Oscar Schmidt: olympisch topscorer aller tijden

Door

 

Team USA zette onlangs een aantal olympische (USA) records neer in de wedstrijd tegen Nigeria. Zo scoorden ze liefst 156 punten waarvan al 78 bij de rust, wonnen ze met een verschil van 83 punten en maakten ze 29 driepunters waarvan tien van Carmelo Anthony, die 37 punten scoorde. Het totale aantal punten verbrak het record van Brazilië uit 1988. De Brazilianen maakten toen 138 punten tegen Egypte. Grote man was ene Oscar Schmidt, die tekende voor 39 punten en acht rebounds. Voor de ‘Mano Santa’ (Heilige Hand) was deze prestatie echter geen uitzondering.

Puntenmachine

Als je ‘Oscar Schmidt’ snel wil googelen, kom je bedrogen uit. Op de eerste pagina vind je welgeteld één verwijzing naar hem als basketbalspeler. De rest gaat over muziekinstrumenten. Het toont zijn volstrekt onverdiende anonimiteit aan. Schmidt is namelijk de niet-officiële topscorer aller tijden van deze prachtige sport. Zo zou hij in zijn carrière, clubs plus internationaal, meer dan 49 duizend (!) punten gemaakt hebben.

Schmidt werd in 1958 geboren in Natal, een Braziliaans dorp tegen de Atlantische Oceaan. Hij zou uitgroeien tot een wing speler(hij speelde zowel shooting guard als small forward) met een dodelijk scorend vermogen. In 1974, op amper zestienjarige leeftijd dus, speelde hij zijn eerste professionele wedstrijd. Schmidt trok in 1982 naar Italië en speelde ook even in Spanje. Hij beëindigde zijn loopbaan terug in zijn thuisland, in 2003. Op zijn palmares staan liefst zestien ‘scoring titles’: acht in Brazilië, zeven in Italië en één in Spanje.

Geen NBA

Zijn beste momenten kende hij echter op de Olympische Spelen. Schmidt, in Brazilië bekend als simpelweg ‘Oscar’, was ontzettend trots dat hij zijn land mocht vertegenwoordigen. Dat betekende ook dat er geen NBA inzat voor hem. Tot 1989 was het verboden voor NBA-spelers om voor hun respectievelijke nationale teams uit te komen. Schmidt verkoos daarom Brazilië boven de NBA, ondanks het feit dat hij gedraft werd door de New Jersey Nets in 1984 en jaarlijks aanbiedingen kreeg. Bovendien had zijn vriend Georgi Glouchkov verteld over het gebrek aan respect voor internationale spelers. “De NBA is fantastisch als je een ster bent. Ben je dat niet, dan verhuis je vaak en dat wil ik niet”, zei Schmidt.

‘Oscar’ nam deel aan vijf Olympische toernooien, van 1980 tot 1996. Zijn Brazilië haalde daarbij drie keer de kwartfinales. Schmidt werd drie keer topscorer. In 1980 en 1984 scoorde hij gemiddeld 24 punten, in 1992 gemiddeld 25 punten en in 1996, op 38-jarige leeftijd, gemiddeld 27 punten. Zijn strafste prestatie zette hij neer tijdens de Spelen van 1988 in Seoul. Schmidt tekende in acht wedstrijden voor gemiddeld 42 (!) punten, waaronder 55 punten in een verloren duel tegen Spanje. De ‘Mano Santa’ scoorde uiteindelijk 1094 punten op de Spelen, goed voor een gemiddelde van 29 punten. Deze prestaties staan nog steeds geboekt als records en tot nu toe is niemand nog maar in de buurt gekomen.

Hallo Indiana!

Spijtig genoeg zullen we nooit weten hoe Oscar Schmidt zich zou hebben ontwikkeld als NBA-speler. Critici verwijzen naar het mindere niveau van de tegenstand. Tegen de meer atletische, sterkere en beter georganiseerde Amerikanen zou hij nooit zo vlot kunnen scoren. Er is echter bewijs genoeg van zijn talent en capaciteiten als scorer tegen Amerikaanse spelers is er wel. Zo scoorde hij 31, 26 en 24 punten tegen Team USA op drie verschillende Spelen, waaronder die van 1992 en 1996.

Zijn hoogtepunt in dit verhaal vond echter plaats buiten het olympisch tornooi. Op de Pan American Games van 1987 in Indianapolis speelde Schmidt met Brazilië de finale tegen Team USA. De Amerikanen werden geleid door toekomstig All-Star David Robinson. Naast hem speelden ook Danny Manning, Pervis Ellison, Dan Majerle, Rex Chapman en Keith Smart in het team, die zich allemaal zouden ontpoppen tot verdienstelijke NBA-spelers. Team USA stond bij de rust veertien punten voor maar Schmidt leidde Brazilië met 46 punten naar een 120-115 zege. De basketbalwereld stond even stil en dat allemaal dankzij Oscar Schmidt.

In volgende clip krijgt u, met op de achtergrond een paar opzwepende songs, een overzicht van Schmidts loopbaan waaronder een aantal hoogtepunten uit de finale van de 1987 Pan Am Games:

Foto’s: Googles Images

Ook leuk om te lezen