Nate McMillan na vier seizoenen door Indiana Pacers op straat gezet

Door

Geen dag gaat momenteel voorbij of een head coach in de NBA is zijn baan kwijt. Na Jim Boylen (Bulls), Alvin Gentry (Pelicans) en Brett Brown (76ers) is het nu de beurt aan Nate McMillan. De head coach van de Indiana Pacers mag na vier seizoenen net zoals zijn collega’s zijn spullen pakken.


SUCCES ONDANKS TEGENSLAG


Van de vier ontslagen is het ontslag van Nate McMillan om meerdere redenen de meest opvallende. Ten eerste presteerde McMillan met zijn Pacers alles behalve slecht. Gedurende zijn vier seizoenen in Indiana bereikte hij vier keer de playoffs met overtuiging (183-136 record). Het record van dit seizoen (45-28) is zelfs het beste record voor de club sinds 2013-14. Wat deze prestaties echter vooral speciaal maakt is het feit dat hij bijna nooit over een fitte (laat staan brede) selectie heeft kunnen beschikken. Paul George, Domantas Sabonis, Malcolm Brogdon en vooral Victor Oladipo waren veel geblesseerd. En dan hebben we ze zeker nog niet allemaal genoemd. Toch bleven de teams onder leiding van McMillan strijden, wat dus vier keer achter elkaar playoff-basketbal opleverde. Een keer werden de Conference Finals zelfs gehaald.

Ten tweede is het ontslag van de alom gerespecteerde McMillan opvallend omdat de Pacers twee weken geleden zijn head coach nog een contractverlenging gaf. Het ging weliswaar om een ‘soft extension’, maar de intenties waren toen blijkbaar nog om met elkaar door te gaan. De 4-0 nederlaag tegen de Miami Heat in de eerste ronde van de 2020 playoffs waren blijkbaar reden genoeg voor het bestuur van de Pacers om McMillan op straat te zetten.

EN NU?

De naam die op dit moment het meest wordt genoemd is die van Mike D’Antoni, op dit moment head coach van de Houston Rockets. D’Antoni heeft echter een aflopend contract in Houston en de gesprekken tussen beide partijen verlopen nog niet echt soepeltjes. Wie dan ook de opvolger wordt van McMillan, druk zal hij het de komende periode niet krijgen. Alleen Justin Holiday en JaKarr Sampson hebben voor volgend jaar geen contract (unrestricted free agents). De kans dat zij en Alize Johnson (restricted free agent) terugkeren naar Indiana is niet zo heel groot.

Veel meer dan het versterken van de bank zal er voor de opvolger van McMillan dus niet in zitten. De basis (Malcolm Brogdon, Victor Oladipo, TJ Warren, Domantas Sabonis en Myles Turner) staat als een huis. Het enige wat de Pacers nodig lijken te hebben om de volgende stap te kunnen zetten is fitheid. Deze stap zal dus gezet moeten worden zonder McMillan.

Photo: Tim Fuller-USA TODAY Sports

1 Reactie
  1. Arvand 4 jaar ago

    Steeds met de playoffs erbij inderdaad. Maar in het relatief zwakke oosten kwamen ze ook nooit in de buurt van meer dan slechts dát, de playoffs halen. Er is wel veel talent. Turner is één van de beste verdedigende ‘bigs’ in de NBA. Sabonis scoort en reboundt. Brogdon was bij de Bucks een top point guard met hoge percentages (maar was ook daar al veel geblesseerd) en een fitte Oladipo is geweldig (en clutch). 3-16 in de playoffs kan echt niet.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen