijnlijk de beste defense van alle teams op de WBC.

Als Cordemans zijn vorm vast weet te houden en de slagploeg punten kan scoren, heeft Nederland een goede kans om de halve finale te halen! De wedstrijd begint morgenochtend om 11 uur en is te zien op de livestream van de NOS en op ESPN America. Alvast veel kijkplezier!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen