NBA Recap: Barnes redt de Warriors

Door

Sprite Slam Dunk Contest 2014

Drie wedstrijden op deze voor Nederland al bijna zomerse donderdag. Want warm was het als de zon scheen, en warm was het ook op de basketbalvelden in Amerika. Wat te denken van de razend spannende ontmoeting tussen de Golden State Warriors en de Phoenix Suns? Harrison Barnes werd de held van de avond door vlak voor tijd de winnende basket te maken, zodat de ‘Dubs’ alsnog met de winst naar huis gingen: 106-107.

Met nog 5,4 seconden op de klok stonden de Golden State Warriors met twee punten achter, en voor het eerst sinds 14 maart dreigde een nederlaag voor de titelfavoriet in het westen. Hoewel iedereen verwachtte dat spelverdeler Stephen Curry de bal zou krijgen, ging de pass bizar genoeg naar Harrison Barnes die op onmogelijke wijze (en met een friendly roll) de bal in het net kreeg. De bank van de Warriors ontplofte en de Oracle Arena in Oakland was in extase.

Voor Barnes waren het zijn eerste twee punten sinds het eerste kwart. Sterker nog: in totaal had Barnes maar vier punten in de wedstrijd. Het was met andere woorden een enorm risico om hem de bal te geven en te proberen de game winner te maken, maar het betaalde zich toch uit. Hoewel het er van de zijkant uitzag alsof hij American Football aan het spelen was. Of, zoals de commentatoren zeiden: “Harrison Barnes collects it, goes in like a running back, protects it, somehow it goes in.”

Door de game winner maakte Barnes een draak van een wedstrijd goed voor zichzelf. In het laatste kwart verspeelde hij tot twee keer toe knullig de bal waardoor de Phoenix Suns gevaarlijk dicht bij de winst kwamen. Dankzij Stephen Curry, die 28 punten scoorde en onder meer een briljante driepunter raak schoot met nog een ruime handvol seconden te gaan, bleven de Warriors echter in de buurt.

Maar echt goed was het optreden van de ploeg van Steve Kerr niet. De 62e overwinning kwam er met hangen en wurgen. Tevreden was Kerr, coach van de maand in maart, dan ook niet. Maar toch vond hij het belangrijk dat zijn spelers hadden geknokt en dat ze met deze situatie waren geconfronteerd. En af en toe, dankzij bijvoorbeeld Leandro Barbosa, voor hoogtepuntjes zorgden.

Voor de Phoenix Suns was het last minute verlies, de vijfde al dit seizoen, een hard gelag. De nagel in de doodskist misschien zelfs, want de kans dat de ploeg zich alsnog gaat plaatsen voor de play-offs met nog zes wedstrijden te gaan is extreem klein geworden. Vier van die wedstrijden zijn namelijk nog tegen de Hawks, Mavericks, Spurs en Clippers. Op naar volgend seizoen dus, Phoenix!

Tip-Off
Likkebaardend kijken de basketbalfans uit naar de play-offs. Vanzelfsprekend zijn de blikken vooral gericht op het westen, maar ook in het oosten zijn er een aantal interessante duels in de eerste ronde. Wat te denken van de mogelijke match-up tussen de Cleveland Cavaliers en de Miami Heat?

Cleveland versus Miami, dat is immers LeBron James versus het team waar hij zoveel successen vierde. Vannacht was van die ontmoeting alvast een voorproefje, en als we daar op af moeten gaan wordt het een pijnlijke serie voor Miami: met 88-114 ging de Heat onderuit.

Het allervervelendste voor coach Erik Spoelstra was echter dat Dwyane Wade ogenschijnlijk fiks geblesseerd raakte, al vroeg in de wedstrijd. Wade, de afgelopen paar duels van de Heat nog goed in vorm, gleed al vroeg in de wedstrijd onderuit en leek zijn knie te overstrekken.

De linkerknie van Wade, waar hij nu ook al last heeft, is al jaren een probleemgeval. Geen wonder dat de spelers van Miami met hun gedachten bij andere dingen waren de rest van de wedstrijd en aan alle kanten voorbij werden gelopen door de spelers van Cleveland. Maar gelukkig lijkt de schade mee te vallen, zo liet Wade merken. Al stond zijn gezicht na de ‘halve split’ wel op onweer.

Echt groots was de wedstrijd tussen de Heat en de Cavaliers verder niet. De enige noemenswaardige scores waren die van Kyrie Irving en LeBron James, die beiden 23 punten scoorden. Voor LeBron James zater verder nog een klein pluspuntje aan deze ontmoeting: hij ging dankzij de 23 punten Patrick Ewing voorbij en kwam in de top 20 van de All Time Scoring List van de NBA.

Three Point Play
* De derde en laatste wedstrijd dan, in drie hoogtepunten genomen. De ontmoeting tussen de Dallas Mavericks en de Houston Rockets was een knetterende, vooral dankzij de agressieve start van de Mavs en de vechtlust van James Harden en de zijnen. Na een achterstand kwamen de Rockets namelijk terug om de wedstrijd met 101-108 te winnen. James Harden, als altijd de grote man bij de Rockets, was met 24 punten ook nu weer de belangrijkste speler aan de kant van Houston.

* Een van de mooiste acties kwam echter op het conto van Maverick Al-Farouq Aminu te staan, en niet op die van Harden. Eerstgenoemde miste een driepunter, maar schoot gelijk in de verdedigende modus. De aalgladde en extreem behendige James Harden, die de rebound te pakken had gekregen, dacht op weg te zijn naar een mooie lay-up, maar dat was buiten Aminu gerekend. Die sprong met Harden mee en mepte de bal vakkundig tegen de backboard aan. Not tonight!

* Aan de zijde van de Mavericks was Dirk Nowitzki de beste man, met 21 punten en 8 rebounds. Ook Monta Ellis had geen slechte avond met 19 punten, al miste hij een belangrijke driepunter richting het einde van de wedstrijd. Het was typerend voor de tweede helft, waarin de Mavericks de voet iets teveel van het gaspedaal afhaalden en de Rockets terug lieten komen. Tyson Chandler, die een onopvallende wedstrijd speelde, baalde daarvan. “We hadden ze in de tang”, aldus Chandler. Met dit soort dunks sta je inderdaad wel even te trillen op je benen, als Rocket zijnde.

Stat of the Night
Can we hear an ‘MVP’? Iedereen en z’n grootmoeder is het er wel over eens dat Stephen Curry en James Harden de topfavorieten zijn voor de titel ‘Most Valuable Player’ dit reguliere seizoen. Gisteren liet Harden iedereens mond openvallen met 51 punten in een weergaloos optreden, maar vandaag sleepte Curry zijn ploeg door een moeilijke wedstrijd heen. En wat is nu mooier cq. belangrijker?

The Paint
Een moment van onachtzaamheid van Dwyane Wade wordt genadeloos afgestraft door zijn oude maatje, LeBron James. Hij onderschept de pass, gooit de ball naar Tristian Thompson en die weet daar wel raad mee. “Everything is clicking for Cleveland.”

En dan even terug naar de Warriors versus de Suns. In de laatste minuut tussen Golden State en Phoenix was het chaos tot en met, maar daardoor loeispannend. Wat te denken van deze serie missers onder de basket van de Suns? Uiteindelijk komt de bal bij Stephen Curry, die er wel raad mee weet.

… maar Eric Bledsoe had een antwoord op Curry. Een briljante play met nog een paar seconden te gaan. Helaas weten we dat het niet genoeg was voor de overwinning, want Harrison Barnes. Zie boven. Wat een heerlijke wedstrijd. (En ook heerlijk: die plotselinge stilte in Oakland)

Box Score
Miami Heat (34-41) @ Cleveland Cavaliers (49-27): 88-114
Houston Rockets (52-24) @ Dallas Mavericks (46-30): 108-101
Phoenix Suns (38-38) @ Golden State Warriors (62-13): 106-107

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen