Onverwachte veranderingen creëeren conferencechaos

Door

De afgelopen maanden is er veel gepraat over mogelijke veranderingen in de indeling van de grootste conferences. Onverwacht is daarin een enorme chaos ontstaan, omdat niet alleen de Big 12 een plotselinge leegloop moet tegenhouden, maar ook de Big East topploegen ziet vertrekken.

Dit weekend kondigden vrijwel uit het niets namelijk Pittsburgh en Syracuse aan dat zij vanaf volgend seizoen met al hun sporten overstappen van de Big East naar de ACC. De gevolgen hiervan zijn vooral voelbaar in het basketball, waar het populaire en legendarische Big East Tournament twee van haar sterkste en mooiste teams ziet vertrekken.

Zoals inmiddels bekend stapte eerder deze maand Texas A&M uit de Big 12, al is ook door het laatste woord nog niet over gezegd en het protest van onder meer Baylor loopt nog. De druk neemt echter toe, want ook Texas, Texas Tech, Oklahoma en Oklahoma State overwegen een veranderingen. We zien dus een leegloop van zowel de Big 12 als de Big East ontstaan.

Deze leegloop zien de bestuurders van deze beide conferences ook en zij hebben daarom, zo melden verschillende insiders, oriënterende gesprekken gehouden over een eventuele fusie. Daarmee zou als alles loopt zoals de geruchten voorspellen in principe een van de grote conferences dus definitief verdwijnen.

Alle overige conferences zullen daarom groeien en ik zou niet verbaasd op kijken als we volgend jaar of over twee seizoenen praten over een Big 16, Pac-16 en een machtige SEC en ACC. De Big Ten probeert overigens om de komende twee jaar nog twee grote teams toe te voegen, waarbij het meest recente gerucht is dat zij praten met Notre Dame om hun onafhankelijke status op te geven.

Er is hoe dan ook nog een hoop dynamiek tussen de verschillende conferences mogelijk en het wordt nog spannender als er net als Pitt en Syracuse meer verrassingen in de pijplijn zitten. Sport Amerika houdt jullie uiteraard op de hoogte van deze veranderingen.

Ook leuk om te lezen