NBA Recap: Kyrie is ‘godlike’ tegen Portland

Door

Cleveland Cavaliers v Atlanta Hawks

Waar te beginnen? Het was vannacht oprecht een van de heerlijkste competitieavondjes in de NBA met elf smulwedstrijden. Iedereen die niet op is gebleven voor het live verslag heeft wat gemist, en heeft daarom met recht geklikt op deze SportAmerika Recap. Pak de koffie er maar bij, open je lekkerste pak koekjes en geniet!

Tip-Off: Cavaliers winnen van Blazers dankzij Irving
Een heuse kraker van jewelste tussen Oost en West. De Portland Trail Blazers, een oerdegelijk team dat keurig derde staat in de Western Conference, reisde naar Cleveland, Ohio, om de Cavaliers over de knie te leggen. Maar laatstgenoemde ploeg was voor vannacht al zeven wedstrijden op rij ongeslagen, en voegde daar een achtste aan toe. Het werd 99-94 voor de Cavaliers.

Hoofdrolspeler in de wedstrijd was Kyrie Irving, die zijn religieuze voornaam eer aandeed. Voor iedereen die geen Grieks heeft gehad op de middelbare school: ‘Kyrie‘ betekent zoveel als ‘heer’, of ‘meester’. En een bekende christelijke uitspraak is ‘Kyrie Eleison’: ‘heer ontferm mij’. En dat was precies wat Irving gisteren deed met de Cavaliers. Hij nam de ploeg uit Cleveland bij de hand en leidde ze naar de winst.

Met 55 punten, een nieuw persoonlijk record voor de point guard van de Cavaliers, was Kyrie Irving niet te stoppen. Alsof hij rechtstreeks uit een computerspelletje was gekropen en de ster van Super Mario in zijn bezit had, zo reeg hij de ‘killing sprees’ aan elkaar tot hij de ‘godlike’-status had verkregen.

Los van zijn puntenrecord had Irving ook nog 5 assists. In totaal, in de grote Reken-Je-Rijk-Show, zou je dus kunnen zeggen dat hij verantwoordelijk was voor om en nabij de zestig (!) punten, bijna tweederde van de totale productie van de Cavaliers. LeBron James, die niet speelde in verband met een pijnlijke pols, sprak zich na afloop lovend uit over Irving en danste er op los.

Wat naast de prestatie van Irving ook even benoemd moet worden is het puike optreden van LaMarcus Aldridge. De grote man van de Portland Trail Blazers speelde een uitstekende wedstrijd, met 38 punten, 11 rebounds en 2 assists, en dat met een duim waar hij eigenlijk een operatie aan zou moeten hebben.

Maar 38 punten waren niet genoeg om de ster van de avond te zijn. Die eer ging naar Kyrie Irving. Laten we daarom nog even genieten van de 55 punten die hij scoorde. Vooral de winnende driepunter van Irving bracht het 20,562 man sterke publiek op de banken. Met een gelijke stand van 94-94 schudde de ‘man of the match‘ zijn tegenstander Nicolas Batum van zich af en schoot zijn elfde driepunter feilloos binnen. Elf driepunters! Legen…. wait for it ….. dary!

Three Point Play
* De Houston Rockets en de Dallas Mavericks hebben allebei de Los Angeles Clippers voorbij moeten laten gaan in de Western Conference. En aangezien de vijfde en zesde plaats verdacht veel in de buurt komen van de achtste plek, waren ze er vannacht allebei op gebrand te winnen. Uiteindelijk trok Houston aan het langste eind en won met 99-94. Vooral het einde van de wedstrijd was spectaculair. Door een flagrant foul van James Harden op Tyson Chandler hadden de Mavericks alle kans om tot één punt verschil te komen. Maar Chandler miste beide vrije worpen, en vervolgens verloor Dallas ook nog eens de bal toen Monta Ellis die bij de inworp uit zijn handen liet glippen. D’oh! Het vierde verlies op rij alweer voor de Dallas Mavericks. Daar moet verandering in komen!

* Het is 5:53 vanmorgen als de grootste fan van Oklahoma City Thunder van de SportAmerika redactie vanmorgen een berichtje rondstuurt. “OK… Geen playoffs”, staat er. Maar OKC moest toch tegen de Knicks? Ja, maar OKC ging ook ten onder tegen de op één na slechtste ploeg uit de NBA, met 100-92. De schaamte voorbij. Dit soort wedstrijden moeten gewonnen worden willen Kevin Durant, Russell Westbrook en de rest naar de play-offs. En dat doen ze juist niet. Russell Westbrook scoorde weliswaar veertig punten, maar zonder de geblesseerde Durant – de lijm die het team bijeen houdt – oogt Oklahoma City Thunder doelloos. En dan kan zelfs een dramatisch presterend team als de Knicks de winst naar zich toe trekken. Westbrook stak de hand na afloop in eigen boezem. “Ik probeerde een manier te vinden om ons te laten spelen, en dat heb ik niet goed gedaan.”

* Kim Kardashian mag dan misschien wel het internet gebroken hebben met haar derrière, maar de Hawks hebben Twitter officieel gebroken. Door de zeventiende winstpartij op rij van vannacht – het werd 113-102 tegen de Brooklyn Nets – is het aantal w’s in de twitter-handle van de Hawks officieel teveel geworden. En dus gaat Atlanta (ook al staat er een extra ‘h’ in het logo nu) voortaan als de ‘aWWWWWWWWWWWWWWWWWks’ door het leven. Met een beetje fantasie gaat dit door als het krassende geluid van havik, maar volgens ons is het gewoon het geluid dat past bij een fantastische ploeg die bijna niet te stoppen is (video). Allevijf de starters wisten voor de dertiende keer dit seizoen in de dubbele cijfers uit te komen, met Paul Millsap voorop dit keer met 28 punten en 15 rebounds.

The Paint
Russell Westbrook was opzichtig opzoek naar een foul, maar kreeg ‘m niet. In plaats daarvan zeilde zijn halfslachtige schotpoging gewoon in het net. Een geluk bij een uitblijvend ongeluk dus.

Zach Lavine is een van de deelnemers aan de Dunk Contest dit jaar. En schrijver dezes was na het bekijken van een aantal dunks danig onder de indruk van de atletische capaciteiten van deze speler van de Timberwolves. Vannacht liet Lavine nog maar eens zien wat hij kan, in de met 110-98 gewonnen (!) wedstrijd tegen de Celtics. Fire down below!

Kenneth Faried is boos. En dan weet je wat er komt. Volgens de commentator worden dunks te vaak uitgelicht, maar was dit toch wel een ‘man-size’ dunk. Daar kan SportAmerika het alleen maar mee eens zijn. Niet in de laatste plaats omdat de Nuggets de wedstrijd wonnen, met 93-85 van de New Orleans Pelicans.

Stat of the Night
Tja, we kunnen natuurlijk niet om Kyrie Irving heen bij de Stat of the Night. Omdat het merendeel over zijn optreden al gezegd is, laten we jullie achter met een nieuw stukje informatie. Irving scoorde vannacht en gisteren in totaal 93 punten. Sinds Kobe Bryant in 2007 110 punten scoorde in twee avonden is dat niet meer voorgekomen.

Tweet van de Dag
Bill Simmons, de goeroe van Grantland, kan zijn eigen oren en ogen niet geloven. Maar de cijfers liegen niet, Bill. Anthony Davis is simpelweg een grote.

Box Score
Portland Trail Blazers – Cleveland Cavaliers: 94-99
Detroit Pistons – Philadelphia 76ers: 69-89
Sacramento Kings – Toronto Raptors: 102-119
Brooklyn Nets – Atlanta Hawks: 102-113
Dallas Mavericks – Houston Rockets: 94-99
Boston Celtics – Minnesota Timberwolves: 98-110
Denver Nuggets – New Orleans Pelicans: 93-85
Oklahoma City Thunder – New York Knicks: 92-100
Charlotte Hornets – San Antonio Spurs: 86-95
Los Angeles Clippers – Utah Jazz: 94-89
Washington Wizards – Phoenix Suns: 98-106

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Michiel Jonkman 7 jaar ago

    Hoe gaaf zijn prestatie ook is, Kyrie moet wél zijn vorm vasthouden. Voor je het weet is hij een Kobe 2.0 die op de verkeerde momenten voor zichzelf kiest (hoe gerechtvaardigd dat ook moge zijn).

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen