NBA 30 in 30: San Antonio Spurs

Door

2014 NBA Finals - Game Five

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag de laatste: de San Antonio Spurs.

Vorig seizoen
De San Antonio Spurs kroonden zich vorig seizoen tot de ongenaakbare kampioen van de NBA. In de finale werden de Miami Heat van LeBron James verslagen en daar had de Texaanse formatie slechts vijf wedstrijden voor nodig. Het was de ultieme wraak na de verloren finale van 2013, toen de Spurs de titel voor het oprapen hadden maar hem nog lieten wegglippen. Kawhi Leonard was de grote man voor de kampioensploeg uit San Antonio, door MVP van de Finals te worden.

De titel was allesbehalve gestolen. Het hele jaar domineerde de ploeg van topcoach Gregg Popovich. Zo wonnen de Spurs de meeste wedstrijden in het regular season; 60 tegenover 22 verliespartijen. In de play-offs bleken uiteindelijk alleen de ‘buren’ van de Dallas Mavericks tegenstand te kunnen bieden, door het tot een beslissende zevende wedstrijd te laten komen. Daarna werden achtereenvolgens de Portland Trail Blazers, Oklahoma City Thunder en de Miami Heat verslagen.

Repeat?
IN: Kyle Anderson (draft), Bryce Cotton (rookie FA).

UIT: /.

Het team uit San Antonio is een van de franchises die in de recente NBA-geschiedenis de lakens hebben uitgedeeld met vijf titels in de laatste vijftien jaar. De Spurs hebben echter nooit hun titel weten te prolongeren. Die uitdaging wacht dit seizoen en moet door min of meer dezelfde groep gerealiseerd worden.

Never change a winning team lijkt het adagium van de Spurs te zijn. Waarom zou je ook sleutelen aan een kampioensploeg? En dus waren er weinig opvallende transfers te bewonderen in San Antonio. Of het moet Kyle Anderson van UCLA zijn, die als laatste spelers uit de eerste ronde van de draft geselecteerd werd. De Spurs maken altijd goede keuzes bij late draftpicks –zie Kawhi Leonard- en Anderson zou zomaar de volgende verrassing uit de hoge hoed van Popovich kunnen zijn. Met het al aanwezige talent lijkt een diepe run in de playoffs een minimaal vereiste voor de Spurs.

Grote drie of grote vier?
Jarenlang werden de Spurs geleid door de grote drie; Manu Ginobili, Tim Duncan en Tony Parker. Waar Kawhi Leonard eerst nog een role player was, lijkt hij zich nu tot een van de dragende krachten op te werpen, zeker na zijn MVP-performance in de finals. Daardoor lijkt er inmiddels eerder sprake van een grote vier dan van een grote drie in San Antonio.

Prognose 2014/2015
De San Antonio Spurs behoren wederom tot de favorieten voor de titel. Wel is het de vraag hoe lang de routiniers Ginobili (37) en Duncan (38) hun niveau kunnen vasthouden en hoe het nu zit met de motivatie van de verzadigde sterren. Van slijtage lijkt voorlopig echter geen sprake. Het team dat verder in Tony Parker een guard heeft die nog even voort kan, met Kawhi Leonard een rijzende ster heeft, over genoeg role players vanaf de bank beschikt en vanwege Popovich altijd een uitgedacht game plan heeft, is daarom gewoon weer een van de belangrijkste titelkandidaten.

Vorige previews: 30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic / 25. Sacramento Kings / 24. Boston Celtics / 23. New Orleans Pelicans / 22. Detroit Pistons / 21. Denver Nuggets / 20. Cleveland Cavaliers / 19. Minnesota Timberwolves / 18. New York Knicks / 17. Phoenix Suns / 16. Atlanta Hawks / 15. Dallas Mavericks / 14. Charlotte Hornets / 13. Memphis Grizzlies / 12. Brooklyn Nets / 11. Golden State Warriors / 10. Portland Trail Blazers / 9. Washington Wizards / 8. Chicago Bulls / 7. Houston Rockets / 6. Toronto Raptors / 5.LA Clippers / 4. Indiana Pacers / 3. Oklahoma City Thunder / 2. Miami Heat.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Nog steeds het mooiste team om naar te kijken. Ik vrees echter dat de ultieme motivatie die ze vorig seizoen hadden, er nu niet is. Maar Los Spurs mogen wij verrassen!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen