NFL Free Agency: Takin’ the next step – 2

Door

Afgelopen week trad officiëel het nieuwe NFL seizoen in met de start van de vrije markt. Spelers zonder contract gaan massaal op sollicitatie bij de 32 NFL teams op zoek naar de deal die de schaapjes op het droge krijgt. Er worden honderden miljoenen uitgegeven om het best mogelijke team samen te stellen dat een gooi kan gaan doen naar de felbegeerde Lombardi trofee. Laat ik voorop stellen dat mijns inziens de winnaar van maart niet direct een favoriet wordt voor de titel. Een kampioenschap kopen is nog altijd niet mogelijk. En de beste spelers bij elkaar rapen is geen garantie voor het beste team. Tom Coughlin, Superbowl winnende coach van de Giants, wist het goed te verwoorden. “I would rather have a player that makes the team great, than a great player.”

Arizona Cardinals v Tennessee Titans

Elk NFL team heeft haar eigen scheme en zoekt naar spelers met specifieke kwaliteiten die de gevraagde rollen kunnen vertolken. De Ravens zoeken outside linebackers die downhill kunnen spelen, het type Terrell Suggs, en een arsenaal aan passrush moves in huis hebben. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Seahawks die linebackers zoeken die atletisch genoeg moeten zijn om in coverage te kunnen spelen zoals KJ Wright. De Patriots zoeken Cover 2 corners. Grotere spelers, vaak minder behendig, maar met een goed gevoel voor zone en een bereidheid te tackelen omdat ze op de line of scrimmage zullen spelen in de flats en dus ook run verantwoordelijkheid hebben. De Seahawks zoeken bump en run corners. Spelers die het atletisch vermogen moeten hebben om man coverage te spelen. Het niet kunnen tackelen wordt (vaak) voor lief genomen zolang de pass maar verdedigd wordt. Laten we daarom eens kijken naar wat spelers die op zich niet bekend staan als toppers maar wel top kunnen zijn in de nieuwe scheme.

 Jared Cook, TE, St Louis Rams
Cook (1,96m en 112kg) is de volgende speler op de lijst die wellicht niet bekend is bij het grote publiek maar de fervente football liefhebber zal deze superatleet ongetwijfeld een keer op het beeldscherm zien knallen na een mondwaterende catch. Het leek echter dat de beelden van alle catches van Cook via de Titans technische man direct hun weg naar de prullebak vonden. Want Tennessee heeft de tight end ontzettend weinig gebruikt, zelfs na het verlies van Kenny Britt. Hij is een ideaal doelwit voor minder accurate quarterbacks als Jake Locker. Maar de Titans blonken uit in fantasieloze offense en Cook stond meer dan eens met de handen in de zakken. Enter Brian Schottenheimer die bekend staat om het gebruiken van de tight end om verticale dreiging te verwezenlijken. Zo zagen we Dustin Keller bij de Jets geregeld vrij lopen op de seam route. Cook zal direct de starter zijn op de Y-positie (tight end). Ik verwacht dat hij voormalig 2e ronde draft keuze Lance Kendricks naar de 2e tight end positie zal doen verbannen. Sam Bradford heeft nu een legitieme verticale dreiging in het midden. Daarnaast zal Cook ook enorm veel op de H-positie (slotreceiver) geposteerd worden. Bij de Titans speelde hij al ruim 50% van zijn snaps op die spot. Cook is een net iets minder atletische versie van Vernon Davis, minus de ijzersterke blocking. Met de ontwikkeling van razendsnelle Chris Givens en Brian Quick en de aanwezigheid van de immer groeiende Austin Pettis zit het wel snor met het receiver korps in “The Lou”. Nu er ook een left tackle is in de vorm van Jake Long en 2e eerste ronde draft keuzes op het bord staan zijn de Rams in staat het de extreem sterke NFC West divisiegenoten, de 49ers en Seahawks, zeer moeilijk te maken.

Phil Dawson, kicker, San Francisco 49ersCleveland Browns v Green Bay Packers
Een kicker? Serieus? Een kicker?! Ja, een kicker. Kickers worden normaal niet gezien als een enorme versterking maar in het geval van SF is dat wel degelijk het geval. Dit komt vooral omdat de vorig jaar rampzalig presterende David Akers nu een waardige vervanger heeft. Dawson was vrijwel het gehele jaar foutloos. Pas tegen het einde van het seizoen mistte de Cleveland Browns kicker twee field goals. De man heeft een sterk been en absoluut geen moeite met kicks verder dan 50 yards. Waar Jim Harbaugh vorig jaar meer dan eens koos voor risicovolle plays op 4th down, kan hij nu wel rekenen op zijn kicker. Dawson is money, getuige ook zijn 7 geraakte field goals van 50 yards en verder. Heeft ook een sterker been dan Akers. Hoewel de miraculeuze 63 yarder van Akers nog steeds in het geheugen gegrift staat. De $2,5 miljoen die SF betaalt is een prima deal voor het team. Harbaugh kan nu weer met een gerust hart het kicking team het veld in sturen op vierde en lang. En dit verandert de playcallin enorm.

Glover Quin, SS, Detroit Lions
Quin (1,83m en 94kg) is een multi-inzetbare safety die een enorme versterking is voor Detroit. Quin heeft namelijk de agressieve instelling om van waarde te zijn in de run game en zijn tackle techniek mankeert niks. Een goede wrap-up tackelaar. Niet de meest fysieke safety. Moet het meer hebben van snelheid en beweeglijkheid. De armen gaan netjes om de romp van de baldrager om te voorkomen dat hij los komt. Maar in coverage maakt de strong safety vooral indruk. Quin is een voormalig cornerback die in de vierde ronde werd gedraft. Die skills kun je zien als hij zich met het verdedigen van de pass bezig houdt. Vooral de voeten blinken uit. Zeker voor een NFL safety. Hij liet in het shirt van de Texans zien, zeer goed bij slotreceivers te kunnen blijven. De balskills zijn prima. Hij pakte eens drie interceptions in 1 game tegen de Titans. Heeft daarnaast een bovengemiddeld begrip van het spel. Hij kan een play zeer snel lezen en reageert vrijwel direct. Quin zal met Louis Delmas zorgen voor het safety duo. Als de twee gezond blijven is dat een uitstekende toevoeging voor de D van Jim Schwartz. Nu nog een NFL waardige tweede cornerback. Houston haalde inmiddels Ed Reed. En hoe hard het ook klinkt. Op dit moment in de loopbaan van beide heren, kan dat zomaar een stap achteruit zijn voor de Texans.

Desmond Bryant, DE, Cleveland BrownsKansas City Chiefs v Oakland Raiders
Bryant (1,98 en 141 kg) kwam dit offseason behoorlijk in het nieuws en dit had niets te maken met zijn footballkwaliteiten. Bryant werd opgepakt voor dronken rijden en dat leverde de meest legendarische mugshot uit de historie van de Amerikaanse politie geschiedenis op. En hoe dommig Bryant ook op de pic stond, hij is verre van een domme kracht. De reusachtige defensive end genoot zijn opleiding bij het prestigieuze Harvard. Als undrafted free agent mocht hij zich voegen bij de Raiders waar hij liet zien wel degelijk de skills te hebben om te slagen in de league. Bryant beschikt over een redelijke eerste stap en genoeg explosiviteit waarmee hij goed upfield kan komen om druk te zetten op de spelverdeler. Hij zal in de scheme van de nieuwe defensive coordinator Roy Horton de defensive end positie gaan bemannen in de 3-4 formatie. Dit houdt in dat hij de 5-techniek zal spelen. Bryant wordt dan recht tegenover de offensive tackle gezet en er wordt van hem verwacht dat hij two-gap zal spelen. Dit betekent dat hij op een running play van de tegenstander zowel het B (het gat tussen de offensive guard en de offensive tackle) als C gap (gat uit de buitenzijde van de offensive tackle) voor zijn rekening neemt. 3-4 defensive end zijn geen passrushers. Ze moeten hun man bezig houden om gaten te creëren voor opkomende linebackers. Dit betekent niet dat ze geen druk zullen zetten, maar het is niet de voornaamste taak. In de 4-3 van Oakland wist Bryant vanaf defensive tackle maar liefst 20 hurries op de quarterbacks te zetten. 20 maal wist hij de offensive play te ontregelen. Tegen de run is hij erg sterk. Heeft de kracht en lange armen om de blocker van zich af te houden en het vermogen zich langs hen te wurmen. De Cleveland D beginst angstaanjagend te worden.

Ook leuk om te lezen